Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Spotlight (New Regrets)

Spotlight (New Regrets)

  Table of contents
  No headers

  Spotlight (New Regrets)” är en låt av musikern, kompositören och producenten Patrick Stump. Låten finns på Patrick Stumps album Soul Punk (2011). Stump producerar, spelar alla intrument och sjunger. Med sig under inspelningen har han teknikern Manny Sanches och studoägaren Bill Lefler (Bautts,2011)

  Artist/kompositör: Patrick Stump

  Sång och instrument: Patrick Stump

  Producent: Patrick Stump

  Tekniker: Manny Sanches

  Förlag: Island Records

  Utgiven: 18 oktober 2011

  Fonogrammet spelades in i Death Star Studio i Los Angeles. Utrustningen i studion är digital. Man använder Pro Tools och en Digidesign kontrollyta (http://www.alliancemusicmgmt.com/deathstarstudios). Stump använder fysiska instrument och analog synt (Argyrakis, 2011) som spelas in med påläggsteknik. 

  Faktumet att artisten, kompositören och producenten är samma person gör att producenten har total insikt och påverkan i musikskapandet, framförandet och inspelningen. Stump är dock noga med att överlåta mixningen till en kunnig tekniker (Massey 2009:318). Till största del är det Stump som har tagit besluten som har fått inspelningen att låta som det låter, med tillit till att teknikern kan tolka hur låten ska mixas.

  ”Jag litar på att min tekniker är tillräckligt bra för att veta om det jag säger är vettigt eller inte.” – Patrick Stump (Massey 2009:318)

   

  Liknande fonogram: Här kan framför allt nämnas resten av låtarna på albumet Soul Punk och alla låtar på den föregående EP’n Truant Wave (2011) som skapades och spelades in på samma sätt som ”Spotlight (New Regrets)”.

  Ett annat exempel på liknande fonogram är låtar med artisten och producenten Prince. På musikalbumet Sign O’ the Times (1987) är Prince låtskrivare, producent, artist och spelar alla instrument. Mixning och mastering överlåts till tekniker.

  Ett exepmel till är Dave Grohl som skrev alla låtar, spelade alla instrument, och sjöng på Foo Fighters debutalbum Foo Fighters (1995).

   

  Kännetecken: Hörbara kännetecken i fonogram där en person är ensam om komposition, instrumentering och produktion kan vara att man har möjlighet att skapa ett eget och personligt sound. Stump finner både möjligheter och begränsningar i att han spelar alla instrument själv. Begränsningar i vilka instrument han behärskar och möjligheter att få använda sina favoritinstrument för att skapa något personligt.

  Andra hörbara kännertecken i fonogram där artisten också är låteskrivare och producent är att låten kan ha en avvikande struktur eller form. Som låtskrivare åt sig själv har man mer frihet att avvika från de få generella låtstrukturerna för en hitlåt (Blume 2004:3). ”Spotlight (New Regrets)” fröljer en typisk form om ABABCB med pre-chorus innan refrengen och avviker därför inte från en av de generella låtstrukturerna och så detta kännetecken är inte hörbart i den här låten.

   

  Historik:Att både vara producent och artist i ett projekt är någonting som har existerat länge. Redan på 60-talet var det många stora artister som själva hanterade produktionen. Med dagens digitala möjligheter och arbetande i DAW kan produktionen och studion flyttas in i sovrummet och låtskrivaren är sin egen producent och tekniker. 

   

  Egna kommentarer: Det känns som att Patrick Stump har en förkärlek för det analoga. Han är noga med att i intervjuer göra klart att han inte använder digitala instrument som trummaskin eller presets till synten eller ens har loopat synten, utan han spelar vaje ton själv under inspelning. Jag hade inte blivit förånad om han hade valt att spela in analogt också. Men inspelningen är helt digital. Det digitala inspelningssättet passar genren där låten har ett väldigt cleant ljud. Och det gör att det är svårt att i inspelningen höra eller avgöra om instrumenten är analoga eller digitala. När han nu lagt ner mycket tid och omsorg på att alla instument ska vara analoga förvånar det mig lite att han i inspelning och mix väljer att släta över det analoga ljudet.

   

  Källhänvisning:

  1.      Argyrakis, Andy 2011. Interview: Patrick Stump. Illinois Entertainer http://illinoisentertainer.com/2011/09/interview-patrick-stump/comment-page-1/  (2014-02-17)

  2.      Bautts, Jonathan 2011. Interview: Patrick Stump 08/10/11 http://absolutepunk.net/showthread.php?t=2402482   (2014-02-17)

  3.      Blume, Jason 2004. 6 steps to songwriting success. New York: Billboard Books

  4.      Massey, Howard 2009. Behind the glass: Volume 2. Milwaukee: Blackbeat Books

  5.      http://www.alliancemusicmgmt.com/deathstarstudios

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej!
  Inte visste jag att Patrick Stump har gjort en egen skiva, tack för det. Det jag saknar i din artikel är inspelningsmetod. Var det med rullbandare? Några speciella mikrofontekniker? Jag saknar också dina egna kommentarer i artikeln. Sen finns det en del stavfel som kan vara bra att kolla över.

  MVH / John
  Posted 13:03, 12 Mar 2014
  Bra artikel. Intressant att läsa om att en och samma gör nästan allt på en skiva. På så sätt får man ju nästan hela gaget själv, mycket bra :-)
  Man kan ju fundera på hur han gör när han spelar live. Undrar om han drar ihop ett kompband eller om mycket av bakgrundsmusiken är förinspelad?

  Mvh
  Andreas
  Posted 22:52, 12 Mar 2014
  Tack John för kommentar! Då ska jag uppdatera artikeln ang. bl.a. inspelningsmetod!
  Posted 10:17, 13 Mar 2014
  Tack Andreas för kommentar! Han har ett kompband med sig under livespelningar :)
  Posted 10:18, 13 Mar 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.