Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT15 > Alice In Chains - Jar Of Flies

Alice In Chains - Jar Of Flies

  Table of contents
  No headers

  Fonogramet Jar of Flies blev producerat inom en tidsram av ungefär tio(10) dagar. Inom denna tiodagarsperiod gick man igenom alla stegen för produktionen, alltså mixning, inspelning, arrangemanget samt skrivning av text. Man utgick från att sätta upp utrustningen och spela, man hade ingen tid för planering utan man gick direkt till inspelning. Toby förösker även att få ett så bra ljud som möjligt vid inspelningen med hjälp av mikrofonplacering och använder inte mycket ”equalization”. Han beskriver sig själv som en ”minimalist”, han försöker använda så lite som möjligt gällande plugins etc. (Howard Massey, 2009. Behind the Glass, Volume 2. Backbeat books).

   

  Artist: Alice in Chains

   

  Utgivningsår: 1994

   

  Skivoblag: Columbia

   

  Producent: Alice in Chains

   

  Tekniker: Toby Wright

   

  Kompositörer: Sean Kinney, Mike Inez och Jerry Cantrell.

   

  Musiker: Gitarr; Jerry Cantrell. Sång; Laney Staley. Trummor; Sean Kinney. Bas; Mike Inez. Utöver dessa musiker, som då utgör bandet, medverkade även Matthew Weiss samt April Acevez på violin, Justine Foy spelade cello, Darrel Peter sjöng och David Atkinson spelade munspel

  (http://www.discogs.com/release/4711635).

   

   

  Kännetecken: Toby förklarar att han använder en 4-bands equalizer (UREI 546) för att få fram ”crunch”-ljudet i gitarrerna (Howard Massey, 2009. Behind the Glass, Volume 2. Backbeat books), vilket jag tycker mig uppleva i alla dessa låtar, det blir ett kännetecken för gitarr-ljuden som jag tycker är hörbart. Att de spelade in just under 10 dagar, och inom denna ramen även skrev musiken etc är ingeting inspelningen ”lider” av, jag kan personligen inte se någonting som tyder på att det skulle vara bättre om man gjorde på något annat sätt. När Toby spelar in använder han sig mestadels av mikrofonplacering för att nå det ljud han vill ha, och använder därmed inte mycket EQ. Han kallar sig själv för en ”digilogtyp”, med det menas att han spelar in analogt men för att bevara ljudet för han över det till protools. Allting Toby spelar in går in på en analog bandspelare(Howard Massey, 2009. Behind the Glass, Volume 2. Backbeat books).

   

  Liknande fonogram: Andra inspelningar som har gjorts av Toby Wright, exempelvis Alice in Chains – Unplugged, speciellt gällande gitarren med fyrbands-equalizer (Howard Massey, 2009. Behind the Glass, Volume 2. Backbeat books).

   

  Historik: Inspelningsmetoden för detta fonogram var av karaktären ”on the fly”. De hade inga låtar till att börja med, och de spelade alltså in och skrev allting under en kort period, vilket led till att de fick testa saker och spela in dom ganska snabbt (http://www.legendaryrockinterviews.com/2012/05/24/legendary-rock-interview-with-producerengineermixer-toby-wright-alice-in-chains-kiss-slayerkorn/). Toby föjer mottot ”om det tar fem minuter att spela in, bör det ta fem minuter att mixa”.

   

  Kommentar:

  Till att börja med tycker jag om det sound som man tagit fram, och att man producerat detta fonogram på endast 10 dagar är till att vara mycket effektiv. Personligen hade jag velat ha en ”plan” att utgå ifrån, så att man alltid har någonting att stötta sig mot om någonting går snett. Om bandet dessutom hade kommit till studion med redan skrivna och komponerade låtar kunde man använt dessa tio dagar på ett helt annat sätt, kanske testa annan teknik (mikrofoner, mikrofonplacering etc), men som sagt tycker att de lyckades väldigt bra. För i detta fall torde det ha krävts mycket av både artisterna och producenten/teknikern, eftersom det endast rör sig om en kort period.

   

   

  Referenser:

  Litteratur:

  Howard Massey, 2009. Behind the Glass, Volume 2. Backbeat books

   

  Internet:

  http://www.discogs.com/release/4711635 (2015-03-09 04.30)

   

  http://www.legendaryrockinterviews.com/2012/05/24/legendary-rock-interview-with-producerengineermixer-toby-wright-alice-in-chains-kiss-slayerkorn/ (2015-03-11 00.40)

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Detta Àr vackert och sparsmakat. Intressant att lÀsa om att dom jobbar mycket med equalizer. Det Àr ocksÄ skönt att slippa höra att kompressorn jobbar och trycker ihop soundet. Nu blir det istÀllet luftigt, intressant och vÀldigt transparent. Det Àr en ljudbild som jag gillar. Jag gillar ocksÄ att dom jobbar med mikrofonplaceringen för att skapa det ljud som dom vill efterstrÀva i situationen.
  Tack för lÀsningen!
  Posted 20:09, 11 Mar 2015
  Tycker de fÄtt till ett fantastiskt sound med tanke pÄ tidsramen. Tycker dock att man hör att de skrivit lÄtarna pÄ plats dÄ de kÀnns lite jammiga. Vet du om man mixade och mastrade lÄtarna digitalt eller analogt? AnvÀndes Protools bara som en slags backup eller gick man över till digital hantering efter inspelningen?
  Posted 23:23, 11 Mar 2015
  Trevlig lÀsning!
  Vilket spÀnnande sÀtt att spela in pÄ ocksÄ! Det skulle jag som musiker aldrig klara av dÄ jag mÄste ha allt planerat i förvÀg, haha. Vet du om nÄgra andra fonogram eller andra band som anvÀnder samma "on the fly"-metod? Det kan vara kul att grotta sig in i, och jÀmföra med förpraktiserade studioproduktioner.
  Posted 11:06, 12 Mar 2015
  Wow.. menar du att dom skrev ALLA lÄtar OCH spelade in och mixade allt pÄ 10 dagar.. Snacka om att döda sig sjÀlv kreativt alltsÄ.. Vet inte om jag tycker det Àr sÄ produktivt sjÀlv faktiskt. Men det var intressant fakta. Jag blev vÀldigt nyfiken pÄ att höra plattan mÄste jag sÀga. Dessa "egna" gitarr ljud, kan man höra dom nÄgon annanstans frÄn samma producent i andra grupper/band?
  Posted 15:09, 12 Mar 2015
  Jag Àr mÀkta imponerad att de lyckades göra en produktion pÄ 10 dagar, som dessutom lÄter bra och har sitt eget sound. Intressant att du tar upp Pro Tools dÄ inspelningen Àr frÄn 94! Vet du nÄgot mer om hur sessionen sÄg ut dÄ?

  Bra skrivet!
  Posted 19:47, 13 Mar 2015
  En annan vÀldig intressant artikel, roligt att fÄ veta hur dessa kÀnda artister spelade in och skrev sina produktioner; man rÄkar lÀsa det som man inte hade tÀnkt sig :) . Det jah skulle fixa i din artikeln Àr hur texten Àr upplagd sÄ det skulle bli lite mer ordning, annars vÀldig bra! edited 23:23, 22 Mar 2015
  Posted 23:23, 22 Mar 2015
  Intressant om denna fantastiska skiva!
  Kul och tÀnkvÀrt om tankesÀttet att sÀtta allt ljud vid inspelning.
  Stod det nÄgot mer om upplÀgget för denna tio dagars process? Jag undrar hur de kunde vara sÄ effektiva, om det Àr sÄ att de lade trummor medans text skrevs etc?
  Posted 10:16, 11 Mar 2016
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.