Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Audioslave - Revelations

Audioslave - Revelations

  Table of contents
  No headers

  Revelations (album) – Audioslave

  Revelations är det tredje (och sista) albumet av rockgruppen Audioslave. Det började spelas in i Atlanta, Georgia i oktober 2005, och senare på Henson Recording Studios, Hollywood, CA under 2006, med ”vanlig” modern påläggsteknik. Mastringen gjordes på Gateway Mastering and DVD, Portland, ME av Bob Ludwig, som under sin livstid arbetat med över 1300 olika artister (Foo Fighters, Radiohead, Nirvana, Green Day m.fl.)!

   

  Utgivningsdatum: September 5, 2006
  Artister: Chris Cornell, Tom Morello, Tom Commerford och Brad Wilk
  Komposition: Revalation (album)
  Skivbolag: Epic (utanför USA), Interscope (inom USA)
  Producent: Brendan O’Brien
  Ljudtekniker: Billy Bowers (The Killers, Anberlin, Seether), Nick DiDia (Rage Against The Machine, Train, Pearl Jam)
  Master: Bob Ludwig
  Förlag: Sony BMG Music Entertainment
  Kompositör: Chris Cornell (text), Audioslave (musik och arrangemang)

   

  Liknande fonogram

  Albumet Light Grenades (2006), av Incubus, hade också Brendan O'Brien som producent. Velvet Revolvers Libertad (2007) hade honom som både producent och mixare, och således är soundet i dessa album också väldigt likt soundet i Revelations. De är samtliga inspelade med modern påläggsteknik.

   

  Kännetecken

  Då trummorna är inspelade med både med närmikrofoner, och rumsmikrofoner, låter trummorna väldigt stora. Ett annat kännetecken för just Audioslave, är Tom Morellos gitarrsolon, som är väldigt unika i sitt sound. Detta album är också betyldigt mer rytm-baserat än Audioslaves tidigare, vilket gör att vissa soul- och funkinfluenser lyfter fram tydligare än innan.

   

  Historik

  När Zack de la Rocha lämnade Rage Against the Machine i oktober 2000, ersatte Soundgardens Chris Cornell hans plats i Rage (som det nya bandet kallades under en period). De skrev låtar tillsammans, men vid våren 2002 lämnade Chris Cornell projektet, då han inte ansåg att de var på väg åt det hållet han ville. Dock återförenades han med bandet tidigt under hösten. Under det nya namnet Audioslave släppte de sitt första album i november samma år. Det självtitelerade albumet sålde platina, och de turnerade fram tills 2003, då de återvände tillbaks in i studion.  

  Audioslave turnerade aldrig med ”Revelations”. Chris Cornell höll på med att göra färdigt ”You Know My Name”, signaturmelodin till James Bond-filmen ”Casino Royale”. Tom Morello arbetade under tiden med sitt soloprojekt ”The Nightwatchman”. Den 15 februari 2007 meddelade Chris Cornell att han permanent lämnat Audioslave, på grund av olösliga personliga konflikter och musikaliska differenser inom bandet.

  Tom Morello påstod att ”Revelations” var det första albumet där Chris Cornell varit helt drogfri under inspelningarna.

   

  Egen kommentar

  Det har varit väldigt svårt att få tag i information om hur arbetsflödet i studion gått till, under inspelningen av albumet, vilket är väldigt synd. Det jag tänker på framförallt när jag lyssnar på de album jag nämnt i artikeln, är dock att samtliga är väldigt kompresserade, och dynamiskt sparsmakade.

  Värt att nämna också är att jag finner detta verk vara ett offer för "The Loudness War", som i andra ord helt enkelt är överkompression. Detta är – åter igen, enlig mig – ett felaktigt sätt att "överlista mediet".

   

  Det sägs att kriget började 1995, när Vlado Meller masterade Oasis (What's the Story) Morning Glory till -8 dB RMS, och att tendensen sedan dess har varit att ytterligare öka volymen på inspelningar. Många album som originellt hade bra dynamiska parametrar, har blivit digitalt remasterade, vilket resulterat i en väldigt kompresserad slutprodukt helt utan dynamik. 

   

  Referenser (140314)

  Huber, D & Runstein, R. (2009) Modern recording techniques. Butterworth-Heinemann

  http://www.allmusic.com/artist/audioslave-mn0000040743/biography

  http://billybowers.com/

  http://www.studios301.com/recording-mixing/producers-engineers/nick-didia/

  http://www.discogs.com/Audioslave-Revelations/release/910541

  http://web.archive.org/web/20060810083015/http://www.gatewaymastering.com/gwclients_list.asp

  http://www.allmusic.com/album/light-grenades-mw0000776977/credits

  http://www.allmusic.com/album/libertad-mw0000583107/credits

  http://www.mtv.com/news/articles/1552582/chris-cornell-talks-audioslave-split.jhtml

  http://www.uberproaudio.com/who-plays-what/113-tom-morellos-guitar-gear-rig-and-equipment

  http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/LoudnessWar?from=Main.RecordOfLoudnessWar

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Intressant läsning, speciellt historiken bakom uppbrottet. Hade varit roligt att veta hur inspelningen gått till men förstår om det varit svårt att få tag på information om detta. mvh Rashma
  Posted 23:33, 14 Mar 2014
  Bra skrivet, jag hade gärna velat läsa mer om historiken, ljudteknikerna Billy Bowers och Nick DiDia samt lite mer fakta om bandet. Har du tänkt på att knyta samman texten med kurslitteraturen?
  Posted 11:28, 15 Mar 2014
  Trevlig läsning. Det finns inga hänvisningar till varifrån i texten varje källa är kopplad til vilket citat/fakta.
  Posted 09:45, 19 Mar 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.