Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik

Red Hot Chili Peppers - Blood Sugar Sex Magik

  Table of contents
  No headers

  Band:Red Hot Chili Peppers

  Skivproduktion:Blood Sugar Sex Magik

  Låtar:

  "Power of Equality" - 4:00

  "If You Have to Ask" - 3:37

  "Breaking the Girl" - 5:03

  "Funky Monks" - 5:22

  "Suck My Kiss" - 3:35

  "I Could Have Lied" - 4:10

  "Mellowship Slinky in B major" - 4:00

  "The Righteous & the Wicked" - 4:05

  "Give It Away" - 4:45

  "Blood Sugar Sex Magik" - 4:31

  "Under the Bridge" - 4:34

  "Naked in the Rain" - 4:30

  "Apache Rose Peacock" - 4:43

  "The Greeting Song" - 3:14

  "My Lovely Man" - 4:45 Låten är dedicerad till Hillel Slovak.

  "Sir Psycho Sexy" - 8:24

  "They're Red Hot" (Robert Johnson) - 1:11

   

  Utgivningsår:1991

  Musiker:

  Anthony Kiedis - sång

  Flea - bas

  John Frusciante - gitarr

  Chad Smith - trummor

  Kirk Canning (cello på “Something in the way”)

  Skivbolag:Warner Bros

  Producent:Rick Rubin

  Kompositör: Alla låtar skrivna av bandet förutom sista låten som är en cover på Robert Johnson

   

   

  Inledning:Producenten Rick Rubin med sin bakgrund i diverse hiphop produktioner under 1980-talet är känd för sina genreöverskridande produktioner. Där detta album är ett exempel då genrer som Funk, Rap och rock blandas i detta album från början av 1990-talet. ”This was rap with guitars” (Leslie Framer, 2011 Classic albums). Skivans stora framgång sägs bero på dess breda spektrum, hip hopare, rockare, soul/funk fans fanns i publiken. Skivan innehåller även lugnare ballader som Under the bridge som har blivit kända hits, en låtidé av Anthony Kiedis som han ansåg för ”soft” för Red Hot Chili Peppers men ändå spelades in efter påtryckningar från Rick Rubin (Anthony Kiedis, 2011 Classic Albums) .

   

  Inspelningsmetod: Enligt Steve Huey berodde mycket av skivans framgång på att Rick Rubin mixade gitarrerna lägre i ljudbilden vilket gav rum för tydligare textur och sammanhang (Steve Huey, 2014). Rick Rubin som producent är känd för att skapa ett avskalat sound, iaf under tiden för albumet. Där han försöker undvika stråkbakgrunder, reverb och sångpålägg (Steve Huey, 2014). Utöver detta har han ett gott rykte om sig att skapa en bra relation till musikerna han jobbar med och lyckas dra ur dom bästa möjliga; ”let music be discovered, not manufactured”. Och som nämndes i inledningen en experimentlusta och få musikerna att blanda olika genrer. Ett känt exempel på detta är Walk this way som är en hårdrock/rap låt av Aerosmith/Run DMC(J. Freedom du Lac, 2006).

   Enligt Flea kände bandet inför inspelningen av Blood Sugar Sex Magic att de ville få till ett bra resultat i studion, vilket de tyckte att de hade misslyckats med hittills (Flea, 2011 Classic Albums). Rick Rubin hade varit högst upp på deras korta lista över producenter de ville jobba med och hade tillfrågat honom redan 4 år tidigare. Dock Fann Rick Rubin då att det var en väldigt dålig stämning i bandet som mycket berodde på drogmissbruk. Men 1991 fann han att de hade vuxit, både spirituellt och musikaliskt och valde att jobba med dom (Rick Rubins, 2011 Classic Albums).

   Utmärkande för Rick Rubins arbetsmetod är att han brukar besöka bandets replokal och låta dom spela timme efter timme medans han lyssnar och tar in allt. ”I do like to lay on the couch, and i do like to listen, more than speak most of the time.” (Rick Rubins, 2011 Classic Albums) För inspelningstudio hyrde Rick en Hollywood mansion där han ville skapa en god atmosfär runt inspelningarna. En atmosfär där deras vänner kan komma över och hänga, äta god mat, ha det trevligt etc. I denna miljö fick bandet arbetsro och under de många jammen tillkom några av de bästa idéerna på skivan (Rick Rubins, 2011 Classic Albums).

   Utefter bilder från dokumentären och att de utgick från bandets jammande i replokalen kan man med säkerligen anta att det var mycket i form livetagningar de spelade in låtarna. Det är väl också det vanligaste i den här formen an rock/funk kvartetter. Tex när de hamrar loss på skrot till låten Breaking the Girl är det inte bara trummisen som spelar utan alla i bandet. (Chad Smith, 2011 Classic Albums)

   

  Kännetecken:

  Som Steve Huey citatet ovan så var det utmärkande att gitarrerna var nedmixade i ljudbilden. Hur det påverkar soundet kan väl vara att det blir funkigare, mer svängigt. Något annat som skiljer sig från tidigare inspelningar Red Hot Chili Peppers gjort var att det här var första gången de "låste in sig" och bara fokuserade på musiken. Och att det fanns en experimentell lusta, både vad gäller genremässigt i form av mer melodiska grejer samt lugnare som ballader. Detta kan höras i låten Breaking The Girl där de experimenterade med alternativa trummor, vad de gjorde var att de besökte en soptipp och samlade ihop allt möjligt skrot och använde som slagverk (Chad Smith, 2011 Classic Albums). 

  Liknande fonogram:

  Blood Sugar Sex Magic blev stilbildande för många olika akter under 1990-talet tex Rage Against The Machine.

  Historik: Red Hot Chili Peppers hade spelat ihop under större delen av 1980-talet och släppt ett gäng skivor men med måttliga försäljningssiffror förutom Mother’s Milk från 1989 som var deras fjärde album och har sålt i 2 miljoner exemplar. Blood Sugar Sex Magik blev dock en än större albumsuccé och har sålt i 13 miljoner exemplar(Greg Prato, 2014). Under 1980-talet var bandet en något vild punkakt som var mest kända för sina livespelningar. Bandet hade problem med droger vilket resulterade i att en bandmedlem dog. Inför Blood Sugar Sex Magic gjordes dock ett försök att bryta upp med dåliga vanor, både levnadsmässigt och spirituellt (Classic Albums, 2011).

   

   

  Egen kommentar:

  Jag valde denna produktion mest för att jag såg VH1 dokumentären. Tyckte det var intressant med hur producenten har en roll utöver att dra i reglage. Att skapa en grogrund och bra miljö för kreativitet och förmå musikerna att växa, och ta steg utanför sina ramar. Vilket jag tror är precis vad som kan behövas för att ett band ska kunna skapa någonting nytt och spännande. Tycker soundet på skivan överensstämmer med det jag läste om den, väldigt avskalat och lite pålägg och reverb. Känns väldigt tidstypiskt. I mina monitorer kan jag tycka att det låter lite tråkigt men på den här tiden konsumerades detta säkerligen mycket genom MTV, TV och radioapparater och då tycker jag det funkar utmärkt. Tycker mig tom känna igen trumsoundet från andra Rick Rubin produktioner som Walk this way.

   

  Källhänvisningar:

  1.        Classic Albums, 2011 VH1 Films - Eagle Rock Entertainment

  2.        Prato, Greg 2014 - http://www.allmusic.com/artist/red-h...3318/biography

  3.        Huey, Steve 2014 - http://www.allmusic.com/album/blood-...k-mw0000265082

  4.        J. Freedom du Lac, 2006 - http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2006/01/13/AR2006011300414_pf.html

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Kommentarer utifrån "att överlista mediet" artikeln. Jag har haft ett mer biografiskt perspektiv framför ett genetiskt perspektiv i min artikel. Mycket då fokus har varit på producentens psykologiska roll och arbetssätt och påverkan på denna skivinspelning jämfört med tidigare Red hot chilipeppers inspelningar. Med begreppet "att överlista mediet" menas ljudteknikerns roll att kunna förmedla instrumentens autentiska ljud med det senare uppspelade mediet på ett lyckat sätt. Jag använde mig av hörlurar och studiomonitorer för uppspelning och som jag nämnde ovan tyckte jag att det lät ganska tråkigt ibland. För övrigt vet jag inte hur väl Spotify streamen motsvarar CD-skiva samt vinyl i en stereo som är det tänkta uppspelningsmedlet, vet inte om de även hade Freestylehörlurar i åtanke vid denna tidpunkt. Säkerligen hade de bilstereo med i tankarna med tanke på att det är amerikaner i Los Angeles som förmodligen är något av det bilvänligaste stället på jorden. Hade jag fått välja lyssningssätt hade jag valt bilstereo, enklare radio/boombox, analog TV framför det jag hade att tillgå.
  Posted 08:34, 15 Apr 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.