Search:
DU Wiki > √Ąmnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2014, endast artiklar) > Grupp 5 och 6 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Komponenter i ett PA-system

Komponenter i ett PA-system

   

  Ett PA-system kan användas vid flera olika sammanhang som konferenser, konserter eller andra evenemang. Förkortningen kommer från engelskans "public address" (Biederman, Pattison 2013, 113).

   

  För enkelhetens skull används begreppet artister i denna text även om det lika gärna kan vara en talare, politiker eller vem som helst vars ljud skall förstärkas.

  Systemkomponenter

  Ett system för liveljud kan förenklat delas upp i

  • upptagning av ljudet
  • mixning och behandling av ljudet
  • uppspelning av ljudet, både för publiken och som medhörning för artisterna

   

  Upptagningen av ljudet på scen kan göras på flera olika sätt. Ofta används någon typ av mikrofon men från elektroniska ljudkällor så som syntar och datorer kan ljudet kopplas direkt från ljudutgången på dessa in i mixerbordet.

   

  Mikrofoner finns i en mängd olika varianter för olika användningsområden. I live-sammanhang är det flera aspekter som är viktiga att tänka på vid val och placering av mikrofoner. Eftersom artisten ofta vill ha någon sorts medhörning på scen bör upptagningskarakteristiken och placeringen väljas för att i möjligaste mån begränsa rundgång (Gibson 2011, 145). Beroende på framträdandet kan trådlösa mikrofoner eller myggor ibland vara att föredra om artisten ska ha hög rörelsefrihet på scen.

   

  Ofta är det ganska långt avstånd mellan scenen och mixerbordet, som ofta står mitt framför scen. Mellan scen och front of house vill man dra så lite kablar som möjligt för att minska arbetsbördan och risken att någon ska sparka till eller snubbla över kablarna. Då kan man använda så kallade “snakes”. Detta är kablar där flera XLR-kablar är dragna i ett gemensamt hölje. Signalerna i dessa kan gå i båda riktningarna för att både skicka och ta emot signaler vid mixern. Kablarna benämns efter hur många signaler som går att skicka i dem, exempelvis är en “24x8 snake” är en kabel som kan användas för att skicka 24 signaler till mixerbordet och skicka 8 signaler tillbaka till scen, exempelvis för medhörning och till PA-högtalarna (Evans 2010, 45-48).

   

  I mixerbordet behandlas sedan ljudet för att publiken och artisterna ska få en så bra upplevelse som möjligt under gigget. Dessutom kan processering av ljudet ske i separata effektenheter/outboards kopplade till datorn. Detta behandlas mer i avsnittet nedan.

   

  Uppspelning av ljudet sker dels till publiken framför scen genom “front of house”-högtalare och dels till artisterna på scen genom medhörningsmonitorer. Medhörningen kan även ske genom öronsnäckor. En högtalare kan vara aktiv eller passiv. Aktiva högtalare har då inbyggd förstärkning av signalen och behöver därför strömmatas. Ofta finns det flera element i en högtalar-låda som spelar upp olika delar av frekvensspektrat. Till dessa högtalare krävs därmed ett delningsfilter som antingen kan vara inbyggt eller externt (Gibson 2011, 185-197).

   

  Andra vanligt förekommande komponenter
   

  DI-box (Direct box)

  Används för att splitta upp signalen från till exempel en gitarr eller en bas. Line-signalen kan då kopplas dels direkt in till mixerbordet, dels kopplas vidare till en förstärkare. Används ofta om man ska spela in gigget och då vill ha en ren direkt-signal inspelad.

   

  Splitt och multikabel

  En multikabel är en kabel som kan skicka flera ljudsignaler. Det finns flera olika varianter av multikablar med olika utseende och olika antal signaler som går att skicka och ta emot. De benämn på liknande sätt som “snakes” (se ovan). Exempelvis “12/4” för att skicka tolv signaler och ta emot 4.

   

  En split är en komponent som delar upp en signal i flera olika delar. Dessa finns i otaliga olika utföranden. Både in- och ut-gångarna på splitten kan vara vanliga XLR-ingångar eller multikablar. En passiv split kommer degradera signalen något eftersom impedansen kommer sjunka. I en aktiv split kan man dela signalen utan att detta uppstår genom att använda strömmatade kretsar i splitten.

   

  Stage-box

  En stage-box används för att begränsa kabeldragningen på scen. I stageboxen kopplar man in flera ljudkablar och signalen går sedan vidare i någon sorts multikabel.

   

  Gaffatejp

  En kraftig typ av vävtejp som ofta används vid livespelningar. Vanligaste färgerna är silver eller svart, cirka 5cm bred. Namnet kommer från begreppet “gaffer” som är en benämning för filmelektriker. Kan köpas på rullar om 25 meter för cirka 99SEK inkl. moms (clas ohlsson).

   

  Signalflöden för ett PA-system

  Hur signalflödet ser ut beror helt och hållet på hur stort evenemanget är, vilken utrustning man har tillgång till, hur många ljudtekniker som finns på plats, och så vidare.

   

  Den i teorin enklaste uppkopplingen är att varje mikrofonkabel kopplas direkt till ingångarna på mixerbordet. Sedan kopplas medhörning och PA-systemet direkt in till utgångarna på mixerbordet. Vid små evenemang där mixerbordet står nära scen kan denna uppkoppling vara användbar. Oftast vill man dock begränsa kabeldragningen på något sätt genom att använda stage-boxar och multikablar för att smidigt få ljudsignalen till och från mixerbordet.

   

  Det är inte heller självklart att man bara använder ett mixerbord. Till exempel kan separata mixerbord användas för att skapa medhörningsmixar till artisterna, för att spela in evenemanget eller om det sänds live i radio eller tv. I dessa fall splittas signalen upp till vart och ett av borden. Detta kan ske med splittar eller genom att borden skickar vidare signalen till varandra. På senare år har det blivit allt vanligare att använda sig av digital överföring från scen till mixerbordet, via system som t.ex Dante som använder sig av vanlig nätverkskabel för överföring. En fördel med detta system är att trafiken då kan gå över det vanliga nätverksprotokollet som möjliggör trådlös överföring med vanliga routrar och signalen kan enkelt skickas över internet.

   

  Mixerbord för liveljud

  Mixerbordet är den del i signalkedjan där alla signaler summeras och skickas ut till högtalarna igen och det är en del skillnader på mixerbord avsedda för live-ljud och studioinspelning. När man mixar live är det en stor fördel, om inte ett krav, att snabbt kunna göra stora förberedda omställningar i mixen, såsom mellan låtar, olika artister eller typer av framträdanden, något som inte finns samma krav på i studio.

   

  Analoga bord, som tidigare var det enda som fanns att tillgå, är i stort sett helt uteslutet för alla utom de minsta lokaler och artister, eller stora arenor som sedan tidigare har ett analogt bod som täcker deras behov. Istället ersätts de nu av digitala mixerbord, som har fördelen att snabbt kunna spara och återkalla inställningar och tar upp mycket mindre plats då det inte behövs en kontroll för varje funktion.

   

  Digitala bord kan också inkludera effekter och signalprocessering på fler kanaler utan att behöva ta upp extra plats som outboard-effekter, vilket är en fördel både för turnerande akter som kan spara på plats men även mindre lokaler, såsom ungdomsgårdar, där det kommer olika typer av artister som kräver olika effekter på sin mix. Det finns även större möjligheter att göra en digital mixer mer personlig beroende på ens egna behov, med antalet monitorutgångar, effekter och andra inställningar (Gibson 2011, 115 & 239).

   

  Jämförelse av små och stora PA-system

  En singer/songwriter på ett ålderdomshem behöver inte lika mycket förstärkning som ett rockband på Ullevi. För mindre lokaler krävs inte förstärkning och uppmickning av alla instrument, då instrumentförstärkare utan problem kan fylla rummet på egen hand, utan då är det bara sång och andra svagare instrument som behöver gå igenom mixern. Slutsteg och delningsfilter är överflödigt vid sådana evenemang och aktiva hörtalare är ett billigare och bättre alternativ.

   

  För lite större lokaler kan det vara svårt för förstärkare att ha en jämn volym i hela lokalen, så då krävs större mixerbord och det kan även vara fördelaktigt med separata slutsteg och delningsfilter till passiva högtalare. Större lokaler kräver fler högtalare och arenor för flera tusen personer kan kräva flera högtalarpar utplacerade längs med lokalen för att kunna hålla jämn nivå för hela publiken.

   

  Monitorer behövs för att musikerna ska kunna höra sig själva. men det skapar problemet att hålla musikernas och publikens ljud separat, monitorlyssning genom öronsnäckor kan därför förbättra möjligheterna för ett bra ljud (Gibson 2011, 229-238).   

  Källhänvisning

   

   

  Evans, Bill. 2010. Live Sound Fundamentals. Boston, MA, USA: Course Technology / Cengage Learning. eISBN: 9781435456037

   

   

  Gibson, Bill. 2011. Live Sound Operator’s Handbook. 2:a upplaga. Montclair: Hal Lenard Books. ISBN: 9781617805592

   

   

  Biederman, Raven, Pattison Penny. 2013. Basic Live Sound Reinforcement: A Practical Guide for Starting Live Audio. Florence, KY, USA: Focal Press. eISBN: 9780240824833

   

   

  clasohlson.se, http://www.clasohlson.com/se/Gaffertejp-Basic/31-4581, hämtad: 2014-03-08

   

   

  Wikipedia, Audio multicore cable, http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_multicore_cable, hämtad: 2014-03-08

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bra wikisida!
  Vi tänkte bara på en grej, ni har skrivit "Public Access" i inledningen. Vad vi har förstått så heter det "Public Adress".
  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/PA-utrustning

  /Jonathan & Sigfredo edited 00:28, 11 Mar 2014
  Posted 00:28, 11 Mar 2014
  Bra info! Behaglig längd. Hittade ett stavfel: "nätverksptrotokollet" sista raden i Signalflöden för ett PA
  Posted 22:19, 11 Mar 2014
  √Ąlskar hur ni har med lite sjyst smygreklam f√∂r Clas Ohlons Gaffa-tejp!
  Bra sida, ni har råkat skriva ihop sparka och till "...risken att någon ska sparkatill eller snubbla...."
  Posted 14:00, 12 Mar 2014
  Snyggt uppdelat i lättlästa stycken!
  Mycket bra och pålitliga källor!
  Posted 16:24, 12 Mar 2014
  Danke f√ľr die Kommentare! Felen ska vara fixade nu :)
  Posted 22:16, 12 Mar 2014
  Informativt och bra! Tänkte på DI-box, där ni skrivit "Direct box", kanske ska stå Direct Injection istället. Annars jäkligt bra!
  Posted 12:02, 28 Mar 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.