Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2014, endast artiklar) > Grupp 3 och 4 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Liveinspelning (Jevgenij Kapustin, grupp 4)

Liveinspelning (Jevgenij Kapustin, grupp 4)

  Table of contents
  No headers

  Med olika teknik inom liveinspelning har det gjorts möjligt att spela in ljud och musik i den skick som anses uppfylla standard för ljudreproduktion och därmed är det ett snabbt sätt att få ihop ett album eller demo för artisten. Till skillnad från studioinspelningarna innehåller en liveinspelning scennärvaro, vilket är ett betydligt särdrag för musikupplevelsen. Dessutom varar framträdandet vanligtvis mellan en kvart och tre timmar medan i en studioinspelning kan det dröja längre, med tanke på tagningar som görs om och därmed finns betydliga kostnadsskillnader mellan dem. Däremot hänger liveinspelningens kvalitet på hur man har förberett sig, i fråga om spelplats och utrustning.

   

  Utrustning för liveinspelning

  De mest grundläggande resurserna för att få till en fungerande liveinspelning är att man har nån mikrofon eller instrument att både framträda med och få ljud till signalerna, XLR-kablar att föra vidare signalerna med och en inspelningsenhet att lagra ljudinspelningen med.

  I frågan om mikrofoner på scen anses det vara bra idé att använda sig av dynamiska mikrofoner, då de är tåliga för höga ljudtryck och transienter samt löper mindre risk för rundgång till högtalare (t.ex. Shure SM58 till sång). Mikrofonsorter varierar beroende på musikinstrumenten, så länge de är robusta och inte tar in för mycket av ljud från omgivningen eller, i utomhus fall, vind. (Mellor) (Gottleib & Hennerich: 92-95, 100)

   

  Metoder för liveinspelning

  • Flerspårsinspelning (via livemixer el. mikrofoner)

  I dagens teknik är det nu möjligt att spela in flera ljud som bevaras i olika spår samtidigt, så att man i efterhand kan arbeta med inspelningen i studio för att exempelvist förfina slutprodukten. Det kan göras genom att signalerna från både mikrofon och instrument skickas in i splitbox, där de fördelas för att gå vidare till både livemixer och inspelningssystemet. Ett inspelningssystem kan vara bl.a. en dedikerad inspelningshårdvara eller en dator med inspelningsmjukvara. (Houghton)

  • Stereoinspelning

   När det gäller att fånga ljuduppträdandet för andra syften, t.ex. analys, så finns det enklare och snabbare sätt att göra det än enbart på mixerbordet. En handhållen enhet som Zoom H4N eller Olympus LS10, har inbyggda mikrofoner, XLR-ingångar och 48V fantommatning. Det snabbaste sättet att spela in på sådant är att göra det direkt på de inbyggda X/Y-mikrofonerna, med medvetenhet om sin position som påverkar ljudkvaliteten på inspelningen. Annars kan man utöka möjligheterna genom att istället koppla kondensatormikrofonerna från valfri position till enheten.

   Är FOH-teknikern samarbetsvillig, så kan denne person skicka över ljudsignalerna från sitt mixerbord över till den handhållna enheten och man får mixen som spelas upp i PA-systemet. Man får dock notera att vissa instrument lär förstärkas i mixerbordet för en förbättrad balans i den begränsade lokalen och därmed kan de låta mindre naturliga på inspelningen. (Houghton)

   

  Källhänvisningar

  Litteratur

  • Gottleib, Gary & Hennerich, Paul. (2008) Recording on the Go : The Definitive Guide to Live Recording.

    

  Elektroniska källor

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.