Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Oasis-(What's The Story) Morning Glory?

Oasis-(What's The Story) Morning Glory?

  Table of contents
  No headers

  (What’s The Story) Morning Glory?

   

  Artist: Oasis

  Medverkande: Liam Gallagher(sång), Noel Gallagher(sång, ledgitarr), Paul ”Bonehead” Arthurs(rytmgitarr,piano), Paul McGuigan(bas) och Alan White(trummor)

  Producerad av: Noel Gallagher och Owen Morris

  Tekniker: Nick Brine

  Utgivningsdatum: 2 oktober 1995

  Skivbolag: Creation

  Kompositör: Alla låtar är skrivna av Noel Gallagher

   

  (What’s the story) Morning Glory? är Oasis uppföljare till det hyllade debutalbumet Definitely Maybe. Skivan spelades till största delen in i Rockfield Studios nära Monmouth i Wales. Det var en kaosartad inspelning, som det ofta varit när Oasis gått in i studion, och det var länge oklart om det skulle bli någon skiva i slutändan. Detta eftersom det båda bröderna, Noel och Liam Gallagher, hade svårt att hålla sams.

  Inspelningen av albumet ägde rum under sex veckor sommaren 1995 och skedde mestadels på en Studer A820 rullbandspelare och en Studer A827. Mixerbordet som användes var ett 60 kanalers Neve VR. Då det som sagt var en kaosartad inspelning så är fonogramet spelades vissa instrument in samtidigt och ibland blev det påläggsteknik. Man försökte att spela in så mycket när bandet väl var på humör för att spela in.

   

  Liknande fonogram

  Egentligen alla album på 60 och 70-talet var inspelade på rullbandspelare. Som exempel kan man ta klassiska album som Sgt. Pepper’s Lonely Heart Club Band av Beatles(1967) och Pet Sounds av The Beach Boys(1966).

   

  Historik

  Den analoga bandspelaren skapades i Tyskland i slutet av 1920-talet och introducerades i USA 1945. Även om digital inspelning har tagit över mer och mer samt det faktum att det för tillfället inte produceras några nya bandspelare så är det fortfarande populärt i professionella studios. Det är dock dyra maskiner och det är sällan man ser dom utanför studios. Många väljer att även idag spela in på detta sätt då de vill ha retrokänslan som man får av denna inspelningsmetod.

   

  I detta fonogram som jag skrivit om kan man säga att Noel Gallagher hade sista ordet om vad som skulle göras och inte göras. Det var ingen hemlighet att han var bossen i bandet och hade ett kontrollbehov. Däremot så litade både Noel och bandet på Owen Morris fullt ut och i en intervju med Q Magazine 2010 säger han att det aldrig var några klagomål utan att bandet alltid gillade hans mixar.

   

  Kännetecken

  Det är lite av en retrokänsla och ”skitigt” ljud eller vad man ska säga. Oasis var inspirerat väldigt mycket av Beatles och det kan man tydligt höra även om det är bättre mastrat nu såklart.

   

  Egna Kommentarer

  När man läser om de kaotiska inspelningssessionerna är det svårt att förstå att det blev ett album över huvudtaget i slutändan. Att det dessutom blev ett sådant bra och klassiskt album är ännu svårare att förstå. Det hade naturligtvis underlättat om Noel och Liam hade kunnat hålla sams(det var ju deras bråk som till sist splittrade bandet en gång för alla 2009). Det hade sparat både tid och pengar. Samtidigt läser man att när de väl var på bra humör och höll sams så var de väldigt lätta att jobba med. Enligt Morris så var det inte en enda sång på albumet där man behövde ta om Liams sång mer än tre gånger vilket betyder att de var professionella när de väl ville. 

  Jag gillar soundet på albumet. Det är äkta på något vis utan en massa onödiga effekter. De låter istället Noels briljanta låtar tala för sig själv.

   

   

  Referenser

  http://www.soundonsound.com/sos/nov12/articles/classic-tracks-1112.htm#para4

  http://www.oasis-recordinginfo.co.uk/?page_id=284

  http://www.oasis-recordinginfo.co.uk/?page_id=55

  http://www.oasis-recordinginfo.co.uk/?page_id=114

  http://www.oasis-recordinginfo.co.uk/?page_id=393

  Oasis complete chord songbook, 2005

  Huber, David Miles / Runstein, Robert E. (2009) Modern recording techniques.

  7 uppl. Boston : Focal Press.(s.181)

  http://www.philsbook.com/rockfield.html

  Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band 2009 Stereo Reissue Liner Notes s.29

   

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Kul läsning om ett band med intriger. Men jag undrar lite om det finns någon speciell anledning till att de valde att spela in på rullbandspelare? Är det helt enklt för att man vill åt det där "skitiga retroljudet", för att det är en del av genren? edited 14:38, 12 Mar 2014
  Posted 11:25, 12 Mar 2014
  Det framgick inte till 100% men med tanke på alla Beatles referenser Oasis har så gissar jag på att de ville efterlikna det ljudet. Noel, framförallt, är lite av en bakåtsträvare/nostalgiker och jag läste i nån intervju för nåt år sen att han inte visste vad Twitter var till exempel :)
  Posted 20:06, 12 Mar 2014
  Det är intressant att ett band som Oasis med alla sina brödraintriger ändå lyckades skapa dessa hittar! Min tanke går genast till hur det hade sett ut om de hade varit ett bra team, då kanske de hade blivit oslagbara vem vet!

  Bra skrivet och du har fångat det som är intressant!
  Posted 18:43, 13 Mar 2014
  Bra text, en grej till som du skulle kunna ta upp är att den här oasisplattan var en av dem som startade "the loudness war" med extremt stark nivå på mastringen (med påföljande sämre ljudkvalité).
  Posted 12:10, 14 Mar 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.