Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Nirvana - Nevermind

Nirvana - Nevermind

  Table of contents
  No headers


   

  1. Smells like teen spirit
  2. In bloom
  3. Come as  you are
  4. Breed
  5. Lithium
  6. Polly
  7. Territorial pissings
  8. Drain you

  9. Lounge Act
  10. Stay away
  11. On a plain
  12. Something in the way

  Utgivningsår: 1991
  Band: Nirvana
  Komposition: Nevermind
  Musiker: Kurt Cobain (sång & gitarr), Krist Novoselic (bas), David Grohl (trummor).
  Ytterligare musiker: Kirk Canning (cello på “Something in the way”). 
  Skivbolag: DGC Records
  Producent: Butch Vig
  Tekniker: Andy Wallace
  Kompositör: Kurt Cobain

   

  Albumet Nevermind är producerat av Butch Vig och släpptes i september 1991. Albumet är Nirvanas andra utgivna album och går inom ramen för genrer som grunge och alternativ rock. Både Nirvana och deras skivbolag DGC Records hade låga förväntningar på albumets genomslag på den kommersiella marknaden, men de trodde fel. Nevermind såldes i 10 miljoner exemplar och totalt skapades 30 miljoner kopior på albumet världen över. Tidningar som Rolling Stones och Times har rankat Nevermind högt upp på sina listor “greatest album of all time”1. Albumet är världens genom tiderna 28:e bäst säljande skiva.3
  Neverminds skivomslag har blivit populärt världen över och har även blivit utsedd till ett av världens snyggaste skivomslag genom tiderna av bland annat Rolling Stone Magazines läsare.4

  Inspelningsmetod
  När Butch Vig pratar om Kurt Cobains skriv- och sångkunskaper så förhöjer han Kurt genom att nämna hans intensiva passion.
  Nevermind spelades först in som demoversion med endast 6-7 låtar i en enklare studio. Efter att bandet blivit alltmer populära fick de sedan tillgång till en studio i Los Angeles med ett stort rum för live-inspelning. Studion var utrustat med ett gammalt Neve mixerbord med 24 kanaler och en Studer, som är en analog bandinspelare. Vid inspelningen placerades trummorna i mitten av rummet, basen och gitarren spelades in i isolerade, separata rum. Kurts sång spelades in med en Neumann U67 och en LA2A med minimala effekter för att få ett så torrt sound som möjligt. Både instrumenten och sången skulle upplevas som att den spelades upp rakt i lyssnarens ansikte.
  Den enda låt på skivan som har sin originalinspelning från demoversionen är Polly, som är en akustisk låt.2

  Liknande fonogram
  Nirvana fick sina influenser av band som Pixies, R.E.M  och The Melvin. Kurt Cobains syfte med Nevermind var att låta som The Knack och Bay City Rollers. Liknelsen med dessa band är att de också har en skiftande dynamik, med tystare verser och starkare refränger.1
  The Beatles album Sgt Pepper är också inspelad med en Studer.5  

  Historik
  Nirvana skapades av bandets frontfigur Kurt Cobain och Krist Novoselic i Aberdeen, Washington, USA. Efter bandet släppt sin första skiva Bleach 1989 så hoppade bandmedlemmen Chad Channing av. Inför bandets andra album Nevermind så ersattes han av trummisen David Grohl.1

   

  Egen kommentar
  Tekniken som använts under Neverminds produktion känns väldigt enkel och ändå så låter det helt suveränt. Det är minimalt med effekter på både intrument och sång. Det låter precis som Nirvana försöker uppnå, man upplever att musiken spelas rakt i ansiktet, utan alltför panorerad teknik. Jag gillar resultatet och tycker att det passar för genren. I och med att det inte är så många instrument med så tycker jag det är positivt att det är mer centrerat. Mina tankar efter att ha läst mycket om Nirvana och specifikt om albumet Nevermind är att bandet lägger sin energi och glöd på skrivandet, välkomponerade låtar i såväl text som musik.


  Källor:

  1 http://en.wikipedia.org/wiki/Nevermind
  2 http://www.soundonsound.com/sos/1997_articles/mar97/butchvig.html
  3 http://www.expressen.se/noje/nirvana-forandrade-varlden-med-nevermind/
  4 http://listor.se/kultur-noje/varldens-snyggaste-skivomslag/#.UyYRd4X2ItU
  5 http://forum.studio.se/index.php/topic/85260-reel-to-reel-recording/page__st__30

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Hej,
  Intressant artikel, men saknar "Kännetecken", ser att det har kommit med lite av dem under rubriken "Inspelningsmetod" som kanske kunde hamnat överst som inledning enligt mallen.
  Antar att du menar "24 kanals mixerbord och en studer"(med antal x spĂĄr) ?
  Väldigt bra skiva och håller med dig om att dem verkligen lyckats få en enkel inspelning att låta "stor" och intressant från början till slut.
  Posted 03:38, 17 Mar 2014
  Hej!
  Tack för dina kommentarer. Jag har ändrat lite efter det, bra input! Jag såg på de andras inlägg att inte kännetecken alltid fanns med som rubrik, så jag valde att göra så här. Hoppas det är ok. :)
  Posted 14:48, 18 Mar 2014
  Hej, bra skriven samt att jag gillade hyperlänkarna på vissa ord som gav en snygg touch. Tycker du fått med bra information, det ger en bra översikt och fotnoter som hänvisar direkt till vart källorna kommer ifrån.
  Hade gärna sett lite mer information om inspelnings tekniken och lite mer information om själva teknikern.

  Kan tillägga att studion som du hänvisar till hette Soundcity (nu fairfax recording) och "live rummet" som du skrev om är väldigt känt för sin akustik samt det 24 kanaliga Neve bordet som det finns tre st av just den modellen (inte helt säker). Rummet i sig ska ge ett fantastiskt rumsklang speciellt på trummor. Studion blev såld till Kevin Augunas för ett par år sedan och Dave Grohl köpte Neve bordet och installerade det i sin egen studio.
  Posted 21:15, 18 Mar 2014
  Snygg artikel.
  Saknar valt fonogram, du skriver istället om hela skivan. (eller fick man det?)
  Posted 10:15, 19 Mar 2014
  Hej! Intressant att få veta mer om inspelningstekniken. Det skulle vara kul att veta mer om de ljudideal man ville uppnå under din historik och varför.
  Posted 13:04, 28 Mar 2014
  Det kan var kul att nämna att Butch Vig skulle mixa först men bandet var inte nöjda med det han fick fram så Andy Wallace har mixat plattan. Förut fanns Butch Vigs mixar av Smells like teen spirit på Spotify men jag hittar inte dem nu. De låter ganska annorlunda.
  Posted 15:45, 8 May 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.