Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Bob Dylan - Time Out of Mind

Bob Dylan - Time Out of Mind

  Table of contents
  No headers

  Albumet Time Out of Mind med Bob Dylan är ett direktinspelat album, helt utan pålägg, där man samlat samtliga musiker i ett och samma rum, vilket gör det till ett album fyllt med rymd, rumsklang och naturligt ambiencesound som gör att man verkligen känner närvaron av de 11 personer som medverkade i rummet vid inspelningen. Med Daniel Lanois som producent och självutnämnd musikdirigent har man skapat ett fonogram med hög standard som efterliknar allt det Bob Dylan handlar om (Massey 2009:21-22). I flertalet recensioner sägs Time Out of Mind vara något av Dylans comeback från de senare sämre produktionerna (sputnikmusic).

   

  Låtlista:

  1. Love Sick

  2. Dirt Road Blues

  3. Standing in the Doorway

  4. Million Miles

  5. Trying to Get to Heaven

  6. Til I Fell in Love with You

  7. Not Dark Yet

  8. Cold Iron Bounds

  9. Make You Feel My Love

  10. Can't Wait

  11. Highlands

   

  Utgivningsår: 1997.

  Artist: Bob Dylan.

  Album: Time out of Mind.

  Musiker: Bucky Baxter (akustisk gitarr), Brian Blade (trummor), Bob Britt (stratocaster och akustisk gitarr), Cindy Cashdollar (slidegitarr), Jim Dickensen (elektriskt piano och keyboard), Jim Dickinson (elektriskt piano, keyboard och wurlitzer), Bob Dylan (kompositör, sång, gitarr och munspel), Tony Garniel (bas), Jim Keltner (trummor), David Kemper (trummor), Daniel Lanois (producent och gitarr), Tony Mangurian (percussion), Augie Meyers (dragspel och hammondorgel), Duke Robillard (elgitarr) och Winston Watson (trummor).

  Skivbolag: Columbia Records (Sony Music Entertainment)

  Producent: Daniel Lanois.

  Tekniker: Mark Howard och assisterande Chris Carrol.

  Kompositör: Bob Dylan.

  (allmusic)

   

  Liknande Fonogram

  Många fonogram, låtar liksom album, med jazzmusikern Miles Davis är inspelade på samma sätt som Time Out of Mind, direktinspelat i ett och samma rum, och precis som i Bob Dylans album hör man här hur musiker samlats i ett rum för att spela tillsammans (Massey 2009:22).

   

  The Allman Brothers Bands album Where It All Begins spelades in live i studio på samma sätt. Likaså albumet Here They Come med Paul Revere & the Raiders' där man kan höra likheter i musikernas närhet i inspelningen (stevehoffman).

   

  Kännetecken

  Det största hörbara kännetecknet som genomsyrar hela albumet är det naturliga ambiencesoundet, att det hörs att man brottas om plats i studion och läckage är ett faktum (Massey 2009:22). Ett annat vanligt kännetecken när det kommer till Bob Dylan i största allmänhet är texterna på de olika låtarna. De är av många olika slag, klassificeras olika och är väl värda att analysera (bob-dylan).

   

  Historik och inspelningsdiskussion

  Bob Dylan och Daniel Lanois har arbetat tillsammans tidigare. Redan 1989 producerade Lanois albumet Oh Mercy och därför kände Lanois i detta lag till Dylans arbetssätt rätt väl; Dylan kom till studion med allt material färdigskrivet, och nästintill inget skulle ändras utan var som hugget i sten. Under repetitionerna innan inspelningssessionerna kunde Lanois och de övriga hitta nya delar som man gärna tog med i den framtida inspelningen, men den generella synen på låtarna var klar i och med a Dylan skapat text och melodi (Massey 2009:21). Enligt Lanois skulle man kunna säga att Dylan är en så kallad ”quick starter” där de första tagningarna alltid är bäst, då man praktiserat för att få till ett bra liveframträdande, och att det därefter går nedåt i prestationskurvan (Huber & Runstein 2010:605). Det är i regel inte ovanligt att Lanois hoppar in som musiker i de fonogram han producerar, och Time Out of Mind är inget undantag. Lanois gillar att vara en del av bandet när inspelningen sker, och spelar helst in live tillsammans med bandet, men det brukar variera från session till session. Med skarpt sinne och påläst kunskap så gillar Lanois att se sig själv som en musikdirigent i studion, och berättar gärna för övriga musiker hur och vad som ska spelas (Massey 2009:22).

   

  I en vanlig och standard inspelningsstudio så kommer det alltid att uppstå problem med läckage om man ska göra en direktinspelning av ett band. Då gäller det att verkligen kunna sina mikrofoner och var dessa skall placeras. Det läckageproblem som oftast uppstår är vid upptagning av sång eller akustiska instrument (sound on sound). Ett populärt sätt att undkomma läckage är att utnyttja isolation eller separation genom att spela in varje instrument för sig. Denna inspelningsmetod ger också mycket stor flexibilitet, men då kan autenticiteten komma att diskuteras. Det blir också en fråga om känsla för artisten; spelar man eller sjunger till endast ett trumspår så är det lätt att vanlig spelstil eller sång tappas (how stuff works).

   

  Egen kommentar

  Det absolut roligaste att höra i albumet är just det man talar om väldigt mycket; läckaget och det naturliga ambiencesoundet. Samtidigt som det rent tekniskt finns många förbättringar att göra på albumet så är det ju de bristerna som finns som skapar själva charmen och Bob Dylan-känslan. Hade man antingen skärmat av flera av artisterna, minskat läckaget eller rent utav gjort separata inspelningar av samtliga instrument så hade nog inte albumet blivit så piedestalsatt som det faktiskt är idag. Det hade kanske blivit tråkigt och opersonligt. I en modern värld så strävar vi dock på gott och ont efter perfektion, så hade man gjort albumet idag istället så hade det nog inte varit lika fyllt av känsla och själv. Det kan man dock inte veta säkert, utan nu var det enligt mig tur att albumet gjordes som det gjordes.

   

  Referenser

   

  Litteratur

   

  Huber, David & Runstein, Robert. 2010. Modern Recording Technique. 7Th edition. Oxford: Focal Press.

   

  Massey, Howard. 2009. Behind the Glass. Vol. 2. Milwaukee: Backbeats Books.

   

  Elektroniska källor

   

  Attwood, Tony. 2014. A classification of Dylan's songs. Untold Dylan. Bob-Dylan. http://bob-dylan.org.uk/dylans-songs. [Hämtad: 2015-02-25]

   

  Elrewine, T. Stephen. 2015. Time Out of Mind – Bob Dylan Review by Stephen Thomas Erlewine. AllMusic. http://www.allmusic.com/album/time-out-of-mind-mw0000026150. [Hämtad: 2015-02-20]

   

  McGrath, Jane. 2015. The Magic of Multitrack Recording. How Multitrack Recording Works. Howstuffworks. http://entertainment.howstuffworks.com/multitrack-recording2.htm. [Hämtad: 2015-03-02]

   

  TMan, action pact & minerwerks. 2012. Albums Recorded ”Live in the Studio”. Steve Hoffman Music Forums. SteveHoffman. http://forums.stevehoffman.tv/threads/albums-recorded-live-in-the-studio.279837/. [2015-03-09]

   

  White, Paul. 2000. Live Recording. Live Recording – Frequently Asked Questions. Sound on Sound. http://www.soundonsound.com/sos/feb00/articles/livefaq.htm. [Hämtad: 2015-03-04]

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Bra skrivet! Precis som du säger, förbättringar kunde kanske ha gjort under inspelningen angående läckage, men om man skärmar av musikerna så riskerar man att tappa själva känslan i låtarna. Goes to show att det viktigaste av allt är musiken! Med tanke på att det var så många olika musiker medverkande på albumet, finns det någon information angående vilka olika instrument som fanns med?
  Posted 13:51, 11 Mar 2015
  Wow. 11 musiker i samma rum. Det måste läckt både hit och dit. Vet du om de använde sig av någon typ av bås eller skiljeväggar när de spelade in eller var det verkligen alla i "samma rum"? Måste vart intressant att mixa denna inspelning. Det kan inte varit så mycket att göra i mixen egentligen kan jag tänka mig.
  Posted 23:29, 11 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.