Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2014, endast artiklar) > Grupp 3 och 4 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Trådlösa mikrofonsystem (John Gustafson Grupp 4)

Trådlösa mikrofonsystem (John Gustafson Grupp 4)

  Table of contents
  No headers

  Högskolan Dalarna

  LP1041

  John Gustafson (Grupp 4)

   

  Trådlösa mikrofonsystem

  Ett trådlöst mikrofonsystem är något som blir mer och mer populärt och används på många olika scener inom många olika yrken för att kunna förenkla och optimera en liveljudsinspelning.

  Vanligtvis så använder vi mikrofoner med praktisk förklaring av att vi omvandlar ljud till elektroniska signaler, som sedan skickar signalen till PA-systemet som spelar upp ljudet som mikrofonen upptagit.

  När man använder ett trådlöst mikrofonsystem så använder man istället sig utav radiosignaler för att skicka vidare från mikrofonen till sändarens elektroniska mottagare. Mottagaren konverterar sedan radiosignalen

  till ljudsignaler igen och som skickas till PA-systemet. Trådlösa mikrofoner används till allt från konserter, presentationer, skolor och gym. Egentligen överallt där man kan underlätta för sig själv och slippa onödigt kablage överallt

  och även göra det enklare, rörligare och mer flexibelt i sitt arbete med val av utrustning.

   

  Metoder

  För att gå in lite mer på detaljerna över hur ett trådlöst mikrofonsystem fungerar så kan man börja med att titta på mikrofonen.

  Eftersom mikrofonen inte drivs på vanlig ström så tillsätts ett batteri istället för en direkt elektrisk källa eller fantommatning. Trådlösa system brukar använda AA och 9-volt batterier för att driva mikrofonen.

  Vilken mikrofon det är, spelar egentligen ingen roll, så länge den har tillgång till den alternativa strömkällan. Samt för att systemet ska fungera så skall mikrofonen ha en sändare i sig, som kan spela upp ljudet till samma radiofrekvens som sändaren tar upp för att sedan skickas vidare.

  Sändaren bygger på att mikrofonen skickar sin signal hit, som sedan konverterar ljudet till radiosignaler. Det finns två olika typer av sändare, en handhållen sändare och en som är kroppsburen. Sändaren kan antingen sitta i själva mikrofonen direkt eller en sändare som man kan

  spänna på sig och gå runt med utan att behöva bry sig om den.

   

  Frekvenser

  Det trådlösa mikrofonsystemet bygger på sändning och mottagning av frekvenser precis som TV-apparater, radio och mobiltelefoner baseras på. Man kan dela upp frekvensbanden i två typer av grupper och de skiljer sig genom praktisk användning, och funktionalitet.

  Dessa band kallas för VHF (Very High Frequency) och UHF (Ultra High Frequency). VHF används av nybörjare till professionella, och är ett populärt frekvensområde som används för TV sändning. Frekvensbandet ligger mellan 30MHz och 300MHz.

  UHF används mer inom radio och även marknätets TV och frekvensbandet sträcker sig mellan 300MHz och 3GHz.

  Sändare och mottagare /För &- nackdelar

  Mottagaren är den som processerar signalen från sändaren så att ljudet kommer ut i PA:t. Det finns två olika mottagare som bygger på olika många antenner. En heter "Single-Antenna Mottagare" och en som heter "Diversety Mottagare". Diversity står för mångfald, vilket förklarar ett högre antal antenner som kompenserar varandra genom att rätta till fel som en svagare signal i en antenn, så kan den andra antennen ge en bättre upptagning. Single-Antenna är ett ekonomiskt val av mottagare, men har problem med utsläckningar i ljudet på grund av att radiosignalen kan reflekteras av material av metall, så det stör ut signalen från mottagarens antenn. 

   

  Det som man kan säga inte är tillräckligt optimerat än med trådlösa mikrofonsystem är att andra maskiner som drivs på radiosignaler eller andra signaler kan störa ut sändningen av ljudet. Även på grund av ett begränsat antal av frekvenser på varje sändare så kan man inte använda sig av hur många mikrofoner som helst, samt att även detta system har sina begränsningar med räckvidd mellan sändare och mottagare, samt att man är väldigt beroende på att ha tillräckligt mycket ström för att räcka genom inspelningen. 

   

  Källor

  Shure - Introduction to Wireless Michrophone Systems

  http://cdn.shure.com/publication/upload/438/us_pro_intro_to_wireless_ea.pdf

  Audiolinks - How Wireless Microphone Systems Work

  https://www.audiolinks.com/articles/wirelessmicrophones/

  Modern Recording Techniques 7th Edition

  http://mikethevideoguy.files.wordpress.com/2013/05/modern-recording-techniques-7th-ed-d-huber-r-runstein-focal-2010-ww.pdf

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Jag tycker själva innehållet i artikeln är väldigt informativt, dock när jag läste texten så såg jag några saker jag tyckte borde ändras.
  I den här meningen: "Sändaren bygger på att mikrofonen skickar sin signal hit, som sedan konverterar ljudet till radiosignaler." tyckte jag att "hit" kändes lite för ospecifikt och borde bytas ut mot kanske "till den" eller "till sändaren".
  När jag kollade på strukturen så såg jag att två meningar efter den förra meningen så bryts meningen mitt i vilket lätt fixas, men jag tänkte bara belysa detta om du missat det.
  En sak jag tyckte saknades var utmärkta referenser i texten så man lätt ser vilken del av texten som är refererad till vilken källa. Det skulle kunna göras med antingen fotnoter eller parenteser. edited 22:34, 11 Mar 2014
  Posted 22:30, 11 Mar 2014
  Bra skrivet och bra information! Vad jag saknar är källhänvisningar i texten, viktigt för att se vilken del som är till vilken referens. Jag tror också texten skulle må bra av att sorteras i underrubriker, du kan ju enkelt använda dig av rubrikerna som Sten föreslår i instruktionerna:
  Metoder
  Sändare och mottagare
  Frekvenser
  För- och nackdelar
  Posted 12:58, 12 Mar 2014
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.