Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Back To Black - Amy Winehouse

Back To Black - Amy Winehouse

  Table of contents
  No headers

  För att skapa albumet Back To Black valde producenten Mark Ronson att använda sig av analogt band för inspelningen. Detta gjordes för att skapa ett sound som lät som att det kom från en annan era. Samtidigt lät han ett band framföra musiken tillsammans i studion så att det skulle låta mer levande, så att det inte skulle låta som att man lagt på varje instrument var för sig (1).

   

  Utgivningsår: 2006

  Artist: Amy Winehouse

  Musiker: Dap-Kings

  Skivbolag: Universal Island Records

  Producent: Mark Ronson, Salaam Remi

  Kompositör: Amy Winehouse

  Ljudtekniker: Dom Morley

   

  Kännetecken för inspelningsmetoden:

  Det som är mest karaktäristiskt för detta album är att det låter som en inspelning från 60-talet men med en modern tappning. Producenterna och teknikern har fått till det väldigt bra med denna inspelning för det låter inte så "kliniskt" och "rent" som det kan göra med ett modernt verk. Något man också lägger märke till när man lyssnar på albumet är hur samspelta musikerna är, och hur levande det låter. Det blir ganska tydligt att man inte har använt sig av påläggningstekniken vid inspelningen. 

   

  Historik:

  Albumet Back To Black med artisten Amy Winehouse släpptes 2006 av Universal Island Records. Huvudproducenten för denna skiva var Mark Ronson (1). Den andra producenten som arbetade med skivan heter Salaam Remi (www.discogs.com). De största hitsen skrevs av Mark Ronson och Amy Winehouse, där det började med att Ronson gjorde ett backing track till låten Back To Black varpå Winehouse skrev melodin och texten. När det gäller de andra låtarna som de skrev tillsammans så satt de i Mark Ronsons studio där Amy Winehouse sjöng och spelade gitarr ända tills de hade kommit på något de kunde jobba vidare med (1). Ronson som har väldigt nära till hiphopen brukade spela, eller sampla, det mesta av musiken själv till de låtar han producerade. Men till Back To Black ville han använda sig av musiker som spelar i band och som skulle spela instrumenten samtidigt. På så sätt kunde de spela in allt på en gång istället för att använda påläggningstekniken (1). Bandet som användes var Dap-Kings (1). Eftersom Både Winehouse och Ronson var ute efter det sound som nu präglar albumet bestämde sig Ronson för att spela in allt på analogt band istället för att spela in i Pro Tools som han var van vid att göra (1).

   

  Egen kommentar:

  När det gäller det här albumet så tror jag inte att det hade mått så bra av att bli mer effektiviserat. För att effektivisera skulle man förmodligen ha spelat in digitalt och då hade man inte haft samma sound. Valet att använda ett helt band vid inspelningen istället för påläggstekniken har också bidragit till att forma albumets sound. Enligt mig så har producenten gjort rätt val vid inspelningsprocessen.

   

  Källor:

  (1) Massey, Howard (2009). Behind The Glass Volume II. Milwaukee: Backbeat Books. (s 310, 315)

  Discogs URL: http://www.discogs.com/Amy-Winehouse-Back-To-Black/release/825438

  Hämtad 2014-03-11

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Hej, du har valt en hÀrlig lÄt, med ett skönt sound.

  InnehÄllsmÀssigt verkar informationen i Wikin stÀmma, men jag funderar huruvida du kan se över de tvÄ inledande styckena: intro, samt kÀnnetecken... Jag upplever det lite nu som 'kaka pÄ kaka' med mycket av samma information i bÄda styckena.
  DÀrtill, föreslÄr jag anvÀndningen av fotnotsystemet för att underlÀtta för lÀsaren, dÄ i hela Wikin, men frÀmst i stycket historik, dÀr samma referens Äterkommer vid flera tillfÀllen och stör lÀsningen. Detta kan vara en smaksak, men vÀrt att fundera omkring. I övrigt hÄller jag med dig om att det inte hade blivit samma sak om inspelningen hade gjorts digitalt, och att det nu gjorda valet blev suverÀnt bra.
  Posted 13:43, 13 Mar 2014
  Jag tycker det var intressant att lÀsa, hÄller med om att det hörs att musikerna samspelar med varandra, imponerande att spela in sÄ mÄnga musiker pÄ en och samma gÄng och fÄ det att lÄta sÄ bra!

  Jag hÄller med v12joeks nÀr han sÀger att de tvÄ första styckena tar upp liknande information, kanske introt kan skrivas om lite sÄ blir det nog bra. Sen sÄ har jag ett tips till referenserna, om man refererar till samma kÀlla som man gjorde förra gÄngen sÄ kan man skriva (ibid.) istÀllet för kÀllans namn, sÄ blir texten lÀttare att lÀsa.
  Posted 16:57, 13 Mar 2014
  Hej! Bra lÄt, bra artist. Intressant lÀsning och jag hade sjÀlv valt att göra som Winehouse om jag velat fÄ 60-tals tappning pÄ det.

  Men hÄller Àven jag med de föregÄende kommentarerna att informationen kommer pÄ flera stÀllen. HÀller Àven med om dina kommentarer vad gÀller skillnaden mellan digital och analog inspelning.
  Posted 18:08, 13 Mar 2014
  Halloj!
  Intressant att lÀsa om detta. Ronson förknippar jag frÀmst med elektonisk samplad musik (typ Bike song).
  HÄller med om att man skulle kunna klippa bort informationen om bandare och liveinspelning pÄ ett par stÀlle, dÄ detta upprepas. Duverkar Àven gjort en anna tolkning av "Historik" Àn vad jag gjort. SjÀlv skrev jag om inspelningsteknikens utveckling överlag, men det kan vara jag som missupfattat det.
  Posted 15:29, 14 Mar 2014
  Hej! Tycker det Àr vÀldigt tydligt och bra beskrivet men jag skulle gÀrna vilja veta lite mera om inspelningen och historiken det Àr möjligen lite kortfattat som det Àr skrivet nu. Det Àr vÀldigt informativt men mer av det goda skulle göra det Ànnu mer intressant!
  Bra jobbat! Mvh Anna-Karin Svedjestrand edited 22:32, 14 Mar 2014
  Posted 21:55, 14 Mar 2014
  Hej!

  Tack för en intressant artikel! Jag Àr ett fan av bÄde Mark Ronson och Gabriel Roth (som ocksÄ Àr inspelningstekniker förutom bandledare i Dapkings). Jag tycker att din text Àr tydlig och skulle gÀrna vilja veta mer om historiken och inspelningen. Speciellt nÀr bÄde Ronson och Roth Àr tekniker och jag fÄtt intrycket att Roth hade kreativa rÀtten för inspelningen av bland annat trummorna (http://www.redbullmusicacademy.com/lectures/gabriel-roth-the-mathematics-of-soul?template=RBMA_Lecture/transcript). och har ett mycket mycket minimalistiskt förhÄllningssÀtt till ljud och mickning (http://shittyispretty.anagrammatically.com/shitty-is-prettys-funk-constitution/) och det vore intressant att se hur de resonerade fram till hur saker skulle spelas in.

  Bra jobbat!
  vÀrme Gustav edited 13:50, 17 Mar 2014
  Posted 13:50, 17 Mar 2014
  Hej!
  Intressant lÀsning. Jag tycker att du genomfört artikeln bra, innehÄllsrik och lagom lÄng text. Det som Àr mest intressant vid produktionen av detta album Àr ju sjÀlvklart hur de fÄtt fram 60-tals soundet, vilket du har skrivit om. Kul att fÄ veta!
  Jag kÀnde inte till att Mark Ronson var producent, dÄ jag lyssnar mest pÄ hiphop och kÀnner till att han bland annat producerat en del ihop med Ghostface Killah.

  //Theodora
  Posted 16:16, 20 May 2014
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.