Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Nicky Romero - Toulouse

Nicky Romero - Toulouse

  Table of contents
  No headers

   

  Release                          Toulouse

  Artist/Producer             Nicky Romero

  Release date                 2011-12-19

  Label                                Spinning Records

  Genre                               Progressive House

   

  Kännetecken

  Låten är en klubb mix och kännetecknas av en pumpande känsla och svängig basgång samt rytmiska leads av syntar, fioler och ljusa pianon. Det som framför allt fångar lyssnaren är hooken som tillsammans med många andra annorlunda ljud bildar ett unikt groove som sticker ut. Låten släpptes först på beatport av bolaget Spinning Records 2012 och blev Nicky Romeros genombrott. Jag själv blev introducerad till låten genom sociala medier och har för mig att jag lyssnade på den första gången på youtube och fick samtidigt se videon. Även den är något speciell då skådespelarna bär samma masker som förknippas med gruppen Anonymous som kämpar mot ett begränsat internet. Tidspunkten för detta var vid samma tillfälle som människor blev upplysta om Anonymous och detta kan vara en stor bidragande faktor till varför låten spred sig fort.        

   

  Liknande fonogram

  Steve Angelo - SLVR

   

  Utrustning

  Daw enligt videokälla: Logic pro 9
  Monitorer enligt videkälla: KRK VXT8
  Plugins enligt videokälla: Massive, Kontakt player, Guru och Nexus samt logics inbyggda plugins.

  Instrument enligt videokälla: Midiklaviatur

   

  Skapande

  Nicky Romero berättar att han började bygga låten med kick och basgång. Han har ett färdigt bibliotek med kickdrums som han satt ihop tidigare. När han skapar dem så lägger han fler kickar i lager på varandra där vissa representerar topp och andra botten. Han importerar sedan en basgång ovanpå kicken. För att skapa utrymme för kicken så bussar han kick signalen till en kompressor på basgången som gör att den duckar varje gång kicken slår. Detta kallar han grunden som allt det andra i mixen vilar mot.

  Han importerar sedan en egen drumloop som han skapat tidigare och använder en clap från den som han processar med EQ samt fade out för att bli av med klick ljud som kan framkomma när audio signalen bryts tvärt.
  Efter det så använder han en plugin som heter Guru. Han går igenom färdiga drumloop presets och hittar en hihat som han klipper ut och använder. Precis som med clapen så gör han en loop av detta och lägger i en folder för ordning i projektet. Han berättar att han som genomgående metod ofta bläddrar bland färdiga presets för att hitta rätt ljud.

  För effekter som reverb och kompression så bussar han signalen till olika aux kanaler med effekter på. Han har bland annat ett litet reverb, stort reverb, delay, mono delay samt även kompression med väldigt låg gain reduction. Han använder även EQ i signalkedjan efter reverb effekter för att hålla det på plats i mixen.

  Han skär bort höga frekvenser över 19 kHz. Enligt honom är de obetydande frekvenser för örat och genom att skära bort dem så skapar han något som han kallar för "headroom" för mixen.
  Han skapar en synt i en plugin som heter Massive att lägga ovanpå grunden. Han processar med EQ samt kompression. Efter det skapar han något som liknar white noise i Logics inbyggda pluggin ESP som han lägger ovanpå Massive synten med en kopia av samma midi region samt busskompression från kicken.

  Han berättar vidare att han inspirerades till Toulouse genom att kombinera olika delar från andra låtar som han gillade. Arrangemanget brukar han dela upp i intro, build up, drops och efterföljande huvud tema eller refräng samt olika breaks för att få mixen att andas. Han introducerar ofta sina delar i kompositionen med en uppbyggnad som ofta består av något som han kallar en "whoosh". "The whoosh" används ofta som energi som bygger upp något. oftast som frekvens automation/åkning. Ibland så skriver han även om vissa ljud till audio filer och lägger dom reverse med tremolo effekt på och använder dom som energi byggare på liuknande sätt som "whoosh" tekniken.

  När han skapar melodier så spelade han dom först som ackord på midi klaviatur för att sedan bryta ner det och bygga vidare på det i piano rollen i midi editorn. Han processar sedan ljudet genom att lägga Logics inbyggda amp effekt i signalkedjan samt EQ, kompressor och limiter.
  Han fortsätter att bygga vidare på låten genom att använda samma processer som tidigare och addera mer ljud eftersom.

   

  Mixning

  Han berättar att det viktigaste är att fundamentet, kick och bas funkar bra ihop och att det finns utrymme för kicken. Han använder ett HP filter och skär bort från 60 Hz på basgången för att låta kicken hamna i centrum. Han säger att detta är viktigt för klubbscenen eftersom att man vill att basen ska sitta på plats och inte fladdra runt i lokalen. Mixningsprocessen är enligt Romero den viktigaste delen och han försöker undvika att processa alls på masterbussen. Där vill han helst bara använda EQ samt höja volymen med en limiter eller expander. I mixningen försöker han att skapa utrymme för varje instrument genom att skära bort frekvenser. Han har som regel att skära bort låga frekvenser på allt som ska användas ovanpå basgrunden samt skära bort höga frekvenser på basinstrumenten för att separera och skapa utrymme i mixen.

   

  Egen kommentar

  Man kan tänka sig att liknande klubb hits har samma bakomliggande skapandeprocess och framför allt presets användande och att det inte kräver ett djupare grävande och kunnande inom en specifik plugin eller skapandeprocess. Dock så tror jag att andra egenskaper som känsla för att fånga ett medium är viktigt. Med andra ord höra hur det verkligen låter och framför allt ur andras perspektiv än sitt eget. 

   

  Referenser

  Beatport. 2011. TOULOUSE Original mix. 24 mars 2014. http://www.beatport.com/track/toulou...al-mix/3144345

  Barker, Chris. 2013. Nicky Romero in the studio with future music. Learn how he created the club smash, Toulouse. Future Music. 24 mars 2014. http://www.musicradar.com/news/tech/...-music-570933/ 

   

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Hej! Jag har sneglat över videon som Nicky Romero visar tillvägagångssättet till låten Toulouse. Det är väldigt intressant. Det jag tyckte var mest intressant är att han fick tips från Hardstyle producenten Headhunterz (eller Wildstyles minns inte riktigt vem haha) att använda lite hårdare eller massivare element/ljud som egentligen hör hemma till hardstyle kategorin. Jag är själv en hardstle utövare i grunden som numer gått över till den växande house scenen. Jag brukar själv försöka kreativt mixa ljud från genrer som hardstyle i mina house produktioner.
  Posted 20:48, 18 May 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.