Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Suite: Judy Blue Eyes

Suite: Judy Blue Eyes

  Table of contents
  No headers

  Komposition: Suite: Judy Blue Eyes
  Kompositör: Stephen Stills
  Artist: Crosby, Stills and Nash (CS&N)
  Musiker: David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash
  Producent: David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash
  Inspelningstekniker: Bill Halverson
  Utgivningsår: 1969
  Skivbolag: Atlantic Records
  Förlag: Warner Music Group
  Inspelningsmetod: Påläggningsmetod med 16-track flerkanalsbandspelare

   

  Liknande fonogram

  Flera album i slutet av 60-talet och under 70-talet använde sig av samma typ av flerkanalsbandinspelning med 16 kanaler. Band som blev influerade av CS&N´s sound var t.ex. The Eaglesoch spelstilen på den akustiska gitarren påminner en av Jimmy Page från Led Zeppelin2. Lyssnings exempel: Witchy Woman - The Eagles3, Bron-Y-Aur Stomp - Led Zeppelin4.

   

  Kännetecken

  Inspelningen gjordes i Wally Heiders Studio 3 i Los Angeles 1969. Studion var då utrustad med ett 16-kanals mixerbord designat av Frank De Medio med en Ampex 300 bandspelare. Halverson valde att behålla bandspelaren på 15 ips på grund av hans egna fixering av det feta ljudet som han tyckte att 15 ips producerad, och som man hör tydligt på basens feta ljud1. Även om 30 ips (som många andra hade bytt till vid detta lag) gav en bättre signal/brus ratio och en tajtare botten5 så hade 15 ips den karaktär som tycktes passa bra in på Halversons produktioner. Till inspelningen av den akustiska gitarren, en Martin D28, användes en Neumann U67 som Halverson drog av all botten ifrån och höjde toppen för att få någon närhet på ljudet. Han satte även på en hård kompressor (som lät mer som en limiter) för att trycka ner gitarren så att den lät kontrollerad. Detta kan höras i produktionen då D28:an känns att ha väldigt mycket topp och en avsaknad av låga frekvenser.

   

  Historik

  Efter att den första flerkanalsbandspelaren för modern musikinspelning kom 1943 så fortsatte utvecklingen och fler kanaler lades till. 4- 8- 16- och 24-kanaler gjorde att fler och fler pålägg kunde göras och på så sätt ge bättre kontroll över inspelningsmaterialet. I slutet av 60-talet hade 16-tracks börjat bli mer vanligt och påläggstekniken likaså, men man valde än att spela in vissa saker tillsammans så som Halverson och CS&N gjorde med stämmorna på Suite: Judy Blue Eyes. De använde en Neumann U67 i rundupptagande läge (omni) och placerade de tre sångarna runt mikrofonen och sjöng in alla partier tillsammans. Detta funkade bra då de tre medlemmarna var väldigt inrepade och synkroniserade, "They didn’t need any music; they were rehearsed, they knew the lyrics, and while harmonising with each other they were also in the process of amazing each other." - Halverson1. De fick ihop tre bra tagningar som Halverson använde sig av och panorerade ut varje tagning åt olika håll. De tre tagningarna funkade tillsammans utan större fasfel med lite justeringar av volymen mellan de tre spåren och fick därför ligga kvar1. Eftersom detta skulle bli CS&N´s första album så var gruppen något okänd för Halverson, han hade bara hört om dem som medlemmar av andra grupper (Crosby-The Byrds, Stills-Buffalo Springfield, Nash-The Hollies), och han var därför mer tillbakadragen under inspelningen och försökte bara hjälpa bandet hitta rätt sound. Det nedtryckta gitarrljudet som Halverson hade pusslat ihop gick hem hos Stills, dock det visste han inte under tagningen och blev väldigt nervös över vad Stills skulle tycka om ljudet. "...My whole life was flashing in front of me, and certain that my career was over, I began to sweat." - Halverson1

   

  Egna Kommentarer

  16 kanaler räckte långt i inspelningen av Suite: Judy Blue Eyes då den inte har så många instrument, och valet av bandhastighet passade in bra då den gav inspelningen ett mer robust och fet ljud. Något som kanske hade funkat bra för att få fram ett bättre gitarrljud utan allt för mycket EQ hade varit att spelat in den med fler än en mikrofon för bättre kontroll och ett större naturligt sound, och man kanske även hade kunnat undvika den hårda kompressorn på gitarren6. Halverson hade ingen större idé om vad bandet var ute efter för sound från start, utan fick leta och testa sig fram för att försöka pricka rätt. Bandet däremot ville göra mer sin egen grej utan större påverkan av Halverson. Detta sound hade nog kunnat effektiviserats om Halverson hade lagt sig i mer, alltså om han hade kommit med fler ideér om hur han hörde låten. Däremot så var bandet nöjda med deras sound och även om det var något som Halverson bara snubblade in på så är det kanske det enda som räknas. Halverson tyckte att det rena gitarrljudet "sounded really dull"1, och detta hade kanske kunnat ändras lätt med att använda en annan gitarr för denna inspelning, eller till och med en annan mikrofon. Istället valde han dock en mer onaturlig lösning som hade kunnat undvikas.   

   

  Referenser

  1. http://www.soundonsound.com/sos/aug1...racks-0810.htm

  2. http://www.kevinhughesmusic.com/Step...tillsNash.html

  3. http://www.youtube.com/watch?v=eVXqocPAz1k&feature=kp

  4. http://www.youtube.com/watch?v=NbQ0Cb6h3Ew&feature=kp

  5. Huber, David Miles och Runstein, Robert E. (2009) Modern Recording Techniques. Focal Press. P. 194 

  6. Hunter, Dave (2011) The Home Recording Handbook: Use What You´ve Got To Make Great Music. Backbeat Books. 

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Hej!
  Jag hittade några stavfel, men i övrigt riktigt intressant och innehållsrik läsning!
  Posted 16:23, 14 Mar 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.