Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Queen-Bohemian Rhapsody

Queen-Bohemian Rhapsody

  Table of contents
  No headers

   

  Queen – Bohemian Rhapsody

  Bohemian Rhapsody är en låt av den brittiska gruppen Queen. Låten skrevs av sångaren Freddie Mercury och är en utav låtarna på albumet A Night at the Opera från 1975. Låten är uppbygd på ett sätt där det inte finns en klar struktur utan består istället av tre huvuddelar: en ballad-del som avslutas med ett gitarrsolo, en hårdrocks-del och till sist en opera-del. (http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html)

   

  Komposition: Bohemian Rhapsody

  Kompositör: Freddie Mercury

  Utgivningsår: 31 Oktober 1975

  Artist: Queen

  Musiker: Freddie Mercury, Brian May, John Deacon, Roger Taylor

  Skivbolag: Parlophone

  Producent: Roy Thomas Baker, Queen

  Tekniker: Roy Thomas Baker, Mike "Clay" Stone

  Inspelningsteknik: Blandning mellan pålägg och liveinspelning. Den spelades in på en 24-kanalig analoga bandspelare

  (http://www.discogs.com/Queen-Bohemia...release/428281)
   

  Liknande fonogram

  Låten Funeral for a Friend/Love Lies Bleeding med Elton John är en låt som även den spelades in på samma sätt, med pålägg eftersom denna låt också har känslan av flera låtar i en och samma.

   

  Historia

  Freddie Mercury skrev de mesta av låten i sitt hem på Holland road i Kensington och det sägs att han började att skriva den redan i slutet av 60-talet. Producenten Roy Thomas Baker berättar i en intervju att första gången Mercury spelade upp låten så hade han redan arrangemanget klart i huvudet vad som skulle komma in och osv. Oftast så brukade Queen skriva sina låtar i studion tillsammans men denna låta var det endast Mercury som skrev, under inspelningen styrde han mycket för att få som han tänkt. Sommaren 1975 lämnade Queen London och begav sig till Rockfield Studio 1 där gruppen skulle fortsätta sin inspelning.

  Producenten Roy Thomas Baker berättar i dokumentären Queen: The Story of Bohemian Rhapsody att under den analoga original mixningen utav låten så ansvarade han själv för alla instrument medan Freddie Mercury själv satt vid sångsessionen och rattade fram som han ville att det skulle låta. Sologitarren berättar Brian May i samma dokumentär först dök upp i hans huvud, och nynnade den innan han tog ut det på gitarr. (http://www.youtube.com/watch?v=Z85YsUAU6pA), (http://www.youtube.com/watch?v=NgD_eu_jlUQ)

  Placeringarna i studion var:

  Roger Taylor satt bakom sitt trummorna i ”the live end” på ensa sidan av studion medan John Deacon hade sin basstack mot den andra väggen. Brian May var i en egen isoleringsmonter och Freddie var vid pianot , nära fönstret till kontrollrummet.

  De använde sig mestadels utav kondensator mikrofoner på den tiden och generellt användes Neumann U67s eller U87s på pukor och overhead . Bytet mellan U67s eller U87s pågick vid den tiden och studios valde oftast den ena eller det andra. En AKG D12 användes på bastrumman. Johns bas var linead. På denna tiden så gjorde ofta studios sina egna DI-boxar. Mays gitarrförstärkare mickades upp från flera olika håll.

  I samband med förberedelserna av inspelningen av Bohemian Rhapsody så installerades en ny utrustning i studion. Det var det första automatiserade systemet i världen, men det hade sina nackdelar eftersom det aldrig fungerat ordentligt.(http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html)

   

  Kännetecken

  Att inspelningen är gjord med ett 24-kanals mixerbord hörs med hjälp av antal pålagda instrument. Verserna är väldigt simpla men när allt kommer in med full orkester och stämsång så hör man att en 24-kanals mixerbord möjligtvis inte heller räcker till.

  Ett stort kännetecken är också de långsamma pianodel som startar låten som utan förvarning brister ut i tunga rockspår med otroligt välarrangerad stämsång pianobaserad med harmonisk sång och gitarr. (http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html)

   

  Egna reflektioner

  Detta inspelningssätt som tillämpades vid inspelningen utav Bohemian Rhapsody har sedan använts till ett antal inspelningar i historien. Hade man spelat in denna låt med dagens digitala teknik av pålägg, så tror jag att det hade låtit mer uppklippt än vad det gjorde då eftersom de spelades in på en bandspelare och inte i en dator så tror jag att de sammansatta ”flytet” i låten kommer fram på ett annat sätt. Idag tror jag också att man hade överarbetat låten till sitt max. Man är idag så mån om att försöka skriva ett ”mästerverk” så att man tar till alla medel för att skapa ett, och då tror jag att det överarbetas. Som jag fattar det så hade redan Mercury en inre bild av hur han ville att låten skulle skapas och detta tror jag bidrog till den genuina inspelning som den blev, utan en massa efterproduktion.

   

  Källhänvisning:

  Litteratur:

  Modern Recording Techniques, David Miles Huber

  Hemsidor:

  http://www.discogs.com/Queen-Bohemia...release/428281

  http://www.soundonsound.com/sos/1995...t95/queen.html

  Filmklipp:

  http://www.youtube.com/watch?v=Z85YsUAU6pA

  http://www.youtube.com/watch?v=NgD_eu_jlUQ

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Bra och intressant innehåll! Kolla över texten och fixa några stavfel och såna detaljer. Ett citat som är oklart: "man var tex tvungen att lagra data på två spår, detta resulterar i fler än 22 låtar på ett band". Menar du att man bara hade 22 spår kvar till instrumentinspelning, för det var väl det som blev resultatet? edited 13:31, 14 Mar 2014
  Posted 13:30, 14 Mar 2014
  Trevlig läsning!
  Utöver vad Jonas nr 1 föreslår för förbättringar så tycker jag det hade varit fint med referenshänvisningar i själva texten. ..och så hade lite andra kännetecken kunnat beskrivas tycker jag. Som jag förstår det så är det bara kännetecknen från mixerbordet som beskrivs..(?)
  Posted 15:51, 14 Mar 2014
  Bra och intressant wiki. Informativ text om inspelningsmetodiken. Det enda jag saknade var ett litet intro. Bra jobbat annars. mvh Rashma Randeniye
  Posted 23:47, 14 Mar 2014
  Grym artikel! Din text är intressant och känns aldrig överflödig. Bra referenser så att man själv kan ta del av information du presenterar händelser ifrån. Håller dessutom med angående dina egna reflektioner. Tror att det är ett vanligt fenomen idag att musik överarbetas till den grad att någonting essentiellt försvinner. Ska genast lyssna på den här plattan nu!
  Posted 12:59, 2 Jan 2015
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.