Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Armin van Buuren feat. Ana Criado - Suddenly Summer

Armin van Buuren feat. Ana Criado - Suddenly Summer

  Table of contents
  No headers

  Titel: Suddenly Summer

  Utgiven: Mars 2012

  Skivbolag: Armind

  Genre: Trance

  Kompositör: Armin van Buuren, Raz Nitzan och Adrian Broekhuyse

  Producent: Armin Van Buuren och Benno de Goeij

  Musiker: Armin van Buuren samt vokalisten Ana Criado.

  Metod: Detta fonogram är, förutom Ana Criados insats, skapat helt på digitalt vis i Logic Pro samt Ableton, och producerades i Armin van Buurens studio i hans hemstad Leiden i Holland. 

  Armin har rollen både som medkompositör samt producent, något som, åtminstone enligt veteraner i branschen, är rätt ovanligt1.

   

  Liknande fonogram

  Landsmannen Ferry Corsten skapar musik på mer eller mindre exakt samma vis, med datorn, och en DAW, som utgångspunkt2. Så exempelvis hans album ”WKND” platsar här. 

   

  Kännetecken

  Ett tydligt kännetecken i det färdiga fonogrammet är Side-chainingen. Denna teknik beskrivs som ett sätt för till exempel en danslåt att ”andas” eller ”pumpa"3och får låten att göra just detta. 

  Det går till genom att man använder en extern signalkälla för att påverka och modifiera ett ljudspår i mixen4och har här använts på bland annat bas- och kick-spåren för att mixen inte skulle låta så ”distorted”, som Armin menar är ett problem med många kontemporära dansartisters produktioner5.

   

  Historik

  Specifikt side-chaining har funnits länge och sägs ha uppfunnits av den Amerikanske ljudteknikern Douglas Shearer på 30-talet, som ett sätt att ”de-essa” vokalinspelningar6.

  I och med att Armin fungerat som både tekniker och producent på detta spår får jag anta att beslutsfattandet skett mer internt, och som jag beskrev ovan fanns det ju en idé som främst handlat om att inte basen och kicken skulle ”ta ut” varandra och börja klippa.

   

  Egen Kommentar 

  Armin är veteran och vet säkerligen bäst hur man producerar kvalitativ trance! Det fina med en DAW är ju annars att man enkelt kan bygga upp sina egna tillvägagångssätt, och hitta sina egna lösningar på problem, så ofta finns det flera sätt att nå samma mål och det kanske handlar mer om personliga preferenser. 

   

  Referenser
  1 - 
  Massey, Howard (2009). Behind The Glass Volume II. Milwaukee: Backbeat Books. (S. 42)

  2 (WWW) - http://www.beatsandbeyond.com/archives/bnb-interview-ferry-corsten.html

  3 - Huber, David Miles (2010). Modern Recording Techniques, 7th Edition: Focal Press. (S. 475)

  4 - Huber, David Miles (2010). Modern Recording Techniques, 7th Edition: Focal Press. (S. 475)

  5 (WWW) http://www.youtube.com/watch?v=_5C3tCufcnQ

  6 (WWW)http://sickmouthy.com/2011/03/14/a-brief-history-of-side-chaining/

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Hej! Intressant historia om side-chaining. Det skulle vara kul att få reda på mer om hur han använt musikstudions redskap i produktionen.
  Posted 12:44, 28 Mar 2014
  Hej! Väldigt intressant. Jag använder mig själv av side-chaining mycket och väldigt roligt att höra det en erfaren producent som AVB. Det är sant att numera arbetar alla på sitt egna vis och det finns inget rätt eller fel i dagens produktioner som hamnar inom elektronisk dans musik kategorin.
  Posted 20:40, 18 May 2014
  Kul artistval. Kan tycka att ditt arbete varit lite kort och hade eventuellt önskat lite mer information om musik som på många sätt utgörs av spännande mixning och alternativa tillvägagångssätt för att skapa ljudbilder.

  Vilka synthar används? Hur skapas ljuden?

  Ang historik hade det spännande att få någon bakgrund till artisten och genren som han är verksam inom.
  Posted 13:10, 2 Jan 2015
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.