Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Strawberry fields forever

Strawberry fields forever

  Table of contents
  No headers

  Strawberry fields forever skrevs mestadels av John Lennon, men de övriga medlemarna i Beatles gav också viktiga bidrag till låten. Ringo Starrs trummor fungerar som fundament, Paul McCartneys mellotronspel (vilket är föregångaren till dagens sampler) och George Harrisons svarmandalspel (en indiska citra). Producenten Georg Martin bidrog också till låten med att skriva stämmor till cello och trumpet. (MacDonald, s.183)

   

  Medverkande musiker:

  John Lennon på sång, gitarrer och piano.

  Paul McCartney på mellotron, bas och bongos.

  George Harrison på gitarr, svarmandal och orkesterpukor

  Ringo Starr på trummor och maracas

  Tony Fisher, Greg Bowen, Derek Watkins och Stanley Roderick på trumpet.

  John Hall, Derek Simpson och Norman Jones på Cello.

  Mal Evans på tamburin.

   

  Strawberry fields forever spelades in under perioden 24 november till 22 december 1966 på Abbey Road. Den gavs ut som en singel tillsammans med Penny Lane 1967 och finns också med på LP:n Magical mystery tour. (ibid s.178)

  Låten är en blandning av två helt olika versioner av samma låt, den första minuten är tagen från en version och resten av låten från en annan. Den första versionen spelades in på en 4-track bandspelare där rytminstrument spelades in först och övriga instrument lades på i efterhand. På denna version fanns inga trumpeter eller cellos med. Nästa version däremot var baserat på ett arrangemang med cello och trumpeter, det spelades in på liknande sätt som den tidigare versionen med rytmspåren först och överdubbar med elgitarrer och slagverk sen. (http://www.beatlesbible.com/1966/12/...ields-forever/)

   

  Liknande fonogram

  Tomorrow never knows som spelades in till LP:n Revolver har en hel del likheter gentemot Strawberry fields forever. I båda låtarna mixades olika inspelningar samman och för att få dem att stämma överens tonartsmässigt så ändrades hastigheten på ett eller flera av spåren. Det som låter som måsskrin i Tomorrow never knows är egenterligen McCartneys skratt som bearbetats och accellererats i hastighet. Det finns även inklippt delar ur gitarrsolot från låten Taxman som spelas upp baklänges och nedsaktat så det blivit sänkt en helton. Ett baklängesspår finns också med på Strawberry fields forever i form av baklänges hi-haten under verserna. (ibid. s.161)

   

  Kännetecken

  Vilket redan nämts så spelades två versioner av Strawberry fields forever in och dessa två syddes ihop till en helhet. De två versionerna skilde sig i både tempo och tonart, men genom att ändra hastigheten på båda versionerna så kunde en förvånansvärt sömlös helhet skapas av de olika inspelningarna. Skarven mellan dessa hörs en minut in i låten genom en förändring av rumsljudet.

  En ”svallande” effekt skapades genom att använda sig av en varispeed-teknik, vilket innebär att man varierat bandhastigeten och därmed varierar tempot på låten.

  Baklänges hi-haten hörs första gången i tredje versen, en och en halv minut in i låten.

  Man kan höra på virveltrummeljudet att låtens första minut fått sin hastighet höjd, då virveltrumman här har betydligt ljusare karaktär än i resten av låten. (ibid s.182-183)

   

   

  Historik

  Lennon skrev Strawberry Fields på akustisk gitarr under inspelningen av filmen How I won the war. När den första studioversionen av låten spelades in skilde den sig avsevärt mot den slutgiltiga, den hade långsammare tempo och var utfylld med lager på lager av akustiska och elektriska instrument. Denna första version spelades in totalt sex gånger och den sista av dessa började man arbeta med i mixningsprocessen. Lennon var dock inte nöjd över resultatet och han och Martin började istället arrangera en helt annan version av låten där instrumentationen bestod av cellos och trumpeter. Men när denna version var inspelad så blev Lennon inte nöjd med resultatet då heller. (ibid.)

  Lennon fick då idéen att sammanfoga början från den första versionen med slutet av den andra versionen. Som redan nämnt så skilde sig dessa versioner både i tempo och i tonart, vilket gjorde Martin skeptisk till en början, men tack vare att tonarterna på versionerna bara var en halvton ifrån varandra så gjorde det ändrade tempot lyckligtvis att de närmade varandra och en väldigt smidig övergång gick att skapa mellan versionerna. (ibid.)

  Varispeed-teknikerna som användes under inspelningan av Strawberry Fields utvecklades på Abbey Road under inspelningen av deras föregående LP Revolver. (ibid.)

   

   

  Reflektioner

  Jag kan inte komma på något arbetssätt som skulle kunnat göra inspelningsprocessen effektivare, jag tror att John Lennon behövde tid att få spela in de två olika versionerna för att sedan komma på tanken att sammanföra dem till en helhet. Det som gjorde detta arbetssätt möjligt var att Beatles hade fri tillgång till Abbey Road och inte behövde tänka på ekonomiska begränsningar eller deadlines.

  Jag tror inte heller att nyare, bättre utrustning hade gjort inspelningsprocessen enklare för Martin, tillexempel om 4-spårs bandspelaren som användes hade bytts ut till en 8-spårig. Detta eftersom Martin själv säger i en intervju om albumet Sgt. Peppers lonely heart clubsband (vilket Beatles spelade in ungefär sammtidigt som Strawberry fields forever):

   

  ”To be honest, I don't think Sgt. Pepper would have changed very much if we'd had

  present-day technology. If I'd had 32-track digital available to me in 1967, it's quite

  likely that the album would have sounded not very far off from what it sounds like

  today. ” (http://www.berkleepress.com/newsletter/martin.htm, 13.3.2014, 14:35)

   

  Martin nämner i intervjun att han endast ser tekniken som ett verktyg och att han försöker att behålla mänskliga ”misstag” som låter bra, för att få musiken mer levande.

  Jag tror alltså inte att Martin hämmades av några tekniska detaljer och att Lennon gynnades av att få så fria tyglar som han fick i studion på Abbey Road.

   

  Referenser:

  Ian MacDonald, En revolution i huvudet, 1994, Fourth Estate Ltd, London

  http://www.beatlesbible.com/1966/12/08/recording-editing-when-im-sixty-four-strawberry-fields-forever/, 13.3.2014, 16.05

  http://www.berkleepress.com/newsletter/martin.htm, 13.3.2014, 14:35

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Strawberry Fields Forever är oneklingen en intressant låt ljudmässigt. Kul att läsa om hur det gick till och att det faktiskt var två helt olika versioner som klipptes ihop. Det enda jag har att tillägga är att jag tycker det är lite väl mycket "luft" mellan textstyckena i din artikel.
  Posted 17:55, 13 Mar 2014
  Intressant läsning! Som ljudintresserad kan man ju bara älska att läsa detaljer om hur tejper fogades ihop och att man kan höra detta genom att rumsklangen plus pitchen på virveln förändras. Idag kan man göra sådant tämligen enkelt i ett DAW, men man måste verkligen beundra dåtidens tekniker och producenter som höll på och klippte i magnetband och bouncade mellan bandspelare med mera. Vilken hantverksskicklighet! Bra artikel och ”tyvärr” kommer jag inte på nåt som saknas eller bör ändras för att göra den bättre.
  Posted 20:11, 13 Mar 2014
  Toppen bra artikel! Det är alltid roligt att läsa om Beatles och hur deras låtar spelats in och producerats. Strawberry Fields Forever är en av mina favoritlåtar med Beatles så det var roligt att läsa om hur dom gått till väga när dom skapat den. Det enda jag kan tycka om din artikel är att det är en aningens mycket mellanrum mellan dom olika delarna, annars perfekt! :)
  Posted 16:04, 14 Mar 2014
  Tack för kommentarerna, hoppas det blev bättre nu när jag tryckte ihop delarna! :)
  Posted 09:29, 17 Mar 2014
  Intressant inlägg! Kul att få veta vad det är för baklänges-låt som spelas upp :) Strawberry fields forever är faktiskt en höglistad favoritlåt hos mig!
  Jag tycker att du har lyckats få med all info som ska vara med i ett wiki-inlägg. Bra skrivet!
  Posted 16:07, 18 Mar 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.