Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Fonogram Revolver

Fonogram Revolver

  Table of contents
  No headers

   

  Fonogram: Revolver

  Artist: The Beatles

  Inspelad: 6th april - 21th june 1966

  Utgiven: 5 Augusti 1966 United Kingdom

  Bolag: EMI / Capitol

  Studio: Abbey Road

  Producent: George Martin

  Tekniker:

  Geoff Emerick, Phil McDonald, 

  Jerry Boys (andre tekniker), Ken Townsend (underhållstekniker) (Lewisohn 1988:70ff).

  Sättning:

  John Lennon; sång, gitarr, orgel. Paul McCartney; bass, piano, stämma. George Harrison; gitarrer, sitar, tambura, stämma. Ringo Starr; trummor, tamburin stämma.  

  Ytterligare musiker:

  George Martin - piano. Alan Civil - French horn. Eddie Thornton, Ian Hamer, Les Condon - trumpet. Peter Coe, Alan Branscombe - tenor saxophone (Miles 1997:16f).

  Tony Gilbert, Sidney Sax, John Sharpe, Jurgen Hess - violins. Stephen Shingles, John Underwood - violas. Derek Simpson, Norman Jones - cellos (MacDonald 1994:170).

   

  Inspelningsmetod:

  Albumet består till större del av påläggningsteknik, med medlemmarnas respektive instrument. Ytterligare tekniker är inspelade bandloopar av kortare sediment från orkester, skratt, tidigare inspelat material och ljudeffekter. Överlagring(superimposition), bandaccerelation. Artificial dubbel tracking (ADT) -teknik  Baklängesinspelningar (reversed tapes). Inspelningarna är gjorda på en velve REDD konsol med flera BTR 2 twin-tack bandspelare (Martin 1995:227).

   

  Liknande fonogram:

  Revolver var ett klart studioexpriment med många pålägg och revlotionerande teknik. Detta album var början till de mer studiobaserade albumen som kom att produceras. Nästkommande album, Sgt Pepper´s Lonley Hearts Club Band liknar mycket på det exprimenterande som utfördes under -66 års album.

   

  Kännetecken:

  Exprimenterande med revolutionerande påläggsteknik är tydliga för detta album, de mest uppenbara exemplen är de baklängesinspelningarna som hörs på " Im only sleeping", "Tomorrow Never Knows" (Spitz 2005:605). Den sista låten på skivan har även tydligt hörbara bandloopar som betonas genomgående i låten (ibid:601). Många av de gitarrsolon som spelar i låtarna kan även de urskiljas till att vara pålägg, där distade gitarrer kontrasterar den mer rytmbaserade instrumenteringen. Inspelningarnas miljöer skiftar tydligt, vilket framgår i öppningsspåret på skivan, "Taxman" där artificial dubbel tracking (ADT) används i Lennon´s sång (Izhaki 2012:394). 

   

  Historik:

  Det var många personer inblandade i skapandet av Revolver. De geniala finesser som skapades under inspelningarna var på många sätt revolutionerande för sin tid. Ken Townsend som var underhållstekniker för EMI studios, såg det tidskrävande arbetet med att lägga dubbla spår för instrument och sång vid inspelningarna. Detta gjorde att han kom på idén med ADT, -där signalen från inspelningshuvudet och uppspelningshuvudet på bandspelaren synkroniserades (delayed) så den sammanträffade med uppspelningshuvudet vilket skapade illusionen av två ljudspår. Processen krävde ytterligare en bandspelare och kunde endast genomföras vid mixning (Martin 1995:155). Den dubblerade ljudbilden kunde sedan ytterligare tidsmässigt fördröjas i förhållande till varandra och skapa en Flanger- eller chorus-effekt (Izhaki 2012:394).

     De bandloopar som skapades till Tomorrow Never Knows uppkom av att McCarthney inspirerats av Stockhausen, till att avlägsna "erase head" på bandspelaren och ersätta det med en loop av band, vilket möjliggjorde en kort inspelning som upprepades tills den blev mättad eller överstyrd av ljud (Spitz 2005:601). De övriga medlemmarna gjorde liknande inspelningar som sedan användes till låten. Producent Martin prövade sedan att intregera dem i den befintliga låten. En vidare innovation med sånginsatsen på avslutande låten av Revolver, -var den uppfinning som kom av att Lennon önskat att hans sång skulle låta likt "Dalai Lama och tusentals tibetanska munkar som står och mässar på en bergtopp" (MacDonald 1994:161). Problematiken löstes av Geoff Emerick som var ljudtekniker, han föreslog att spela in Lennon´s sång via en Leslie speaker, vilket skapade ett distanserat viberato (Spitz 2005:602).

     I´m only sleeping har ett mycket karakteristiskt gitarrsolo som spelas upp baklänges. Det kom till av att ljudteknikern applicerade bandet baklänges när Harrison var i skede med att spela in gitarrsolot. Detta var något av ett misstag men medlemmarna i bandet fascinerades av ljuden och effekten var något som senare användes i låten i form av ett pålägg (Miles 1997:312). 

     Emerick var även med att bidra till expriment där blåssektioner spelades in med närplacering av mikrofoner, istället för på lite mer avstånd som vanligtvis genomfördes. Ett exempel på de tydliga blåssektionerna återges i "Got To Get You Into My Life" (Spitz 2005:604). 

   

  Egen kommentar:

  De tekniker som åstadkommits på skivan var en början till ett nytt sätt att arbeta med inspelningar. Vilket senare resulterade i Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band. Vad jag kunnat tyda efter en överblick av de material jag har arbetat med till denna artikel, visar på att de var mycket medlemmarna i The Beatles som stod för grunden till de genombrått som gjordes under inspelningarna.

     Dåtidens konservativa synsätt på popmusiken och teknikerna på Abbey Road var mycket motvilliga i de olika idéer som genomfördes. Producent George Martin beskrivs av beatles som en mycket öppensinnad producent som var villig att förverkliga många av de idéer som önskats från musikerna. En annan bidragande faktor var ljudtekniker Geoff Emerick som var enbart 19 år när han började arbeta med det existerande teamet för Revolver-skivan.  Emerick var ung och ansågs mer öppen för att exprimentera med inspelningstekniker, till skillnad från sina äldre kollegor i studion. 

   

  Litteraturhänvisningar:

  Izhaki Roey (2012) Mixing Audio -concepts practices and tools. 2nd ed, focal press, Oxford.

  Lewisohn Mark (1988) The Complete Beatles Recording Sessions - The Official Story of the Abbey Road years 1962 - 1970. Sterling Publishing Co, Inc. New York.

  Macdonald Ian (1994) Revolution in the head. The Beatles´Records and the sixties. Bo Ejeby Förlag, Göteborg.

  Martin George (2005) All you neeed is ears. Saint Martin's Press Inc, New York.

  Spitz Bob (2005) The Beatles: The biography. Little, Brown and Company, New York.

   

  Lyssning av albumet via Youtube:

  http://www.youtube.com/watch?v=aSA3BQUPhRM

   

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
  DSC_3041.jpg
  Omslagsbild av boken: The Complete Beatles Recording Sessions - The Official Story of the Abbey Road years 1962 - 1970. Av Mark Lewisohn.
  2.4 MB21:50, 13 Mar 2014v13chandActions

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Hej! En mycket välskriven Wiki, intressant att de experimenterade så mycket, det verkar vara vanligt på framgångsrika skivor
  att det vågar ta ut svängarna lite. Det kanske blir mer levande inspelningar om man vågar testa nya saker.
  Väldigt bra skrivet i alla fall intressant läsning. Det enda jag tänkte på är att texten är lite liten kanske lättare att
  läsa om den är en storlek större. Jag valde själv för stort typsnitt så jag ska ändra till mindre tror jag.
  Sen tänker jag på typsnitt New Times Roman är det visst? Som jag inte tycker är så lätt att läsa på webben
  därför bytte jag på min sida. Men det kanske bara är min personliga åsikt vet inte, men ett förslag är att testa annat typsnitt bara!
  Jag tycker om Times New Roman och använder det till nästan allt men just på webben tycker jag den är mer svårläst.
  Annars jätte roligt att läsa, mycket bra jpbbat! Tackar!
  Mvh Anna-Karin Svedjestrand
  Posted 22:31, 14 Mar 2014
  "McCarthney fann ut att man kunde avlägsna "erase head" på bandspelaren och ersätta det med en loop av band".
  Var det verkligen McCartney som kom pĂĄ det?
  Det får det att låta som att det är en Beatle som uppfann bandekot... Och det var det ju trots allt inte.
  Posted 12:42, 15 Mar 2014
  Svar: v13leobe) Det var självfallet inte McCartney som uppfann bandekot, om du syftar till (ADT), och det som beskrivs är bandloopar, vilket McCartney hämtat inspiration från "Stockhausen", detta valde jag dock att utelämna i wiki:n. Detta är även vad som skulle kunna känneteckna begreppet "musique concréte"
  Vill du läsa mer om detta kan jag tipsa dig om följande: http://music.arts.uci.edu/dobrian/CMC2009/OS12.3.Teruggi.pdf edited 21:15, 16 Mar 2014
  Posted 21:14, 16 Mar 2014
  Kul att läsa. Det verkar ha varit mycket experimenterande i Abbey roadstudion. Kul hur bandet använde sig av reversedtekniken. Jag tycker din artikel är bra och lättläst.
  Posted 10:46, 17 Mar 2014
  Bra artikel smockad med intressant info och du har lagt ner mycket arbete. Men visst måste det ha funnits andra som använt påläggsteknik precis som Beatles gjorde omkring -66. Visst hade de mycket pengar och skötte mycket av sin inspelning själva.
  Posted 20:15, 20 Mar 2014
  Svar v13raspi: Metoder för påläggsteknik användes, men den mer extrama användningen av pålägg kan jämföras med Brian Wilson och the Beach Boys album Pet Sounds, som började spelas in redan -65 i usa. Albumet släpptes också när Revolver enbart var påbörjad i England.
  Posted 12:23, 27 Mar 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.