Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Metallica, Master of Puppets, Ulf Staflund

Metallica, Master of Puppets, Ulf Staflund

  Table of contents
  No headers

  Master of Puppets spelades in i Sweet Silence studio i Köpenhamn. De använde påläggsteknik med flerkanalsbandspelare. Materialet mixades klart av Michael Wagener i Los Angeles.

   

  Utgivningsår: 1986. Artist: Metallica. Artister, kompositörer och musiker: James Hetfield, Lars Ulrich, Cliff Burton och Kirk Hammet. Skivbolag: Elektra. Producent & Tekniker: Flemming Rasmussen.

   

  Liknande fonogram

  Master of Puppets var Metallicas tredje platta. Första skivan, Kill 'em All, hade ett ganska torrt och snärtigt ljud. Flemming Rasmussen kom in i bilden på andra plattan: Ride the Lightning. Nu växte soundet – Flemming var förtjust i reverb. Dansken producerade även Master of Puppets och … And Justice for All. Master of Puppets fick en närmast symfonisk känsla och har inspirerat andra band, tex. finländska Apocalyptica som gjort Metallica-covers med slagverk och cello.

   

  På … And Justice for All var inte Flemming med under slutmixen – vilket kan förklara varför ljudet blev hårt och torrt. När de spelade in retroskivan Death Magnetic för några år sedan strävade de efter att återskapa sitt forna sound men valde att inte återanvända Rasmussen. Flemming var inte imponerad av skivan. 

  ”Jag tycker att de borde ha ringt mig. Alltså, om det var en sån platta de ville göra, vad fan ringde de då inte bara mig för? Det låter inte i närheten av lika bra som Ride eller Master

  Wall, Mick 2010. Metallica – Terapi, droger och rock’n roll. Stockholm: Forum.

  Death Magnetic blev helt okej men en del fans är missnöjda med soundet, den är så högt mastrad att vissa säger att hela skivan är distad.

   

  Kännetecken

  De hade använt Sweet Silence-studion i Köpenhamn för Ride the Lightning och valde den igen för att den hade ett specialrum för trummor.

  ”Vi hade ett slags stort lagerrum längst in i [Sweet Silence] med ett riktigt stort trärum med massor av ambiens.”

  Wall, Mick 2010. Metallica – Terapi, droger och rock’n roll. Stockholm: Forum.

  Lars ville få till ett lika bomtastiskt trumljud som när de satte kompet till Ride the Lightning. Tillvägagångssättet påminde om forna tiders användning av rumsekon.

  "För ändamålet hade man placerat en bandspelare och mikrofon på damtoaletten, ”which was that old-type tile thing - it had great resonance”. En vakt såg till att ingen gick in och spolade under pågående inspelning."

  Larsen, Holger. ”Att överlista mediet – Teknike(r)n i rockmusiken under 50- och 60-talen.” Stockholm.

  Lars tog trumlektioner innan inspelningen men behövde ändå grymt många tagningar för att sätta trummorna på de långa komplexa låtarna. Det var på tapeten att han skulle använda klick-track eftersom han hade så svårt att få till sina komp och fills. Studioarbetet avspeglade alltså inte en livesituation – och jag antar att Lars verkligen fick kämpa för att leva upp till inspelningen under konserterna som följde skivsläppet. 

   

  Producenten och teknikern Flemming Rasmussen inspirerade James Hetfield att skapa ett annat gitarrsound. James förstärkare hade blivit stulen så de rattade och rattade och fick fram ett nytt stuk som, enligt Flemming:

  ”mer eller mindre hängt med under hela deras karriär. Vi kunde känna det allihop.”

  Wall, Mick 2010. Metallica – Terapi, droger och rock’n roll. Stockholm: Forum.

   

  Min reflektion

  Idag skulle det gå fortare att spela in plattan, det måste ha varit ett helvete att klippa och klistra bland Lars Ulrichs alla trumtagningar. Master of Puppets har ett bombastiskt sound med många pålägg. Killarna tog god tid på sig när de spelade in skivan. De befann sig i ett vintrigt Köpenhamn, det fanns inte så mycket att göra förutom att spela in musik – vilket bidrog till att det blev en bra platta. Basisten, Cliff Burton, väntade ett tag med att dyka upp till studion – han visste att det skulle rattas en hel del med gitarr- och trumljud i början. Cliff effektiviserade sitt eget deltagande genom att inte vara där. Kirk Hammet har i efterhand uttryckt att han hade tråkigt medan Lars harvade med sina trummor. Jag tror inte de hade kunnat effektivisera proceduren – det måste få ta tid att göra en bra platta. De uppfann ett nytt sound i studion och förändrade musikhistorien med sitt banbrytande album.

   

  Det var snack om att låtarnas längd sänkte kvalitén på vinylskivans sound. Skivan blev nästan femtiofem minuter – vilket var mycket på den tiden. De släppte senare plattan som dubbel-lp men den var av någon anledning ospelbar på min vinylspelare. Jag har själv inte jämfört vinyl- och cd-versioner av Master of Puppets.

   

  Ulf Staflund

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Jag förstår inte riktigt hur de fick till det "bombastiska trumsoundet". Använde de en ekokammare, digitala effekter eller var det bara ambiensen i trumrummet som användes? Detta borde förtyligas. När jag läste artikeln första gången så trodde jag att det var Metallica som använde damtoaletten son ekokammare.
  Posted 15:33, 8 May 2014
  De använde ett jättestort rum för att få ett fett naturligt eko. Liknelsen handlade om att reverbet var på riktigt. Hela skivan har ett varmt organiskt symfoniskt ljud som även återspeglas i trummorna. Nu låter de iofs rätt torra men de är inte påträngande och burkiga, som trummor annars kan vara.
  Posted 20:34, 18 May 2014
  Hej! Grym läsning! Det är ju en tung platta... Det hörs ju att de jobbade mycket med den... Den var ju stilbildande på sin tid... Jag blir nyfiken på hur deras sound påverkar andra band? Det vore kul med några exempel...
  Posted 21:13, 18 May 2014
  Det kan också ha varit så att det stora rummet påverkade EQ:n på trummorna. Vi kan tänka oss att basfrekvenserna fick utrymme att växa i salen. Reverb kan också förstärka vissa frekvenser -- på gott och ont.
  Posted 13:51, 2 Jun 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.