Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Inspelning i Studio VT14 > Alanis Morrissette - Jagged Little Pill

Alanis Morrissette - Jagged Little Pill

  Table of contents
  1. 1. Kännetecken
  2. 2. Historik
  3. 3. Referenser:

  Alanis Morissette skrev och spelade in detta album tillsammans med Glen Ballard i hans projektstudio i Los Angeles. Enligt Ballard gjordes 75 procent av produktionsarbetet där och även mixningen. Pålägg av studiomusiker gjordes senare i Westlake Studio. (Massey s 18) Inspelningen gjordes på 16-bitars ADAT och mixerbordet var ett Euphonix CSII. Sången spelades in med en AKG C12 genom en Demeter preamp och vidare in genom en LA-2A compressor. (Massey s 19)

  Skivan blev en stor kommersiell framgång och det stora genombrottet för Alanis Morissette.

   

  Utgivningsår: 1995

  Artist: Alanis Morissette


  Producent: Glen Ballard

  Kompositör: Alanis Morissette och Glen Ballard

  Mixning: Glen Ballard, Chris Fogel och Francis Buckley.

  Ljudtekniker: Glen Ballard, Chris Fogel,Ted Blaisdell, David Schiffman, Victor McCoy, Rich Weingart

  Master: Chris Bellman


  Skivbolag: Maverick Recording Company

  Förlag: Vanhurst Place Music

   

  Medverkande:

  Alanis Morissette – munspel, sång

  Glen Ballard – gitarr, keyboard och programmering

  Dave Navarro – gitarr på "You Oughta Know"

  Basil Fung – gitarr

  Michael Landau – gitarr

  Joel Shearer – gitarr

  Lance Morrison – bas på "Perfect", "Right Through You", "Forgiven", "Mary Jane", "Ironic", "Wake Up"

  Flea – bas på "You Oughta Know"

  Michael Thompson – orgel

  Benmont Tench – orgel       

  Rob Ladd – percussion, trummor

  Matt Laug – trummor

  Gota Yashiki – groove activator på "All I Really Want"

   

  Låtar:

  All I Really Want                               

  You Oughta Know    

  Perfect           

  Hand in My Pocket   

  Right Through You  

  Forgiven        

  You Learn     

  Head over Feet         

  Mary Jane     

  Ironic             

  Not the Doctor          

  Wake Up  

   

  Liknande fonogram

  Alanis andra skiva ”Supposed Former Infatuation Junkie” spelades in på samma sätt med den skillnaden att påläggen i studion gjordes av hela bandet samtidigt som spelade till den förprogrammerade låten. (Massey s 23)

  Många skivor görs på detta sätt idag men då används en dator och DAW istället för DAT-bandspelare. En anledning till detta är att det kostar mindre än att hyra in sig i professionell studio. Kanske man bara spelar in trummor där och resten i en projektstudio.

  Kännetecken

  Flera av låtarna har programmerade trummor och även om det är skickligt gjort så hörs det. Eftersom det är så många olika studiomusiker inblandade så blir skivan lite spretigare än om det var ett band som gjorde det.

  Skivan är en produkt av de tidiga digitala bandspelarna och den har ett lite vasst, rent ljud.

  I låten ”You Oughta Know” distar sången lite på vissa ställen. Sången gjordes i en tagning och de valde att behålla den tagningen trots att preampen var lite för högt ställd. (Massey s 20)

  Historik

  Det som är mest unikt med denna skiva för den tiden som den gjordes är att den blev en kommersiell superframgång med 15 miljoner sålda kopior det första året trots att den till stor del var inspelad i en projektstudio. Detta hade inte hänt tidigare. (Massey, s 18) En projektstudio är oftast byggt i hemma hos en producent eller artist eller i en lämplig lokal. Det som skiljer från den professionella musikstudion är oftast att det saknar ett inspelningsrum som är byggt för detta ändamålet. Nuförtiden är ju ofta datorn hjärtat i bägge typerna av inspelningsstudios men vid denna tid var det DAT eller rullband som gällde. (Huber s 78)

  DAT står för Digital Audio Tape System. ADAT är en variant utvecklad av Alesis som använder vanliga S-VHS band för att spela in åtta spår. De gick att synka ihop flera stycken för att få tillgång till fler spår och de kostade bara en tiondel av vad de analoga förlagorna gjorde.

  Samarbetet med Alanis Morissette beskrivs av Glenn Ballard som det bästa han har haft. De jobbade snabbt och kände bägge två att de ville skapa en skiva som de själva gillade och hade inte tanken på en kommersiell framgång i tankarna. De jobbade snabbt och föredrog att behålla tagningar som inte var helt felfria vare sig tekniskt eller musikaliskt om den hade rätt känsla och energi. (Massey s 20-21)

  Alanis kunde skriva texten under natten. På förmiddagen skrev de musiken, Ballard programmerade trummor och la på gitarr och sen sjöng Alanis in sången. Sen tog de låten till Westlake och spelade in resten med studiomusiker.

  Fem av låtarna har riktiga trummor och vid inspelningen av dem användes ADAT även om Chris Fogel var skeptisk till det. Han tycke de lät för vassa. Han förde då over dem till analoga band och sen tillbaka till ADAT. (Intervju med Chris Fogel).

   

  Egen kommentar

  Om den här skivan hade gjorts idag så hade nog processen sett ungefär likadan ut. Fokus var på att skapa låtar. Skillnaderna hade troligtvis varit att fler spår hade använts eftersom det går snabbare att lägga in saker i datorn. Förmodligen hade alla låtar haft programmerade trummor och en ännu mindre del av inspelningen hade förlagts till en professionell studio.

   

  Referenser:

   

  Skivkonvolutet från Jagged Little Pill CD.

  Howard Massey. (2000) Behind the glass : top record producers tell how they craft the hits. Backbeat Books.

  Huber, D & Runstein, R. (2009) Modern recording techniques. Butterworth-Heinemann.

  Intervju med Chris Fogel   http://www.soundonsound.com/sos/1997_articles/mar97/chrisfogel.html   hämtad 2014-05-06

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Du tar upp intressanta aspekter av inspelningen av Jagged Little Pill tycker jag! Gillar hur du även fått med ren teknisk information om vilken typ av utrustning som använts och hur tekniken påverkat hur skivan spelats in. Intressant att skivan spelats in i en "hemmastudio", med tanke på hur mycket pengar som gärna slösades på inspelningar inom den kommersiella skivindustrin just under 90-talet. Din artikel är mycket informativ och det är svårt att säga vad som skulle kunna göras bättre, kanske att du skulle kunna beskriva själva låten lite mer ingående. Tack för intressant läsning!
  Posted 14:21, 16 Mar 2015
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.