Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Queens Of The Stoneage - No One Knows

Queens Of The Stoneage - No One Knows

  Table of contents
  No headers

  Queens Of The Stoneage - No One Knows

  Låten "No One Knows" var första singeln som släpptes från Qeens Of The Stoneages tredje album Songs For The Deaf. No One Knows som hittig singel och video med tunga och minnesvärda riff la grunden för albumets och bandets fantastiska recensioner och framgång. Extra hjälp på vägen gavs också av att Dave Grohl, annars känd från Foo Fighters och Nirvana, syntes i videon som bandets trummis. Låten är skriven av bandets frontfigur Joshua Homme tillsammans med Mark Lanegan och släpptes på album den 27e Augusti 2002, och 26e November 2002 som singel av bolaget Interscope. Albumet producerades från början med Eric Valentine men efter en del konflikter så gjordes delar av albumet senare om med Adam Kasper (The Fade).

  • Joshua Homme – Sång/Gitarr/Låtskrivare/Producent
  • Nick Oliveri – Sång/Bas
  • Dave Grohl – Trummor
  • Mark Lanegan - Låtskrivare
  • Eric Valentine – Producent/Tekniker

   

  Liknande Fonogram:

  Övriga låtar på albumet Songs For The Deaf är inspelade med samma teknik och tänk. Även tidigare album, däribland deras självbetitlade debut är inspelad med samma dubbningsteknik av trummor och Joshua Hommes okonventionella inställning till önskvärt gitarrljud. (MusicRadar)

   

  Kännetecken:

  Det mest slående kännetecknet är de extremt torra och närvarande trumljudet och ganska udda gitarrljud. Till stor del har det att göra med väldigt precist och förhållandevis hårt spelande på trummorna från Dave Grohls sida, men kanske till störst del rent inspelningstekniskt. I tidningen Music Radar berättar producenten Eric Valentine att rummet där trummorna är inspelade är ca 2,5 x 3,5 meter med nästan fem meter till tak. Utöver de något utstickande dimensionerna på trumrummet så är själva trummorna och cymbaler inspelade i två olika tagningar. Detta betyder att man inte får något läckande cymballjud i några av närmikrofonerna. Vid en första tagning så spelades trummorna in med akustiska trummor och elektroniska pads som cymbaler, och en andra tagning med riktiga cymbaler och elektroniska trummor. De elektroniska trummorna användes bara för att kunna höra vad som spelades under tagningar, enbart de akustiska trummorna och cymbalerna användes senare vid mix (MusicRadar).

  På studioteknik-forumet Gearslutz.com svarar Eric på medlemmarnas frågor om inspelningen på Queens Of The Stoneages album och  specifikt låten No One Knows. Han säger att Joshua har ett väldigt specifikt förhållningssätt till sitt gitarrljud, och grundprincipen är att använda saker som ingen annan använder. Om det stod Marshall, Vox, Fender eller Gibson på grejerna så var det helt enkelt inte ett alternativ. Joshua hade tidigare mestadels använt en basförstärkare, Ampeg V4B, fram till och med inspelningen av den här skivan, men  ville nu försöka få in något nytt i soundet. Eric förslog att de skulle gå till en musikaffär där de brukade ha en hel del transistorförstärkare av lägre prisklass. De köpte med ett gäng och till slut blev gitarr ljudet på låten No One Knows en kombination av tre förstärkare. Det blev en Peavy av transistortyp, en Ampeg VT40 och en av märket Tube Works som Joshua letade fram i något förråd. Eric satte sedan upp ett gäng mikrofoner på de olika förstärkarna och försökte hitta en kombination av ljud som föll på plats. Något som blev konsekvent var att alla mikrofoner som användes var "off axis" och en bit ifrån, för att ljudet i alla förstärkarna var så aggressivt och vasst att det var omöjligt att få något bra ljud om man placerade mikrofonerna för nära och riktat rakt på (Gearslutz.com). Att rikta mikrofonen "off axis", alltså inte mot mitten av högtalarkonen ger ett mjukare ljud med mindre topp  (Huber 2010:153).

   

  Historik:

  Joshua Homme har använt tekniken för inspelning av trummor i flera lager tidigare, och även efteråt (DRUM! Magazine). Han var väldigt drivande i produktionen enligt Eric, med hur han ville ha saker och hur det skulle låta (Gearslutz.com). Samarbetet avbröts också med Eric efter ett tag så produktionsmässigt hade kanske inte Eric så stort inflytande (The Fade).

   

  Egna Kommentarer:

  Jag uppskattar Joshuas inställning till att få fram gitarrljud som är bra men ändå udda genom att använda utrustning som inte är de flestas förstahands val. Istället för att försöka få billig utrustning att låta så likt dyra klassiska grejer så använder han istället det som finns i prylarna och låter de jobba på sitt sätt. Sättet de spelar in trummor på är något jag väldigt gärna skulle vilja prova och kommer nog göra det så fort jag får chansen.

   

  Literaturkällor:

  Huber, David Miles, 2010, Modern Recording Techniques, Oxford: Focal Press

   

  Internetkällor:

  DRUM! Magazine, Don Zulaica, April 2015. Hämtad 20140313:
  http://www.drummagazine.com/features...lo-josh-homme/

  The Fade, Daniel Yuri, 2003-2012. Hämtad 20140313:
  http://www.thefade.net/qotsa-discogr...-for-the-deaf/

  Gearslutz.com, Eric Valentine, Juni 2009. Hämtad 20140313:
  http://www.gearslutz.com/board/q-eri...f-details.html

  MusicRadar, Rhythm, Januari 2014. Hämtad 20140313:
  http://www.musicradar.com/news/drums...-knows-590923/

   

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Kul text med bra flyt om en bra låt. Jag kan tycka att delen om historian kanske kunde varit lite större. Även om deras samarbetet blev ganska kort så kanske det finns något annat signifikativt i historian som gjorde att skivan kom att låta som den gjorde. Annars var det intressant att få reda på hur de spelade in trummorna. Låter avancerat och spännande men också logiskt om man vill minimera läckaget och få ett torrt ljud.
  Posted 17:43, 21 Mar 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.