Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Cosmic Gate & Emma Hewitt - Be Your Sound

Cosmic Gate & Emma Hewitt - Be Your Sound

  Table of contents
  No headers

  Cosmic Gate & Emma Hewitt - Be Your Sound

   

  Artist: Cosmic Gate & Emma Hewitt

  Titel: Be Your Sound

  Genre: Trance

  Utgiven: 2011-10-18

  Skivbolag: Black Hole Recordings

  Producent/Ljudtekniker: Claus Terhoeven & Stefan Bossems (Cosmic Gate Duo)

  Vokalist: Emma Hewitt

   

  Låten är skapad till den snabbt växande EDM (Electronic Dance Music) scenen. Tempot ligger på 132 BPM vilket avslöjar även att låten är gjord för nattklubbar och dans musik. Producenterna berättar i en intervju att de traditionellt jobbar genom att de har musikdelen (kompositionen) eller det instrumentala klar som dem sedan ger till textförfattarna och sångarna. Men med denna låt var det tvärtom då Emma Hewitt (låtskrivaren/vokalisten) hade lite av grunderna till melodin och harmonin som hon skickade till dem. På detta projekt jobbade de kring denna audio-fil och med hjälp av den grunden kunde de skapa/komponera musiken och låten.

   

  Liknande Fonogram

  Det finns många liknande fonogram. Ett exempel jag kan komma på är Alex Kunnari featuring Emma Lock - You And Me. Det är ungefär samma side-chain teknik som använts här. Även denna låt har ett ”big room” sound med mycket rumsklang.

  Ett annat exempel är Hardwell feat. Amba Shepherd - Apollo. Denna låt och även den ovannämnda är producerat av producenter som samarbetat med andra vokalister. Även i denna låt är side-chainet tydligt på samma sätt som det långa rumsklanget.

   

  Kännetecken

  Låten är skapad med hjälp av DAW programmet Logic och är något de jobbat med så länge de kan minnas, även mastringen görs i samma program. Något som sticker ut för denna låt är side-chainet i refrängen och det noga använda reverbet för att uppnå ”big room" effekten. Den pumpande effekten i refrängen där ljudet komprimeras vid varje takt-/trumslag kallas för side chain.

  Man använder en extern ljudkälla som man side-chainar med i detta fall en kompressor. Den externa ljudkällan i många och detta fall är ett trumslag som aktiverar kompressorn för varje gång kicken slår in.

  Det andra som är anmärkningsvärt är rumsklanget som används i låten. Det är inte bara väldigt långt reverb och delay på rösten på vokalisten, utan även på hela låten. Denna effekt har lett till en ny subgenre inom house/trance musiken som kallas för ”big room”. Det är lite av en gråzon vart den gränsen går men långa reverb och delats bidrar mycket till att genren lutar åt big room.

   

  Egen Kommentar

  Jag tror inte att jag kan komma på något specifikt att säga som de kunde göra bättre. Cosmic Gate duon har varit aktiv i branschen sen deras första hit ”Drums” slog till på topplistorna 1999, vilket erfarenheten borde tala för att deras arbetsätt inte borde ifrågasättas. Jag tror även att det var lätt för de att jobba med Emma Hewitt som dem beskriver är väldigt professionell. Det hjälper även att hennes röst är underbar och inte behöver bearbetats alltför mycket. De berättar även i intervjun att de använder sig mycket av en hårdvarusynth som heter Access Virus TI. Synthen har ett mjukvaruinterface som ofta brukar krångla för dem, men det är enligt de alltid roligt att hitta olika lösningar.

   

  Referenser

  1. https://www.youtube.com/watch?v=hw8rG8i3mXA

  2. https://www.youtube.com/watch?v=nyXVKRedV9Y

  3. https://www.youtube.com/watch?v=q8kUckZ15fE

  4. Huber, D.M. Runstein, R. Modern Recording Techniques. 7th Edition. Focal Press (s. 475)

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Intressant med en genre som bygger på reverb. Jag lyssnade lite på låten, det är maffigt att den börjar med smäktande piano och sedan dunkar på tungt. Rösten är stor, hon målar verkligen. Gillar att arret är proggresivt, det händer en del del. Det här är bättre än house och trance, kul att det hänt saker med dansmusiken.
  Posted 21:25, 18 May 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.