Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Thriller - Michael Jackson

Thriller - Michael Jackson

  Table of contents
  No headers

  Utgivningsår: 1982

  Artist: Michael Jackson

  Komposition: Thriller

  Musiker: Michael Jackson, Greg Philliganes, Rod Temperton, Brian Banks, Anthony Marinelli, David Williams, Jerry Hey, Gary Grant, Larry Williams, Bill Reichenbach

  Skivbolag: Epic Records

  Producent: Quincy Jones

  Tekniker: Bruce Swedien

  Kompositör: Rod Temperton

   

  Inspelningsmetod

  Teknikern Bruce Swedien använde sig av något som kallas "Acusonic Recording Process". Med detta menas att han synkroniserade flera 24-kanals bandspelare och på så vis fick i princip oändligt med kanaler att använda (www.soundonsound.com). Det var faktiskt Bruce och Quincy som utvecklade denna teknik tillsammans (Massey, H., 2009). 

  Liknande fonogram

  Quincy Jones har också producerat låten ”Places You Find Love”, av Glen Ballard. Här använde de samma teknik att koppla ihop flera multi-kanals bandspelare och på så vis erhålla ett enormt urval av kanaler.

  Kännetecken

  Det som karaktäriseras i denna inspelning är bevaringen av transienter. Bruce hade lärt sig att banden tappade transienterna allt eftersom man spelade bandet om och om igen. Därför valde man att spela in rytmsektionen på ett band och sen inte spela upp det igen förrän det var dags för mix. En annan sak som gjorde som att bevara transienterna var att inte använda för mycket kompression. Istället fokuserade han på att få ett bra grundljud med hjälp av bra mikrofoner och bra placering av dessa (www.soundonsound.com). Bruce Swedien gillade också att spela in allt i stereo, detta gav en större känsla av bredd och esoterik (www.soundonsound.com). Man kan också uppmärksamma att mycket är inspelat med ett tidigt exemplar av en Shure SM7, där ibland Michael Jacksons sång (www.soundonsound.com).

  Historik

  I en intervju berättar Bruce Swedien om när han började spela in flerkanaligt. Han berättar att den första flerkanaliga inspelningsmaskinen han använde var på 50-talet och hade tre kanaler och en halv tum tjockt band. De använde den för att balansera mixen bättre mellan  till exempel leadsången och ett soloinstrument. Kanal ett och tre var höger respektive vänster i stereospektrat och på kanal två hade man vanligtvis leadsången. Cirka tio år senare fick Bruce Swedien och hans kollegor tag på en fyrkanalig bandspelare. De kunde först inte komma på vad de nu skulle lägga på den extra kanalen. Sedan lossnade det och de fick idén med att spela in percussion på det extra spåret. Allt eftersom antalet kanaler växte blev de mer och mer kreativa med att göra pålägg, dubbar och liknande. Nu, med hjälp av ”The Acusonic Recording Process” spelade Bruce Swedien in låten ”Places You Find Love”, av Glen Ballard, på tre stycken 32-kanaliga bandspelare. Låten består av hela 90 kanaler (www.absy.com).

  Quincy Jones, som är producent till ”Thriller”, har jobbat mycket tillsammans med Bruce Swedien. Deras samspel i studion beskriver Bruce Swedien som att de har ett sjätte sinne för varandra. Quincy Jones kan till exempel säga till Bruce att mixen behöver lite mer ”garlic salt” och Bruce vet då exakt vad Quincy menar. Bruce menar på att de inte behöver prata så mycket med varandra i studion, de vet redan hur den andres hjärna fungerar. Bruce säger också att han alltid har roligt med Quincy i studion, det är viktigt (www.absy.com).

  Egen kommentar

  För att effektivisera inspelningen så hade man kunnat skippa att spela in allt i stereo, vilket var relativt tidskrävande. Men hur kul hade det varit? Att spela in i stereo gav säkert Bruce, Michael och Quincy en bra magkänsla och de upplevde att det förhöjde den musikaliska akustiken i mixen. Det räcker som argument för mig.

  Källor

  Massey, Howard (2009), Behind the glass Volume 2, Backbeat Books, Milwaukee

  www.sounndonsound.com (http://www.soundonsound.com/sos/nov09/articles/swedien.htm)

  www.absy.com (http://absy.com/ABSMMI/ITV/SWEDIEN/ukitvbsw.html#q10)

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bra skriven artikel. Jag tycker det var intressant att läsa om att de kopplade ihop flera rullbandspelare för att få tillgång till flera kanaler. Var Bruce Swedien först med detta?

  En sak som jag blev lite nyfiken på var vad han exakt gjorde i processeringsväg för att lägga på lite mer "garlic salt". Men det kanske stod i källorna, får läsa vidare där :-)

  Mvh
  Andreas edited 22:22, 12 Mar 2014
  Posted 22:18, 12 Mar 2014
  Intressant text om en solklar klassiker! Kul läsning! Det som jag tänkte på efter att jag läst artikeln är att Bruce Swedien har ett helt kapitel i kurslitteraturen "Massey, Howard 2009. Behind the glass: Volume 2" men du har inte nämnt kursboken i dina källor.
  Mvh
  Bella edited 11:05, 13 Mar 2014
  Posted 10:32, 13 Mar 2014
  Jag upptäckte ett litet fel på en av länkarna i texten. Du har råkat bytt plats på B och S och även under källor. Den adressen för mig till en sida där jag kan köpa sportartiklar. Sen har du råkat skriva två N på soundonsound under källor.

  Mvh
  Andreas
  Posted 10:36, 13 Mar 2014
  Intressant läsning och kul att kunna jämföra med den andra artikeln om samma album. Ni har helt klart valt att ha med olika saker. Denna albumklassiker kan man aldrig sluta fascineras av och begrunda. Tack för upplysningen
  Posted 16:58, 14 Mar 2014
  Intressant läsning helt klart bra och kortfattat, Tycker du fick en bra helhet. Mycket roligt att få veta hur de gjorde på den tiden vid inspelningen, speciellt roligt att få lite information om hur Quincy Jones var i studion! Jag måste säga att resultatet av denna inspelning är ju helt fantastiskt.
  Länkarna som är in klistrade i själva texten fungerar inte alls samt att de tar mycket plats i texten, skulle rekommendera fotnoter eller liknande.
  Posted 20:51, 18 Mar 2014
  Trevlig läsning om Thriller som du har gjort här. Det som är spännande är den inspelningsteknik som der reflekterar till och att Bruce och Quincy utvecklade den tekniken tillsammans - "Acusonic Recording Process". Interessant är den synkronisering av flera 24-kanals bandspelare och den historiska utveckling som skett innan med den flerkanaliga inspelningsmaskinen.
  Posted 10:30, 28 Apr 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.