Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Michael Jackson: Billie Jean

Michael Jackson: Billie Jean

  Table of contents
  No headers

  Följande är en wiki-artikel om Michael Jacksons låt Billie Jean, producerad av Quincy Jones med Bruce Swedien som tekniker. Låten släpptes som singel 1983 och anses vara starkt bidragande till Jacksons förvandling från barnstjärna till dominant popikon

   

  Utgivningsår: 1983

  Artist: Michael Jackson

  Komposition och arrangemang: Michael Jackson

  Stråkarrangemang: Jerry Hey

  Medverkande musiker: 

  Bas - Louis Johnson

  Trummor - N´dugu Chancler 

  Rhodes/synth - Greg Phillinganes 

  Gitarr - Dean Parks 

  Gitarr - David Williams

  Emulator - Michael Boddicker

  Synth - Greg Smith

  Synthprogrammering - Bill Wolfer

  Lyricon - Tom Scott

   

  Låten är inspelad i studion Westlake Audio samt i Michael Jacksons hemmastudio, och materialet är inspelat på rullband. Låten släpptes av Epic, samt på licens av CBS i ett fåtal länder. 

   

  Liknande fonogram

  Likt alla större pop- och r&b-skivor vid den tiden så spelades Billie Jean in analogt på rullband genom en 24-spårs flerkanalsbandare. Till trots bandspelarens begränsningar i kanaler jämfört med dagens DAW, så skedde pålägg och viss editering. Andra fonogram där samma typ av inspelningsmetod använts är Michael Jacksons ”Off the wall” och ”Bad” samt George Benson ”Give me the night”. 

   

  Kännetecken

  Som du säkert noterat så är ovanstående exempel på liknande produktioner samtliga signerade Bruce Swedien, och detta är ingen slump. En stor del i Swediens inspelningsteknik bygger på möjligheten att synca ihop flera rullbandare med SMPTE tidskod för att på det sättet få möjlighet att spela in så många kanaler, främst stereospår som han önskade. Denna metod kallar Swedien ”Acusonic Recording Process”, ett namn som började som ett skämt mellan Bruce Swedien och Quincy Jones. Namnet bygger på orden accurate och sonic, och de menade att endast denna teknik möjliggjorde ett korrekt ljud. På Billie Jean (och Thriller skivan i stort) så användes två ihopkopplade 3M M79 bandare och skivan spelades in genom ett Harrisonbord i 32C-serien.

   

  Genomgående för Billie Jean och Thriller är att de flesta spåren är inspelade i stereo med Blumlein-teknik, något Swedien kallar ”true stereo”. Detta hör du på låten i dess klarhet, känslan av djup, storhet och rymd i stereobilden utan att ljuden är grumliga. Billie Jean utmärker sig också för sitt organiska ljud och dynamik, något som kan härledas till att Swedien knappt använder dynamiska effekter under inspelning och mix. 

   

  Än idag är albumet Thriller där Billie Jean ingår ett exempel på en produktion som för sin tid blev stilbildande, och lyckades tilltala ovanligt många lyssnargrupper och som fortfarande tilltalar många.

   

  Arbetet med Thriller, som var uppföljare till succén of the wall var ett gediget arbete, där alla inblandade och främst Michael Jackson var dedikerade till att göra ett album enbart bestående av hitsinglar. Till skivan utgick de från hela sexhundra låtar innan de valde tolv att arbeta med, som sedan reducerades till nio. Under hela den processen var Billie Jean som är skriven av Michael Jackson inte en av dessa låtar då Quincy Jones inte tyckte låten var stark nog, inte förrän efter ett bråk mellan Jackson och Jones kom låten med på skivan.

   

  Det är också viktigt att påtala att det på skivan medverkar några av tidsperiodens mest kompetenta musiker och såväl arrangemang som produktion och inspelning är av världsklass, något som också bidragit till skivans höga kvalitét. 

   

  Under inspelningen fick Swedien stort utrymme för experimenterande, vilket utrycks bland annat i att Michael Jackson sjunger ”don´t think twice”-partiet  i Billie Jean genom ett fem fot långt papprör. Under inspelningsprocessen i stort så hade Swedien ett väldigt stort förtroende från övriga inblandade och fick bland annat mixa materialet helt själv utan övrigas översyn och fungerade även som samproducent på hela skivan. 

   

  Något annat karaktäristiskt för Billie Jean är låtens trummor som spelas av N´Dugu sittandes på en platform av plywood som Swedien byggt, med speciella skärmar för trummorna. Dessa skärmar specialbyggdas så att skärmen för kaggen täckte trumman helt och även förslöts vid fronten när mikrofonen placerats, något som bidragit till den separation av ljud som kännetecknar trummorna och fort många att misstänka trummaskin. 

   

  Historik

  I mitten av 40-talet, ungefär samtidigt som andra världskriget gick mot sitt slut så bestod den musikaliska studiokartan av majorbolagen och några up´n´coming independent bolag, under denna period var alla studios väldigt snarlika i sin form och kännetecknades av en rigid studioprocess. Columbia var första studion som tillät musiker och tekniker utanför den kontrollerade studiomiljön att komma in, och de första försöken för att få ett mer ”levande” ljud genom att använda stora och välljudande rum påbörjades. I slutet av 40-talet började också arbetet med att använda reverb som en artistisk effekt i musik, med start i Jerry Murad and The Harmonicats singel ”Peg-O-My-Heart”. Under det  tidiga 50-talet så introducerades det magnetiska bandet in i studiomiljön och ersatte direkt-till-skiva-metodiken som används fram tills dess. Ungefär samtidigt introducerades också hi-fi och kvaliteten på den inspelade musiken började uppmärksammas

  I samband med detta började det också experimenteras med mikrofonplacering och teknik, och mikrofoner från radio började nu hamna även i inspelningsindustrin. 

   

  Bättre utrustning och experimentlusta gjorde att tekniker började utforska akustiska skärmar för separation av olika ljudkällor och de första kontrollrummen för stereoinspelning byggdes i lönndom av nyfikna studiotekniker i delar av studion långt från skivbolagmogulernas ögon. Under 60-talet kom fyra kanalers rullbandare och stereoinspelning för vinyl, härmed var stereo ett faktum och fick ett stort genombrott hos lyssnarna. Nu fortskred utvecklingen till 8, sedan 16 och slutligen 24 kanalers rullbandsspelare vilket blev en standard inom studiemiljön. 

   

  Bruce Swedien började i sin tur på allvar utveckla Acusonic Recording Process under inspelningen av soundtracket till ”The Wiz” i slutet av 70-talet då han började sina experiment att koppla samman och synca flera rullbandspelare. 

   

  Egen kommentar 

  I relation till den tidsperiod då Billie Jean spelades in så var det inspelningstekniska arbetet av låten mycket innovativt och framstående, så jag har svårt att se hur det skulle genomföras på ett annat sätt och samtidigt uppnå samma goda resultat. Som alltid med sådana här stora produktioner och tillika lika stor budgetar, så hade skivan mycket troligt kunna vara mer effektiv när det kom till ekonomiska beslut. Å andra sidan så är den inspelad med några av världens mest framstående musiker, av några av världens mest framstående studiopersonal i en av världens mest framstående studio och jag ställer mig mycket frågande till om den hade blivit den milstolpe låten blev om förutsättningarna runt inspelningen hade förändrats.

   

  Referenser 

  Trycka källor 

  Swedien, Bruce (2003). Make Mine Music. Norge: MIA Musikk

  Swedien, Bruce (2009). In the studio with Michael Jackson. Hal Leonard Books, Milwaukee: Hal Leonard Books 

  Taraborelli, J Randy (1991). Michael Jackson, The magic & the madness. New York: Birch Lane Press

  Roberts, Chris (2009). Michael Jackson - The king of pop 1958 - 2009. London: Carlton Books

   

  Elektroniska källor 

  (2014). Michael Jackson - Thriller (elektronisk): Discdogs. Tillgänglig <(http://www.discogs.com/Michael-Jackson-Thriller/release/152946>  (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Clean guitar sound on Billie Jean (elektronisk): Gearslutz. Tillgänglig <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/83080-clean-guitar-sound-billie-jean.html

  (2014). Michael Jackson - Billie Jean (elektronisk): Discdogs. Tillgänglig <http://www.discogs.com/Michael-Jackson-Billie-Jean/master/14781> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). The two-24 track tape machine setup for ”thriller” (elektronisk): Gearslutz: <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/85617-two-24-track-tape-machine-setup-thriller.html> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Harrison 4302 music mixing desk (elektronisk): Gearslutz. Tillgänglig <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/85621-harrison-4032-music-mixing-desk.html> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Thriller intro track sheet 2 (elektronisk): Gearslutz http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/85610-thriller-intro-track-sheet-2.html> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Stereo miking general (elektronisk): Gearslutz <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/82462-stereo-miking-general.html> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Compression kids (elektronisk) <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/83046-compression-kids.html> (20140303)

  Senior, Mike (2009). Bruce Swedien: Recording Michael Jackson (elektronisk) <http://www.soundonsound.com/sos/nov09/articles/swedien.htm> (20140303)

  Swedien, Bruce (2006). Acusonic redcording process (elektronisk) <http://www.gearslutz.com/board/bruce-swedien/82546-acusonic-recording-process.html> (20140303)

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Hej,
  Intressant läsning, särskilt om kännetecken eftersom Bruce är känd för sina knep.
  Hittade ett litet stavfel i kännetecken "låten trummor" och kanske kan tycka att utgivnings år till kompositör kunde skrivas enligt mallen för wikin för att få en bättre överblick.
  Annars jättebra jobbat! :)
  Posted 03:19, 17 Mar 2014
  v13danhe: Hej! Tack för återkoppling. Stavfelet är rättat och jag ska ändra formatet enligt wiki-mallen.
  värme
  Posted 13:54, 17 Mar 2014
  Hej, Bra skrivet gav en intressant läsning. Själv tycker jag alltid det är roligt när man nördar in sig på hårdvara/mjukvara som används under inspelningarna etc men det är ju vad jag personligen tycker.

  Skulle tycka att det var lättar att läsa om du skrev under "medverkande: Musiker" i samma format som ovan
  så här "gitarr: Dean parks" istället för tvärtom annars hittar jag inget annat att klaga på. Quincy och Swedien verkade vara ett radarpar utan dess like.
  Posted 21:33, 18 Mar 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.