Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Alicia Keys - The Element of Freedom

Alicia Keys - The Element of Freedom

  Table of contents
  No headers

  (Av Melisha Lisa Linnell antagen vid Mittuniversitetet)

  Album: The Element of Freedom

  Artist: Alicia Keys

  Utgivningsår: 2009

  Komposition: Album med 14 spår

  Musiker: Alicia Keys, Bhaskers, Brothers Jr,Kasseem Dean, Shawn Carter, Beyonce.

  Skivbolag: J Records

  Tekniker: Ann Mincieli

  Förlag: Sony M.E.

  Kompostör: Alicia Keys

   

   

  The Element of Freedom är Alicia Keys tredje album och på detta fonogram har (liksom de tidigare albumen) ljudteknikern Ann Mincieli figurerat som en röd tråd genom hela inspelningsprocessen. Hon har också varit en tongivande del i soundet för detta album genom att ha varit med i startpunkten med inköp av synthar från 70 och 80-talet; Roland Juno 6, CP70, Roland Jupiter, Moog samt trummaskiner från 70 och 80-talet. (Källa: Intervju med Ann Mincieli, Sonicscoop.com)

  Albumet är väldigt 80-talsinspirerat men ändå unikt på grund av Alicias egna stil av sång och piano/keyboardspel. (Soundet låter väldigt likt det sound Prince hade på sina plattor på 80-talet. / Artikelförfattarens anmärkning.)

   

  I detta fonogram har bland annat följande inspelningsmetoder använts på sången; re-amping, background ghost-miking och backing-vocal-distant-omni. På pianot har inspelningsmetoden M/S (vidareutvecklad enligt Ann Mincieli) använts samt re-amping and processing through pedaling. Ann Mincieli har också utvecklat en egen inspelningsmetod för att skapa ”low end” på basen. (Källa: Behind the glass, Modern Recording Teqniques )

  Jag vill också nämna en vocal effekt som enligt Ann Mincieli förändrade hela känslan av en låt, närmare bestämt låten ”Love is blind”, som är en kombination av phaser och chorus. (Källa: Intervju med Ann Mancieli)

  Mikrofoner som används på sången är bland annat Telefunken M16 och ELAM 270. (Källa: Behind the glass)

   

  Kännetecken:

  Re-amping

  Re-amping betyder att man matar ut ljudsignalen, exempelvis sången genom en amplifier som man spelar in på ett separat spår. (Källa: Modern Recording Teqniques sid. 147 samt ”Behind the Glass sid. 306) Denna teknik kan man höra på vokalerna på ”Love is blind”, ”Wait til you see my smile”, ”Distance and time” och ”Empire state of mind”. Ibland är det mer framträdande och ibland är det mer subtilt. 

  Background ”Ghost”-miking

  Detta handlar om att använda ytterligare en mikrofon i sångbåset 30 -  60 cm bakom huvudmikrofonen som spelar in sången och använda den som effekt och tilläggsmikrofon till huvudmikrofonen. Genom att balansera signalen genom preampen så att den matchar huvudmikrofonens signal får man till ett sound som låter som ett sorts chorus. Man får dock akta sig för att signalerna ska generera fasfel men så länge man kan undvika det får man enligt Ann Mincieli till ett ”coolt” ljud. (Källa: Behind the glass) Denna teknik kan man höra på leadvokalerna på följande spår på fonogrammet; ”Try sleeping with a broken heart”, ”Unthinkable”, 

  Backing vocal distant omni

  Denna teknik har använts på fonogrammet på bakgrundsvokalerna. Den innebär att en rundupptagande mikrofon placeras högt upp i ett större inspelningsrum så att vokalerna fångas upp gemensamt med rumsklangen. Kan höras på alla spår på detta fonogram.

  Alicia Keys Piano M/S 

  Pianot har spelats in bl.a med Mid-side teknik. Hon har använt en tvåmembrans-AKG 414 mikrofon satt i ”8-pattern” samt en mikrofon satt i njure som är riktad mot mittersta C på klaviaturen. 8-pattern mikrofonen är satt bakom mid-mikrofonen, riktade åt sidorna. Sedan har hon bussat ut mittenmikrofonen till två kanaler panorerade L samt R (vilket skapar artificiell stereo eller s.k ”pan-pot” stereo) och 8-pattern till två spår L samt R. I mixerbordet har hon sedan fasvänt vissa spår säger hon, tills en balans är skapad. Hon gör gällande att hon inte bara har fasvänt 8-pattern signalerna vilket betyder att hon experimenterat lite bort från vad som är brukligt inom mid-side. (Källa: Behind the glass)

  I den vanliga mid-side teknikens matrix gäller ju summeringen och differentieringen på följande vis: M + S = L och M - S = R (Minussidan är den fasvända) Kan också göras tvärtom men poängen är att ”side”-mikrofonen är den fasvända. (Källa: min hjärna eftersom jag inte hittat rätta förklaringen i kursböckerna)

  Exempel på mid-side pianot på detta fonogrammet är låtarna ”Doesn´t mean a anything, ”Un-thinkable” samt ”Empire state of mind”.

  Historik och liknande Fonogram

  Re-amping sägs ha skapats år 1993 av ljudteknikern John Cuniberti som också innehar patent på tekniken. (Källa: Modern Recording Teqniques) Men det finns många historiska exempel på denna teknik även tidigare. Exempelvis Roger Nichols som spelade in Steely Dan säger sig ha använt denna teknik redan 1968 och även Phil Spector som remixade Beatles år 1970.

  Background ”Ghost”-miking är en teknik som Ann Mincieli har utvecklat så där finns ingen dokumenterad historik annat än det hon berättat i boken ”Behind the glass”.

  Backing vocal distant omni-tekniken har använts av tekniker som spelat in Roberta Flack sedan 1969. (Källa: Behind the glass)

  M/S tekniken är en känd teknik som har utvecklats och patenterats av Alan Blumlein på 30-talet och använts i många olika inspelningssammanhang. Ett exempel på mid-side tekniken kan hittas på fonogrammet Black Dub “Love Lives”, inspelad producerad & mixad av Daniel Lanois & Mark Howard.

   

  Beslutsfattande mellan ljudtekniker och musikproducent

  Huvudproducenten på detta fonogram är Alicia Keys och det är hon som sätter tonen på helheten. Däremot har Ann Mincieli fått ganska fria händer att använda den teknik hon anser bäst. De beskriver det som att måla en tavla av ljud och jag uppfattar det som om samarbetet dessa två kvinnor emellan är ganska sammanflätat vilket i korthet betyder att de nog beslutar mycket ihop. 

  (Källa:Behind the glass samt intervju sonicscoop.com)

   

  Egen kommentar:

  Jag tycker att det är ett fantastiskt fonogram med en genialisk ljudtekniker. Det är helt enkelt perfekt kreativt, brett, djupt, klart och tydligt. Blandningen mellan akustiskt inspelade ljud och analoga synthar och trummaskiner ger en väldig värme. Fonogrammet låter fantastiskt underbart i bra högtalare. Det låter dock mindre bra i sämre, mer alldagliga högtalare, mycket av ”pushen” försvann till min absoluta förvåning här helt plötsligt. Så om något kunde då effektivisera eller förbättra processen hade det väl varit om de lyssnat på fonogrammet i flera olika högtalare. Fast jag tycker inte att det gjorde så mycket för känslan som skapats fanns ju kvar. 

   

  LITTERATURFÖRTECKNING

  Faktaböcker:

  Huber David Miles, (2013), Modern Recordning techniques, Burlington, Focal Press

  Massey Howard, (2009),”Behind the glass” vol 2, Milwaukee, Backbeat Books

  INTERNETKÄLLOR:

   

  Intervju med Ann Mincieli, Sonicscoop.com: http://www.sonicscoop.com/2009/12/16/key-to-keys-ann-mincieli-chief-engineer-album-coordinator-studio-managing-director/

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Väldisponerad och välskriven artikel. Extra kul med den utförliga förklaringen av inspelningsteknikerna som använts. Att Re-amp'a sång är riktigt fränt tycker jag och det kan (i bästa fall) få ett så härligt varmt akustiskt ljud. Speciellt om man använder en rör pre-amp eller dyl. Det ända som jag kan sakna i artikeln är lite om hur skapande processen gått till, men förstår att detta kan vara svårt att få fram på ett koncist/konkret sett när man skriver om en hel skiva. Bra skrivet!
  Posted 09:27, 14 Mar 2015
  Intressant och lättläst text, jätte bra. Kul att få lite närmre info om teknikerna som använts som blir ny kunskap för mig :)
  Posted 20:39, 15 Mar 2015
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.