Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > I should have known - Foo Fighters

I should have known - Foo Fighters

  Table of contents
  No headers

  Detta fonografiska verk heter ”I should have known” och är från albumet Wasting Light från 2011. Albumet är inspelat av den amerikanska rockgruppen Foo Fighters som bildades i Seattle 1994. Inspelningen av låten ”I should have known” av Foo Fighters gjordes hemma i Dave Grohls (sång/gitarr) garage. De valde alltså att inte spela in i en professionell studio trots att de hade resurser till detta utan att göra någonting annat för att få ett speciellt och unikt sound på skivan.

   

  Inspelningen gjordes helt analogt på rullbandspelare precis som förr i tiden. Inga datorer eller digitala hjälpmedel så som DAW användes. De använde dock påläggstekniken men tillgången till att editera var väldigt begränsad på grund av att de spelade in på rullbandspelare. De kunde till exempel inte justera sura toner eller göra justeringar om någon inte spelade på slaget och så vidare.[1][2]

   

  Utgivningsår- 2011

  Artist– Foo Fighters

  Komposition– I should have known

  Musiker – Dave Grohl-sång/gitarr, Taylor Hawkins-Trummor, Chris Shiflett-gitarr, Pat Smear-gitarr, Krist Novoselic-bas

  Skivbolag– RCA Records

  Producent– Butch Vig

  Tekniker– Butch Vig, James Brown, Allan Moulder, Joe LaPorta, Emily Lazar

  Kompositör– Foo Fighters[3]

   

  Liknande fonogram

  Red Hot Chili Peppers “Blood Sugar Sex Magik” från 1991 är ett liknade projekt där man gick ifrån den professionella studion och begav sig till en gammal herrgård i Los Angeles som enligt rykten var hemsökt. Där satte de upp en analog inspelningsstudio där det skrev och spelade in allt material.

   

  De använde också pålägg men inga stora editeringar kunde göras. Det var deras producent Rick Rubin som föreslog detta efter att de hade kört fast i studion. Detta för att komma bort från eventuell stress, förväntningar och stelheten i den professionella studiomiljön till att bara vistas i ett stort hus och att vara kreativ och bara göra väldigt bra musik. De tillbringade en hel månad tillsammans på herrgården utan att åka därifrån och resultatet blev en unik, utmanande och banbrytande produktion. Albumet fick även en grammis.[4]

   

  Kännetecken

  Eftersom inspelning gjordes på rullbandspelare så kunde man inte editera så som man kan göra när inspelning sker digitalt in i en DAW. Det krävdes mycket mer av musikerna för att få det så tight som möjligt. Dock är det svårare att få det lika tight när rullbandspelare används och när klippa, klistra och flytta i din DAW är uteslutet.

   

  Det var emellertid den livekänslan och soundet som Foo Fighters var ute efter på hela den här skivan. Man kan höra det på låten att det inte är supertight men på det här sättet blir det mycket mer liv i låten. När det blir för tight så låter det konstgjort och alldeles för stelt. Människor är inte perfekta robotar utan det blir lite svajigt här och där eller en ton som låter lite halvdan och det är då det låter som bäst.[5]

   

  Historik

  I denna produktion så var producenten och förste ansvarige ljudtekniker samma person det vill säga Butch Vig. Det fanns andra assisterande ljudtekniker men det var han som gjorde det mesta av jobbet och tog alla beslut.

   

  Jakten på den perfekta inspelningen har pågått i över 130 år. Ända från den första inspelningen på en Edisonfonograf på en tunn tennfolie 1877[6] fram till dagens digitala inspelningar i avancerade DAW's. Den analoga bandspelarens epok startades i Tyskland i slutet av 1920-talet men vann framgångar när den introducerades i USA genom Jack Mullin 1945. I slutet av 1970-talet började man spela in digitalt trots att den digitala tekniken funnits tidigare. Den digitala tekniken tog fart genom att CD-skivan kom på 80-talet och har vuxit ända fram tills idag.Många studios använder emellertid fortfarande analog teknik för att de tycker att det låter mycket bättre. Inspelningsmetodens utveckling genom åren har gått från analog till helt eller delvis digital. En del studios använder enbart digital utrustning medan de flesta använder både digital och analog utrustning. Detta för att få de bästa av två världar det vill säga det varma analoga ljudet samt smidigheten och enkelheten i att spela in digitalt i en DAW. [7]

   

  Egen kommentar

  För att effektivisera inspelningen kunde gruppen gjort skivan i en riktig studio med alla digitala hjälpmedel som finns idag. Jag tror dock att slutresultatet skulle ha blivit sämre om de hade gjort det. Deras mål med produktionen var att spela in på gammalt sätt med gamla metoder så som användandet av rullbandspelare och att platsen inte skulle vara en professionell studio utan hemma i ett hus eller som i det här fallet ett garage. Detta för att uppnå en viss känsla och ett visst sound. Att få vara hemma i en bekväm miljö och bara vara kreativ och göra bra musik.

     [2]Huber, David, Miles och Runstein, Robert E 2010. Modern Recording Techniques Focal Press

  [7]Huber, David, Miles och Runstein, Robert E 2010. Modern Recording Techniques Focal Press

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej, tack för god läsning och bra låtval.

  Undrar om de även använde 'Garageband' vid inspelningen, skämt åsido... men coolt att de valde att spela in i ett garage. Det hörs ju på inspelningen att den inte är professionellt ren och inspelad i studio, men precis som du skriver så var det inte heller vad bandet sökte efter. De ville spela in på gammalt sätt med gamla metoder för att finna ett unikt och speciellt sound till skivan - och det har de lyckats med enligt min mening.

  Du har ochså lyckats med en bra Wiki, innehållsmässigt korrekt så jag har bara några mindre saker att fundera på. Bl a så skriver du upp samma referens tre gånger i ref listan under litteratur, samt vid [2] och [7] - är väl samma ref? Räcker isåfall med en av dessa som du hänvisar till flera gånger.
  Det andra små saken är den intressanta informationen om RHCP skivinspelning och grammis - behövs denna? Njae, ja, intressant men kanske leder ut läsaren på ett sidospår? Jag både vill ha den med och inte ... edited 13:59, 13 Mar 2014
  Posted 13:58, 13 Mar 2014
  Mycket bra och lämpligt val till artikelskrivningen. Albumet som spelats in helt analogt, det borde finnas mer material att hänvisa till i och med detta val?
  Förutom tidigare kommentarer om referenserna, skulle något fler referenser vara uppskattade. under rubriken "Historik" skulle mer information till historiken av uppkomsten vara intressant, samt tydligare beskrivning av referenser till nämnda påståenden.
  -[med ytterligare information som beskriver fotnoterna]
  Mvh Christoffer
  Posted 23:07, 13 Mar 2014
  Bra låtval ur en bra dokumentär. Jag tycker du har ett tydligt liknande fonogram och du redogör tydligt för varför det liknar det du har valt. Jag skulle gärna vilja läsa mer om tekniska aspekter så som mikrofoner och annan hårdvara, om möjligt!

  Mvh Ola
  Posted 16:13, 14 Mar 2014
  Tack så mycket för kommentarer och tips om förbättring av min artikel. Jag tog bort referenslistan men behöll fotnoterna för att kunna koppla information till rätt källa. Jag valde att ha kvar infon om RHCP för att det var ett liknande projekt. Det kanske var lite för mycket info men jag tyckte att det var intressant. Jag lade till lite kort historik om inspelningens framfart. Den är väldigt intressant och man kan skriva hur mycket som helst om den men jag valde några korta punkter bara. Tyvärr hittade jag inte någon bra info om mikrofoner och annan hårdvara.

  Mvh
  Andreas
  Posted 09:44, 17 Mar 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.