Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Anti Cimex - Scandinavian Jawbreaker

Anti Cimex - Scandinavian Jawbreaker

  Table of contents
  No headers

  Artist: Anti Cimex

  Komposition: ”Scandinavian Jawbreaker”

  Utgivningsår: 1993

  Skivbolag: Vinyl Japan/Discipline

  Producenter: Tomas Jonsson, Charlie Claesson, Cliff Lundberg, Robert Jörgensen

  Kompositör: Anti Cimex

  Text: Tomas Jonsson, Cliff Lundberg,

  Musiker: Sång - Tomas Jonsson, Trummor -  Charlie Claesson, Gitarr & Kör -  Cliff Lundberg, Bas & Kör - Robert Jörgensen

  Studio: Rainy Day Studios/Studio Fredman

  Tekniker: Fredrik Nordström, Ingmar Gunnard

   

   

   

  ”Scandinavian Jawbreaker” är den sista studioinspelade skivan bandet Anti Cimex släppte. Skivan är inspelad i Rainy day studios utav Fredrik Nordström som senare startade Studio Fredman, den kanske mest inflytelserika musikstudio inom hårdrock och metal i Sverige. Detta är en av hans tidigaste inspelade hela album, om inte det första, säger han själv. Innan inspelningen övade bandet in låtarna utan sångare och skickade kassettband till honom för att använda när han skrev texter, och kunde på detta sätt skapa sig en bild av hur verket skule låta (Huber/Runstein, 2014:602). Om inspelningen berättar Nordström vidare att det var väldigt simpla medel som användes. Bandet hade fått en budget på 25000:- för inspelningen och anledningen till att den spelades in i Rainy Day studion var att den var billigast, endast 23000:- lades på inspelningen. Resten använde bandet till att köpa mat och alkohol för.

  Inspelningen tog sammanlagt tio dagar, fem till själva grunderna, tre till sång och två till mixning. Mixerbordet var väldigt lågbudget och man använde endast väldigt få effekter, ett echo och två noisegate, något som kan ha bidragit till att inspelningen har den där känslan av fokuserad och direkt ilska, omaskerad av flådig överproduktion (Ware, 2009:77). Inspelningsmediumet var halvtumsband och inspelningen sattes på en 16-kanalers Fostex-bandspelare.

   

  Liknande fonogram

  Denna skivan satte en standard för hur Hardcore-punk skulle låta och var en del i utvecklandet av den nya hårda musik där flera punk och metalband sedan har trampat upp ny mark. Wolfpack är ett av dessa band med samma sorts inspelningstekniska uppsättning och just skivan ”A New Dawn Fades” bär många likheter ljudmässigt med kompositionen i fråga. Det är dessutom samma sångare som vrålar ut all sin aggression och ilska här som i alstret artikeln försöker belysa. Det är hårt och gitarrbaserat med en vägg av ljud som attackerar trumhinnorna och sångaren tycks som sagt vara den argaste man som gått i ett par skor.

   

  Kännetecken

  Bandet har en bakgrund inom punken och det är också här de befinner sig under inspelningen av verket, dock hade inget band tidigare kombinerat denna hårda musikstil med så mycket rock n’ roll och hård rock. Textmässigt är det ett mästerligt sammanförande av avgrundsångest med hoppfullhet, något som har gjort att bandet efter sitt avsomnande blivit ett av de allra största inom denna genre. Kombinationen mellan musik och text ger en autentisk känsla av utsatthet och ilska, något som är punkens grundstenar. Att det är en inspelning uppdelad i olika tagningar kan höras då det är flera solon och gitarrer som ligger samtidigt fastän det bara är en gitarrist i bandet. Mixen är välavvägd med många element som passar fint in i varandra fastän det är relativt snabb och distad musik.

   

  Historik

  Efter att skivan som detta verk medverkar på släpptes splittrades bandet på grund av inre konflikter, baserade i drogmissbruk. Flera av medlemmarna har dock fortsatt spela in med samma ljudtekniker/producent, Fredrik Holmström, i andra konstellationer så det arbete han gjort med inspelningen måste väl sägas ha påverkat ljudbilden i rätt riktning även om bandet till största del själva producerat. Fonogrammet i fråga är inspelat med väldigt låg budget och ändå håller det hög kvalitet. För att citera Tony Visconti (Massey, 2009): "Det är inte utrustningen som bestämmer kvaliten på inspelningen, det är hur man använder den!".

   

   

   

  Egen kommentar

  Detta verk är något utav det bästa inom en väldigt bred och stor genre musik. Inspelningen har en aura av ångest, ilska och utsatthet över sig som inspelningsteknikern har fångat mycket bra vid inspelningen. Inspelningsprocessen tycks mig vara väldigt väl anpassad till hur musiken låter, och efter att ha fått reda på de omständigheter som legat till grund för inspelningsprocessen häpnar jag över hur bra resultatet låter och står sig ännu idag. 

   

   

   

  Referenser:

  http://www.discogs.com/Anti-Cimex-Scandinavian-Jawbreaker/release/1259129

  Telefonintervju med Fredrik Nordström 2015-03-12

  Skriftlig intervju via Facebook med Charlie Claesson 2015-03-15

  Huber, David Miles / Runstein, Robert E. (2013) Modern recording techniques8 uppl. Boston : Focal Press. S. 602

  Ware, Martyn (2009). Limitations and creativity in recording and performance. The Cambridge Companion to Recorded Music: Cambridge University Press. S. 77-79

  Massey, Howard. (2009). Behind the Glass: Top Record Producers Tell How They Craft the Hits. Backbeat Books. S. 144

   

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Härligt att få läsa om gamla goa Anti Cimex! Jag tycker att din wiki på det hela är bra och att den innehåller en hel del intressant information och roliga anekdoter. Det som jag tycker saknas är skriftliga referenser, men å andra sidan har du ju intervjuat personerna bakom inspelningen personligen och använder denna information till grund för dina påståenden. Dock borde du kanske skriva till lite om ren inspelningsteknisk historik, placera inspelningen i en historiks kontext. Tack för intressant läsning!
  Posted 14:03, 16 Mar 2015
  Tackar för den kommentaren. Det finns ju inte direkt hyllvis med information om detta alster men jag skrapade ihop det jag hittade och gjorde som sagt några intervjuer. Scandinavian Jawbreaker är ju ändå en milsten så det var tvunget att bli den skivan!!
  Posted 12:52, 17 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.