Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Rush - Snakes and Arrows

Rush - Snakes and Arrows

  Table of contents
  No headers

  Skivan heter Snakes and Arrows och producerades av det kanadensiska Toronto baserade proggresiva rock trion Rush och producenten Nick Raskulinecz. Ljudtekniker var Richard Chycki. Deras skivbolag i Kanada heter Anthem Records och för resten av världen Atlantic.

  Skivan spelades in 2006 mellan november och decemer i Allaire Studio i New York distriktet. Materialet till skivan skrevs från januari till december 2006.  Inspelningen är gjord med både live tagningar med hela bandet spelandes samt med påläggsteknik. Inspelningen ägde rum i New York och är den proggresiva rock trions artonde studio album. Enligt dem själva så är det endast skivan Farwell to Kings som spelats in så snabbt. Gruppen bildades i Toronto och består av Basisten och sångare Geddy Lee, Alex Lifeson, gitarr, och Neil Peart, trummor.

   

  Låtlista

   

  1.”Far Cry” 

  2."Armor and Sword"  

  3."Workin' Them Angels"  

  4."The Larger Bowl (A Pantoum)"  

  5. ”Spindrift”

  6."The Main Monkey Buisness"  

  7. ”The Way the Wind Blows” 

  8.  ”Hope”

  9. "Faithless"  

  10."Bravest Face" 

  11."Good News First" 

  12.”Malignant Narcissim”

  13."We Hold On" 

   

   

  Historia

  Även om Geddy Lee sjunger så är det Neil Peart som skriver texterna till nästan alla låtar pga hans stora intresse för dikter. Elva av tretton låtar till skivan var redan färdig komponerade av bandet innan de kom till studion. Däremot jammades de två sista låtarna fram i samproduktion med producenten.

  Bandet hade tänkt att spela in skivan i tre olika studios men det slutade med att när det hade spelat in trummorna så gick inspelningen av de andra instrumenten så fort att de slutade med att de stannade i Allaire Studio i fem veckor istället för två. Deras första tanken var att bara lägga trumspåren och lite av basspåren och sedan hem till Toronto och spela in resten där i Alex Lifesons egna studio. De trivdes så bra i den atmosfären och att få resa bort som ett gäng kompisar och bara spela tillsammans gjorde underverk på dem alla tre men också hur slutresultatet blev. 

  Neil Peart säger att de använde ungefär 47 mikrofoner vid inspelningen av hans väldigt stora trumset. 

   

  De arbetade med på skivan ca 3-4 dagar i veckan från klockan tolv till klockan fem på eftermiddagen. I början var det endast Lifeson och Lee som var tillsammans i studion och gick igenom materialet, låttexter som de hade fått av Peart för att ha något att jobba med. En av de två sista låtarna som jammades fram under en dag och spelades in under samma dag var låten Far Cry som också blev öppningslåten på hela skivan. 

   

  Nick Raskulinecz spelade in Geddy Lee i smyg när han jammade på basen och när Geddy Lee lyssnade tillbaks på det så fick det vara med på skivan i from av låten Malignant Narcissism. 

  Producentens roll var avgörande för skivans ljudbild. Utan producenten så hade skivan inte blivit som den blivit för att bandet består av musiker och de behöver extra öron och någon som kan tekniken men också någon som de kan bolla idéer. 

   

   

  Liknande album:

   

  ”Yes”, ”Emerson, Lake And Palmer”, ”Genesis”

   

   

  Egna kommentarer:

   

  Jag tycker att de var snabba i sin inspelning och de är alla väldigt etablerade och skickliga musiker så där har jag inga invändningar. Valet av inspelningsplats var väldigt trevligt och främjade väl deras kreativitet då de jammade fram många av låtarnas slut kompositioner. Från studion så hade de utsikt över Hudson Valley.  

  Inspelningen av Neil Pearts trummor hade inte behövt innefatta ungefär 47 mikrofoner. 20 hade räckt. 

  Deras sätt arbeta fram låtar var bra och de hade roligt när de gjorde inspelningen. 

  Utan tekniken  som vi har idag med nästan oändligt med kanaler så hade det varit svårt att få in alla kanaler på Neil Pearts trummor. 

  Jag har sett dem live två gånger i mitt liv och de håller måttet och är valdigt skickliga än idag. Även om de måste ta en kvarts pause mitt i en 3 timmars konsert. 

   

   

   

   

   

  Källor:

   

  Låttitlar

  http://en.wikipedia.org/wiki/Snakes_%26_Arrows

   

  Rush dokumentär om skapandet av albumet Snakes And Arrows (bonus material till Skivan)

   

  The Game Of Snakes And Arrows - Video dokumentär Del 1

   

  https://www.youtube.com/watch?v=e2mzkaSyv_8

   

  The Game Of Snakes And Arrows - Video dokumentär Del 3

   

  https://www.youtube.com/watch?v=EY1veCiyfI4

   

   

   

   

   

   

   

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Coolt med informationen om hur en av de otänkta låtarna, Far Cry, blev öppningslåten. Sånt som är kul med jam känns det som. Kanske saknar lite mer tekniska detaljer? Jag är dock sent ute. En sista sak jag tänkt på är mer angående språket, och då särskrivningar specifikt. Skulle kunna göra texten mer "trovärdig" om du rättade till dessa, även om man ju inte har några problem att förstå vad du menar som det är.
  mvh
  Posted 14:01, 21 Mar 2014
  Oj, 47 mickar för ett trumset – episkt! Undrar hur det påverkade slutresultatet. Antar att det krävs ett geni för att mixa inspelningarna. Jag har förstått att Rush är snuskigt bra musiker – det är antagligen därför kunde spelan in skivan på kort tid och tom. jamma fram låtar i studion.
  Posted 20:44, 18 May 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.