Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Amy Winehouse - Back To Black

Amy Winehouse - Back To Black

  Table of contents
  No headers

  Amy Winehouse - Back To Black

  Back To Black som är Amy Winehouse andra album och hennes stora genombrott producerades av Salaam Remi och Mark Ronson och är till största del inspelat i Daptone Studios i Brooklyn, New York. Studion är känd för producera retroljudande inspelningar och använder sig av gamla tekniker som till exempel analog bandinspelning.

   

  Utgivningsår: 2006

  Artist: Amy Winehouse

  Kompositör: Amy Winehouse, Mark Ronson

  Album: Back To Black

  Musiker: The Dap-Kings

  Skivbolag: Island/Universal

  Producent: Mark Ronson, Salaam Remi

  Ljudtekniker: Gabriel Roth [1] [2]

   

  Kännetecken

  Back To Black kännetecknas, bortsett från Amy Winehouse’s karaktäristiska röst av sitt 60-talsinfluerade retro-sound. [3]

   

  Historik

  Inspirationen till skivans sound härstammar från ena producenten Mark Ronson’s och Amy Winehouse’s gemensamma kärlek för 60-tals soul och girl groups som t.ex Shangri La’s. I början av arbetet med skivan använde de sig mycket av samplingar i Pro Tools och använde sig av alla möjliga  tänkbara plug-ins och knep för att få det att låta gammalt innan Ronson kläckte ur sig idén om att de istället skulle låta bandet Dap-Kings spela in all musik. [3]

  Förutom några stråkpartier så spelades skivan in i Daptone Studios i Brooklyn, NY med husteknikern Gabriel Roth bakom spakarna. Istället för Pro Tools så spelade de in allt på en analog bandspelare vars varma, runda ljud utgör en stor del av skivans retro-sound. En annan avgörande faktor till att skivan låter som den gör är att de spelade in det mesta av spåren samtidigt i samma rum. Uppmickningen var sparsam med till exempel endast en ibland två mikrofoner för trummorna och en mikrofon att dela på för en blåssektion på tre personer. "It's funny, people work so hard to get their drums to sound like they were recorded with one microphone. We just put one microphone out there…” - Gabriel Roth [4] [2]

  Ronson menar att genom att använda dessa metoder så känns musiken mer levande. Kanalerna läcker in i varandra och man hör rummet vilket gör att musiken andas, säger han. [3]

  Stora delar av skivan mixades sedan av Tom Elmhirst som gjorde låtarna lite radiovänligare genom att bland annat ge dem en något modernare stereobild till skillnad från Ronsons råa mixar som på klassiskt vis hade t.ex. trummorna helt panorerade till vänster och basen helt till höger. [5]

   

  Egen kommentar

  Effektivare sätt att spela in på är nog omöjligt. Att spela in alla musiker samtidigt är förutom att det ger en live-känsla också väldigt tidseffektivt. Som Gabriel Roth säger, om man vill att det ska låta som att trummorna är inspelade med en mikrofon, spela in dem med en mikrofon. Det samma gäller analog inspelning. Om man vill att det ska låta som om att det är inspelat på band är naturligtvis det bästa att spela in det på band.

   

  Liknande fonogram

  Walking In The Sand med Shangri-La’s som spelades in 1964 har samma ljudbild som låtarna på Back To Black och använde sig med tanke på årtalet av samma inspelningstekniker.

  Andra liknande fonogram är de flesta andra som spelat in i Gabriel Roth’s Daptone Studios, till exempel skivan 100 Days, 100 Nights med Sharon Jones and the Dap-Kings.

   

  Källhänvisningar

  [1] Discogs (http://www.discogs.com/Amy-Winehouse-Back-To-Black/release/825438) Läst 2015

  [2] Daley, Dan 2008. “Gabriel Roth: Recording For Daptone Records”, Sound On Sound (http://www.soundonsound.com/sos/jun08/articles/daptone.htm) Läst 2015

  [3] Massey, Howard 2009. Behind The Glass II: Top Record Producers Tell How They Craft the Hits

  [4] Doyle, Tom 2007. “Mark Ronson”, Sound On Sound (http://www.soundonsound.com/sos/may07/articles/ronson.htm) Läst 2015

  [5] Tingen, Paul 2007. “Secrets Of The Mix Engineers: Tom Elmhirst” (http://www.soundonsound.com/sos/aug07/articles/insidetrack_0807.htm) Läst 2015

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Du skriver om en modern insplelning som gjördes med "retro teknik". Jag tycker att det Àr intressant hur anvÀndning av gamla inspelningsmetoder kan kÀnnas "frÀsch" idag. Simpel logic: om du vill lÄta tidsperiodiskt gör som det gjördes dÄ! Mycket effektivt, tycker jag. Alla viktiga delar Àr pÄ plats: fantastisk röst, en riktig band, rummet, mikrofoner och inspelnings media. Mycker bra exempel pÄ sÄdan produktion i din artikel!
  Posted 13:40, 9 Mar 2015
  Bra text, pÄ nÄgot sÀtt kÀnns dessa inspelningar tidlösa. Fast de Àr skapade i en slags retro-anda. Du beskriver hur inspelningen gjorts analogt med ganska sparsamt med mikrofoner och framför allt live i studion. Detta gör att lÄten har en naturlig nerv som Àr svÄr att uppnÄ om alla spÄr skulle spelas in separat.
  Posted 23:31, 9 Mar 2015
  Att det kÀnns tidlöst kan ju bero pÄ att det omfattar retroteknik men Àven modern?
  En artikel till hÀr sÀger att skivan efter att ha spelats in pÄ rullband efter digitaliserats och editerats. Men det kanske Àr det du menar Tom Elmhirst gjorde?
  Soundet mÄ vara retro men inspelningen hade inte lÄtit sÄ frÀscht och modernt för dagens lyssnare om den var gjord enbart med teknik frÄn 60-talet.
  KÀnns lite kort, men det kanske Àr min egen wiki som Àr för lÄng. Intressant artikel.
  Posted 16:51, 10 Mar 2015
  Bra skrivet och verkligen intressant att fÄ höra om retroinspelningen dÀr man valt att spela in live och analogt för att fÄ fram det varma soundet. Det Àr helt klart att föredra för att Ästadkomma det naturliga som helhet till den representativa genren. Roligt att lÀsa att man hade trummorna och basen panorerade vÀnster respektive höger i mixen som man gjorde förr i tiden.
  Tack för texten!
  Posted 19:45, 11 Mar 2015
  Trevlig lÀsning, att spela in hela bandet tror jag definitivt kan underlÀtta och göra processen mer effektiv. Att anvÀnda "gamla" tekniker/material för att fÄ ett mer retro-sound Àr nog sÄ effektivt det blir, Àven om jag tror att det blir svÄrt att helt Äterskapa samma sound/kÀnsla.
  Posted 06:52, 12 Mar 2015
  Intressant artikel! Alltid givande att lÀsa om orginella inspelningar som denna till exempel. KÀnns lite kaxigt av producenten bara nÀr han sÀger att det bara Àr att spela in trummorna med en mikrofon om man vill att det ska lÄta som EN mikrofon. jag menar det Àr fan skitsvÄrt att fÄ trummor att lÄta bra med bara en mikrofn. Bara för att han e proffs liksom.. Men han har ju gjort det sjukt bra... I din artikel saknar jag ett exempel pÄ ett fonogram som lÄter som back to black. Hade varit kul om du nÀmnde ett som lÀsaren kunde leta upp och lÀsa om.
  Posted 13:36, 12 Mar 2015
  Jag gillar att du tog med historien om hur soundet uppkom och producentens attityd mot inspelningsteknikern, att less is more, jag skulle gÀrna viljat vetta hur de mixade allt i slutet lite mer pÄ detalj dÄ de kanske modanerniserade mycket under den processen. Bra skrivet i övrigt, rolig och bra lÀsning!
  Posted 20:20, 13 Mar 2015
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.