Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2014, endast artiklar) > Grupp 1 och 2 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Erik Odd och Jörgen André, Grupp 1

Erik Odd och Jörgen André, Grupp 1

  Table of contents
  No headers

  PA-högtalare och monitorsystem

   

  PA-högtalare är de högtalare som publiken lyssnar till under ett live-evenemang. De kan skilja sig mellan antalet högtalare och beror oftast på budgeten för evenemanget. Monitorsystemet är högtalarna som är till för musikerna. Även här skiljer sig antalet samt placering av monitorerna, evenemang emellan. 

   

  Aktiva och passiva högtalare

  Ett passivt högtalarsystem återfinns oftast på live evenemang. Detta beror på att de kan spela starkare än vad ett aktivt högtalarsystem kan. Ett passivt högtalarsystem har ett externt slutsteg som kan förstärka signalen tillräckligt så att högtalaren ska kunna drivas på bästa sätt.

  Aktiva högtalare däremot har ett inbyggt slutsteg som drivs av en svagare signal än de passiva. Eftersom aktiva högtalare är en elektronisk apparat så behöver de ström från ett vägguttag och har en begränsad längd på var de kan placeras. Aktiva högtalarsystem är dock mer populär i studion och i hushållet då de är mer kompakta och inte tar upp lika mycket plats.

   

  Olika typer av delningsfilter

  För att få den bästa frekvensresponsen i en högtalare så är högtalarelementen av olika storlek och typer detta eftersom elementen är effektiva vid olika frekvenser. Ett högtalarelement med diametern 25-30 cm återger lågfrekventa ljud bättre än högfrekventa; 10-12 cm  fungerar bättre för mellanregistret och mellan 2-4 cm produceras det högfrekventa mest effektivt.

  Dessa högtalare är oftast sammankopplade med passiva delningsfilter som används för att dela upp frekvensspektrat i två eller fler band. Om en högtalare bara har ett delningsfilter så kallas det för ett tvåvägs-system eftersom signalerna delas till två frekvensband. Med två delningsfilter kallas det för ett trevägssystem. (Modern Recording Techniques, s. 526-528)

   

   

  Idag är det dock mest populärt med högtalare som har aktiva delningsfilter. Mest pågrund utav deras kompakta design, högkvalitativa ljudåtergivning, att man kan ansluta flera högtalare för att skapa surround ljud samt att man inte behöver ett utvändigt slutsteg. Ett aktivt delningsfilter skiljer sig från ett passivt på det sättet att det aktiva delar ljudsignalen till olika frekvensband som använder mer komplext analoga och digitala kretsar. När man pratar om aktivt system så nämner man att de kan vara "bi-amplified eller tri-amplified" vilket beror på hur många delningsfilter och slutsteg som behövs för varje kanal. I ett aktivt system så har varje "equalized line" sitt eget slutsteg som i sin tur driver bas-,mellan- samt det högaregistret. (Modern Recording Techniques, s. 526-528)

   

  Monitor system

  För att musikerna ska kunna göra sitt framträdande så bra som möjligt behöver de höra sig själva och sina medmusiker på scenen. Då krävs ett monitorsystem.

  Det finns flera typer av monitorer: golvmonitorer, sidomonitorer, små monitorer och in-ear system.

  Via mixerbordet styr man ut de uppmickade signalerna i den mängd musikern behagar höra. En musiker kanske vill ha mer gitarr och mer bastrumma, då skickas just de ut i monitorn för den musikern. (Gibson. B, 2011)

   

  Golvmonitorer

  Används nästan alltid när ett liveband spelar. De står placerade nära musikern och riktade så ljudet går upp mot öronen på den som spelar. Ofta har man en eller flera monitorer vid varje musiker och då gäller det att välja rätt mikrofon. Har man en monitor kan det vara praktiskt att ha en njurriktad mikrofon och har man istället två monitorer och en mikrofon mellan,  fungerar en hypernjure bättre. Detta på grund av känsligheten i riktningen. (Gibson. B, 2011, s.246)

   

  Sidomonitorer

  Används främst där akten är rörlig, det vill säga dans eller andra aktiva framträdanden. Det finns flera anledningar varför: Mindre saker fram på scenen och ljudet sprids mer över scenen så det blir lättare att höra för underhållaren. Med sidomonitorer måste man rikta ljudet så det inte går ut till publiken. (Gibson. B, 2011, s.254)

   

  Små monitorer

  Monteras ofta på bord eller stativ där talaren behöver lite ljud men inte lika kraftigt som en fullstor monitorer. Då ljudet ofta är svagare så påverkar de inte mixplats lika mycket. (Gibson. B, 2011, s.254)

   

  In-ear system

  Fungerar så att monitormixen skickas in i hörlurar eller hörsnäckor till musikerna. Då blir det inget läckage på scenen och musikerna hör lika mycket vart de än befinner sig. Vissa musiker känner obehag med in-ear och därför blandas de ofta med vanliga golvmonitorer. För musiker som kör med elektroniska trummor och digitala förstärkare så kan hela utljudet styras av mixplats som då får väldigt lätt att göra ett bra utljud. (Gibson. B, 2011, s.254)

   

  Vissa monitorsystem har en så kallad Feedback Eliminator vilket letar på ringande frekvenser och reducerar eller tar bort helt rundgång ifall en mikrofon riktas mot en monitor. Genom att lära sångare att inte hålla för mikrofonen eller rikta den mot en monitor så sänker man risken för feedback. (Gibson. B, 2011, s.254)

   

  Line array-system

  Line array är ett system som består utav ett antal högtalare, oftast identiska, som man hängt upp över scenen. De är ihopsatta i en rak, vertikal linje och arbetar tillsammans i fas. Line array-systemet är väldigt populärt på större evenamg samt festivaler för att de ger ett runtgående ljud som kan färdas längre. Det har att göra med de olika vinklarna av högtalarna i systemet samt att de är extremt riktade vilket gör att man kan utnyttja ljudvågornas våglängder för att uppnå starkare och mer effektivt ljud. (Meyer Sound Laboratories Inc, 2002)

   

  Referenser

   

  Böcker

  Miles Huber David, E. Runstein Robert, Modern Recording Techniques, (2010), 7:de uppl, Focal Press, Burlington.

  Gibson Bill, The Ultimate Live Sound Operator's Handbook, (2011), 2:a uppl, Hal Leonard Books, Milwaukee.

   

  Elektroniska källor

  Meyer Sound Laboratories Inc, 2002. "Line Arrays: Theory, Fact and Myth" http://www.meyersound.com/pdf/suppor...line_array.pdf [hämtad 2014-03-10]

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Hade varit intresant med sidnummer för referenserna till Gibson, B. År 2007 känns lite missvisande också när det står 2011 i källhänvisningen. Annars en bra sida, lättläst och informativ!
  Posted 21:12, 11 Mar 2014
  Bra skrivet! Står dock i instruktionen att man även ska ha referenser från två vetenskapliga artiklar! Annars bra och intressant!
  Posted 16:00, 12 Mar 2014
  Ni är inkonsekventa med radavståndet mellan styckindelningarna, annars bra!
  Posted 20:32, 12 Mar 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.