Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Bad - Michael Jackson

Bad - Michael Jackson

  Table of contents
  No headers

  Michael Jackson - Bad
  Artist: Michael Jackson

  Titel: Bad

  Genre: Pop

  Utgiven: 1987-08-31

  Skivbolag: Epic Records

  Producent: Quincy Jones/ Michael Jackson (co producent)

  Ljudtekniker: Bruce Swedien

  Kompositör: Michael Jackson

  Inspelad: 5 Januari – 9 Juli 1987 vid Westlake Recording Studios


  Bad är förstaspåret på Michael Jacksons tredje soloskiva som har samma namn som titelspåret. Den spelades in 1987 med med Michael och Quincy Jones som producenter. Inspelningstekniker var den legendariske Bruce Swedien. Detta var den tredje skivan som de arbetade tillsammans med så teamet var väl bekanta med varandra. De övriga två skivorna som dom producerade var Off the wall och Thriller.

  Låten Bad var först tänkt som en duett mellan Michael och artisten Prince men Prince hoppade av samarbetet efter diskussioner om texten till låten. (http://sv.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson )

  Låten Bad är tillsammans med alla andra låtar på skivan komponerad av Michael Jackson och han står också för texten. Regissören Martin Scorsese gjorde en 17 minuter lång musikvideo av låten.
  Liknande Fonogram


  Bruce Swedien skapade ett personligt sound med sina låtmixar och andra skivor som använde samma eller snarlikt tillvägagångssätt är Michael Jacksons skivor Off the Wall och Thriller. Bruce använder sig av stereoinspelning för att skapa ett stort och naturligt ljud.


  Kännetecken


  Låten Bad är till sin uppbyggnad en enkel och rak poplåt. Skivan är inspelad analogt och i stort sett allt är inspelat i stereo. Detta gör att det blir en bredd och ett djup och att man får ett stort sound. I och med denna inspelningsteknik krävdes en omfattande utrustning och Bruce lät synka ihop flera 24 kanalers bandare för att ha så mycket spår som möjligt att tillgå. Bruce använde sig utav en teknik som han kallade för Acusonic recording process. Den gick ut på att man använde sig utav ett fast stereopar i studion och utifrån dess position flyttade man istället runt inspelningskällan för att hitta den perfekta rumsakustiken. (http://www.soundonsound.com/sos/aug04/articles/qa0804-5.htm)  Det man vinner med denna teknik är att man får en rik rymdklang kring instrumentet eftersom man har mer naturliga tidiga reflektioner och efterklang.

  Bruce lät också testa en rad olika mikrofoner på Michaels röst och resultatet blev att han använde sig utav en Shure Sm7 som är en dynamisk mikrofon. Han ansåg att den passade bäst till Michaels ljusa röst och att transienterna hölls bäst på plats. Bruce använde sig också mycket av ett specialsytt skydd som sattes på bastrumman. En mikrofon sattes inne i trumman och på detta sätt fick man ett tight ljud utan resonansproblem och ringningar. (http://www.soundonsound.com/sos/nov09/articles/swedien.htm)

  Till inspelningen av skivan Bad användes ett nytt mixerbord av märket Harrison M2 med 56 ingångar. Westlake studios lät bygga en helt ny studio med namnet studio D för inspelningen. I studion byggde man också en specialtillverkad träscen som Michael Jackson kunde dansa på under inspelningarna. Fotstegen tog man upp med mikrofon och användes i låtarna. (http://studio.idg.se/2.1078/1.579977/i-studion-med-michael-jackson)  


  Historik

  Bruce Swedien går lite sin egen väg och är en entreprenör när det gäller ljuddesign. Han tillförde sitt personliga ljudideal och blev en legend inom ljudteknik. Han har bestämda synpunkter på hur han vill att inspelningsutrustningen ska användas och han är kompromisslös i sin strävan efter att uppnå det perfekta ljudet. Bruce började mycket tidigt att använda sig utav att spela in på två stycken 24-kanalsbandspelare, och synka ihop dom.

  Jag drar slutsatsen av att kombinationen mellan de tre genierna på sina respektive område hade stor betydelse för det musikaliska slutresultatet. Quincy är en lysande musikproducent. Bruce är en enastående ljudtekniker och Michael var en fantastisk artist, musiker, och kompositör m.m. Dessa kreativa personer lyckades skapa sina konstverk på ett nytt sätt.


  Egna Kommentarer

  Jag måste säga att detta fortfarande nästan 30 år senare låter otroligt bra. Det måste ha varit ett hårt arbete att programmera alla rytmer och att ha de högsta kraven på ljudupptagning. Idag finns det helt andra möjligheter till tekniska hjälpmedel än det fanns på 80-talet. Datorn som idag har en central plats när det gäller editering gör arbetet mycket lättare. Vad som inte är lättare idag är att förstå ljudteknikens oerhörda kraft och när man hör en skiva som är så väl producerad, inspelad, mixad och framförd blir resultatet ett tidlöst konstverk.  Referenser


  1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Michael_Jackson


  2.http://www.soundonsound.com/sos/nov09/articles/swedien.htm


  3.http://www.soundonsound.com/sos/aug04/articles/qa0804-5.htm


  4.http://studio.idg.se/2.1078/1.579977/i-studion-med-michael-jackson


  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Riktigt bra text! Undrar ifall datumet 5 Januari - 9 Juli syftar till albumet eller till just lÄten "Bad"? Skulle inte förvÄna mig om det var endast till lÄten, bland annat till lÄten "Billie Jean" gjorde Bruce 91 olika mixar, men det slutade ÀndÄ med att de anvÀnde mix nummer 2. VÀldigt imponerande att det lÄter bra Àn idag, man mÀrker verkligen hur viktigt det Àr att göra en bra inspelning.
  Posted 13:38, 11 Mar 2015
  Hej!
  Intressant anvÀndning av rumsklang, det som stÄr i texten Àr en metod jag aldrig tidigare hört talas om, att man anpassar inspelningskÀllan efter hur mikrofonera Àr utstÀllda/rumsakustiken. Bra text, Àven om wikipedia inte Àr en "riktig" referens.
  Posted 06:57, 12 Mar 2015
  HÀrlig lÀsning! Ja visst Àr det intressant att Bruce Swedien anvÀnde sig bara av stereospÄr. Dessutom gillar han inte att eq:a de olika spÄren för mycket. Han Àr ju vÀldigt duktig pÄ att fÄ ihop det kan man verkligen sÀga. Och egensinnig ocksÄ.:)
  Försökte hitta nÄgot att opponera mot i artikeln men kunde inte det egentligen. Förutom om man kunde hitta ett annat fonogram som anvÀnder liknande teknik som inte Bruce Swedien stÄr bakom ?
  Posted 19:40, 12 Mar 2015
  Bra disponerad artikel med intressanta kommentarer. Kombinationen av musiker, tekniker och producenter i vÀrldsklass som samarbetar, ja dÄ blir det inte annat Àn ett mÀsterverk. Intressant hur de skapade ljudet pÄ bastrumman. Den lÄter som att den lika gÀrna kunde ha varit samplad. Det mÄste varit drygt att flytta runt pÄ inspelningskÀllan istÀllet för mikrofonerna för att hitta rÀtt ljud. OcksÄ intressant att en Shure SM57 anvÀndes pÄ sÄngen istÀllet för nÄgon klassisk kondensatormikrofon som t.ex. en Neumann U47 eller liknande. SpÀnnande att de spelade in fotstegen ocksÄ. Mycket ligger ju i Michaels dans sÄ det gav en speciell dimension till ljudet.
  Posted 12:58, 13 Mar 2015
  Intressant lÀsning. SpÀnnande med specialsydda skydd och scener för dansstegsinspelningar. Det verkar som det fanns oÀndliga resurser pÄ 80-talet, att slÀnga upp en ny studio Àr ju inget man gör i en handvÀndning nuförtiden. Happy days!!
  Posted 15:17, 17 Mar 2015
  kul lÀsning. hÄller med om att det lÄter bra Àn idag och uppenbarligen spelar alla de tre inblandades kreativitet in i det. framförallt intressant var det att man la mycket fokus pÄ inspelningskÀllan, position osv för att fÄnga "Àkta" rumsklang.
  Posted 10:26, 23 Mar 2015
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.