Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Thirty Seconds To Mars - Kings and Queens

Thirty Seconds To Mars - Kings and Queens

  Table of contents
  No headers

  Komposition: Kings and Queens
  Kompositör: Jared Leto
  Artist: Thirty Seconds To Mars

  Musiker: Jared Leto, Shannon Leto, Tomo Milicevic
  Producenter: Flood, Steve Lillywhite, Thirty seconds to mars
  Inspelningstekniker: Ryan William, Matt Radosevich

  Utgivningsår: 2009
  Skivbolag: Virgin och EMI


  Inspelningsmetod:

  Inspelning till metronom med pläggsteknik in till pro tools. Största delen är mixat i ett SSL 4000 bord, väldigt lite är mixat i själva protools.

  De hade redan börjat tracka en grund version av sången innan Ryan Williams kom in i spelet. De hade använt sig utav en Röde NT1A mick och Ryan tyckte att det lät rätt så bra så de fortsatte att använda den micken för sång. Så vid inspelningen av sången så använder det en Röde NT1A som går in i en API 512 preamp > API 550 Eq > Urei 6176 compressor. Det var kanal kedjan för sången vid inspelningen. Övriga effekter som användes på sången var Lexicon pcm 42, Lexicon 480 för reverb samt Eventide H3500 för chorus, delay och dubblering1.

  Jared hade en vision en ide över exakt hur han ville att sången skulle låta så han jobbade på att få till det perfekt ända in i det sista.

  Vid inspelningen av trummor så användes trummor från tillverkaren Sonor1.

  Mikrofoner som används vid inspelningen av trummorna var en Sennheiser 421 och en Yamaha Subkick för baskaggen, SM 57 för virveln, För pukorna användes sennheiser 421 samt en e604. För OH inspelningen användes Shure ksm 32 eller 44 och AKG 414 mickar för inspelning av rummet. Alla mickar gick igenom en API 500 preamps och EQ och rumsmickarna hade en 1176  kompressor som gick via en Urei 6176 kompressor. Trummorna mixades med parallell kompression från Fatso kompressorn och virveln och pukorna behandlas av SPL transient designer samt lite reverb från Lexicon 4801.

   

  För inspelningen av gitarr så användes en Sm57 och antingen en AEA eller en 414, 421 mickrofon som gick in i API 525 kompressor vid inspelningen1.

  Här är några amps som används vid inspelningen för hela plattan 1965 Bassman, Marshal 1974x, Sovtek Mig 60, även så hade bandet några extra amps vars modell inte framkommer helt dessa var Bogner, Two Rock, Vox Handwired, Marshall, Budda1. Men vilka exakta amps som används för denna låt är oklart.

   

   

   

   

   

  Kännetecken:

  Ett av de stora kännetecknet i en Thirty seconds to mars låt är Jareds sång som i det här albumet har fått mycket plats i själva mixen. Hela detta albumet är ett koncept album som väldigt kortfattat handlar om deras strid med EMI som har stämt dem på 30milljoner dollar6. Jared får in så mycket känsla i rösten speciellt den här sången. Så man lever sig väldigt lätt in och förstår känslorna som de vill framföra i låten. Det är det absolut största kännetecknet Jared har lyckats framföra detta under inspelningen och Ryan Williams har framfört detta på ett bra och tydligt sätt i mixen samt under själva inspelningen. Även samspelet mellan Shannon på trummor och Jared på sången. De två lyckas få ett riktigt bra samspel som driver musiken framåt,

   

  Historik:

  Låten är skriven delvis i Syd-Afrika och i USA som har bevisats vara ett lyckosamt och magiskt ställe för bandet5.

  När bandets tog kontakt med Ryan Williams för andra gången för att färdigställa låten så var låten ca 7-8 minuter lång och innehöll flera olika delar/partier som bandet inte riktigt visste vad dem skulle göra med detta. Ryan tyckte att låten var alldeles för lång så han och bandet jobbade på att korta ner låten för att sedan få hjälp av Steve Lillywhite med editeringen av låten för att den skulle få rätt låt struktur.

   

  Liknande fonogram:

  U2 – How to dismantle an atomicbomb (album) Procudenten Flood har haft mycket att göra med produceringen av detta album, Vissa sound är likt men det som gör fonogrammet likt är sättet Flood har hjälpt bandet med sin musik. Jag anser att man kan även höra i produktionen vissa likheter i musiken.

  Bandet 30 seconds to mars beskriver även att Flood är producenten som tar band till nästa nivå, vilket han har bevisa ett par gånger.  

   

  Egna kommentarer:
  Efter att ha sett dokumentären som handlar om bandets kamp mot skivbolaget som har stämt dem för 30m $ samt skapandet av detta album, så förstår jag känslorna och vad de ville få fram i albumet. De hyrde in Flood som är en väldigt känd producent som är där under större tiden och hjälper dem vi skapandet av albumet för de ville ta steget till att göra ett ”klassiskt”album ett koncept album. Det är mycket jobb och känslor som händer under just inspelningen av denna låt som framförs i dokumentären.

  Jag tycker att de har lyckas väldigt bra med att framföra rätt känslor i låtarna. I Kings and Queens som var första singeln så tycker jag att de framför detta exceptionellt, De hade en vision för hur de ville att låten skulle bli de tog in rätt människor som hjälp och fick ett resultat som var nog bättre än vad dem själva hade anat. Jag skulle inte kunna säga att de hade kunnat spela in den här låten på ett bättre sätt alls. Jag tycker att själva jobbet bakom både skrivandet arrangeringenen, tracking och Mixning/Mastrering är helt fenomenal. Lite utav en episk känsla får jag när jag hör denna låt, jag lever mig lätt in i låten.

   

  edit*

  Däremot så om denna dokumentär är "stageat" av skivbolaget som försäljningsknep, som sagt så efter jag sett dokumentären så får man en stor medkänsla för bandet. Även så låter alla inspelningar i studion riktigt fantastiskt vilket även där gör själva saken mer tvivelaktigt. Men sanningen kan jag bara spekulera om.  Även där hur kan dem ha en kamera redan första dagen vid stämningen och lyckas filma det?! Efter en diskussion angående detta så lutar många saker på att detta är "stageat". 

   

   

  Referenser:


  Internet:

  1. http://www.gearslutz.com/board/so-much-gear-so-little-time/447765-30-seconds-mars-war.html

  2. http://www.allmusic.com/album/this-is-war-mw0001792357/credits

  3. http://www.musicradar.com/news/guitars/30-seconds-to-mars-exclusive-track-by-track-album-preview-228457/4

  4. http://www.rollingstone.com/music/news/jared-leto-on-thirty-seconds-to-mars-personal-new-album-and-ignoring-critics-20130521

   

  Video:

  5. https://www.youtube.com/watch?v=vMuJdZpnZ3M

  6. https://itunes.apple.com/se/movie/artifact/id740473912

  Thirty seconds to Mars dokumentären.

   

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej!

  Tycker det är väldigt intressant att du fått fram så mycket information om vilka mickar och hårdvarueffekter dom använt! Däremot är jag inte så säker på att den infon borde stå under historik, det kanske borde stå under kännetecken istället?

  Om fonogrammen hade också varit intressant att veta varför de liknar Kings and Queens.
  Posted 17:56, 13 Mar 2014
  Hej!
  Den inspelningsinformation du skrivit under historik borde stå i inledningen. Jag ser inte att du har skrivit något om inspelningsmetodens utveckling under historik. Håller med h12minys att det skulle vara intressant att veta varför låtarna under rubriken liknande fonogram liknar Kings and Queens. Kolla igenom meningsbyggnad och stavning då små fel finns, jag antar t.ex. att det ska stå påläggsteknik i inledningen. Det var mycket intressant att läsa din text. /Anna
  Posted 21:34, 13 Mar 2014
  Jag gillar att du har fått med mycket teknisk fakta om mikrofoner som används och så, vilket jag förstår kan komma från documentären (dem brukar vara väldigt intressanta och givande i tekniska syften). Jag säger som tidigare kommentarer som vill veta lite varför de liknande fonogrammen är just lik den du valt.

  Mvh Ola
  Posted 16:06, 14 Mar 2014
  Grymt med så mycket specifik teknisk fakta! Det enda jag saknar är hänvisningar till källor i texten, så man vet vad som kommer vart ifrån. /Ulf
  Posted 20:05, 14 Mar 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.