Search:

Komponenter i ett PA system (Grupp 6, Anton Carlson)

  Table of contents
  No headers

  Version as of 01:09, 19 Jun 2019

  to this version.

  Return to Version archive.

  View current version

  Komponenter i ett PA system (Grupp 6, Anton Carlson)

   

  ”PA står för Public Address, det vill säga en ljudanläggning som används för att påkalla allmänhetens uppmärksamhet.”(Wikipedia.org)

   

   

   

   

  I korthet så kan man säga att ett PA-system används av olika själ men som alla vill meddela något. Några exempel på vart man kan hitta PA-system är exempelvis tågstationer, när man vill berätta för resenärerna hur tågen går, i en butik där de spelar musik för att få konsumenterna att gå ett varv till och köpa lite mer men det finns också på konserter och vid framträdanden av olika slag. (Henrik Karlsson)

   

  Det sistnämnda är vad den här artikeln kommer att fokusera på och vad ett PA-system består av.

   

   

   

  I ett PA-system så finns det massor med utrustning som kan komma att variera beroende på vad som ska uttryckas och hur stor folkmassan är som ska få budskapet. Exempel på vanlig utrustning är: (Henrik Karlsson)           

   

   

  -       Mikrofoner/ Instrument (Ljudkällor)

   

  -       Kablar (vanligtvis XLR eller Tele)

   

  -       Stagebox

   

  -       Multikabel (Kabelsamlare)

   

  -       Mixerbord (Kontrollyta)

   

  -       Processorer och effekter

   

  -       Equalizers

   

  -       Delningsfilter (Höga och låga frekvenser)

   

  -       Slutsteg (Förstärkning)

   

  -       Högtalare (Återskapar ljudkällan)

   

   

   

  Mikrofon är en apparat som fångar upp skillnader i lufttrycket som gör att de ljudvågor som vi kan uppfatta omvandlas till elektriska signaler för att kunna färdas genom elektroniken och sedan återges i högtalaren.

   

  Vad gäller Instrument så kan man använda antingen en mikrofon eller en DI-box eller så kallad Line-box för att fånga upp instrumentets ljud och precis som med mikrofonen överföra det via kablar och teknik till högtalaren. De instrument som har inbyggda mikrofoner skickar oftast ut sina signaler genom en Telekabel som orsakar problem då standard för att överföra ljud är via en XLR-kabel. Det är därför vi använder oss av DI-box för då kan vi överföra signalen till rätt kabel för att kunna föra signalen vidare i kedjan.

   

   

   

  Alla ljudkällor kopplas in i en Stagebox för att kunna spara tid och trassel med kablar. En Stagebox är en tjock kabel som transportera flera signaler samtidigt. Det kan jämföras med att man lägger många kablar bredvid varandra och sen sätter ihop dessa med buntband eller tejp.

   

  För att spara ännu mer tid och trassel så använder man något som kallas för Multikabel. (Henrik Karlsson)Vilket är i princip samma sak som en Stagebox men den är i ett större format. Den transporterar alla signaler till mixerbordet och tar även med sig några signaler tillbaka till scenen.

   

  Alla signaler som har skickats in i Multikabeln kommer nu fram till mixerbordet där alla kablar delas upp igen för att varje ljudkälla ska få sin egen kanal i mixen så att de kan ställas in oberoende av varandra innan de skickas till högtalarna.

   

   

   

  Beroende på vilket mixerbord som används så kan Processer och Effekter användas i eller utanför bordet för att på något sätt förvränga signalen till antingen det bättre eller det sämre. Till exempel så kan ett reverb användas för att skapa ett fylligare sångljud.

   

  Från mixerbordet så skickas nu ljudet vidare genom en Equalizer som ställs in så att den tar bort frekvenser som gör att rummet ger ifrån sig oönskade ljud.

   

   

  Efter att man har fått bort de oönskade ljuden så delas ljudet med ett Delningsfilter för att kunna göra det möjligt för högtalarna att återge ett så troget ljud som möjligt.  Man skickar alltså an signal med de lägre frekvenserna till en hötalare gjord för dess låga frekvenser. De höga frekvenserna skickas till en annan högtalare som är bra på att återge högre frekvenser.

   

  De sista två stegen består av ett Slutsteg som förstärker signalen till varje högtalare så pass att det blir tillräckligt högt.

   

  Samt Högtalaren som nu återger ljudet från ljudkällan. Högtalaren gör om signalen från elektrisk till akustisk igen.

   

   

   

  Det finns två sorters högtalare i allmänhet, de som är aktiva och de som är passiva.

   

  Att en högtalare är aktiv betyder att den har ett inbyggt slutsteg som höjer den totala ljudstyrkan och därmed gör att vi kan utesluta slutstegen för att få en kortare signalväg.

   

   

   

  Vissa av dessa steg är inte alltid nödvändiga, inte heller är dem alltid tillräckliga. Vid en karaoke kväll på den lokala puben så räcker det med en mikrofon, ett mixerbord, ett par XLR-kablar och en aktiv högtalare medans på en festival så som Peace and Love så räcker inte den utrustning som är uppräknad ens till förbanden.

   

   

   

  Man måste alltså alltid anpassa ljudanläggningen till publiken och syftet.

   

   

   

  Ett problem som kan uppstå och som kommer att uppstå är att musikerna inte kommer kunna höra sig själva särskilt bra eftersom högtalarna är vända mot publiken och står framför scenen. Lösningen till detta är att man använder sig av extra högtalare som är vända mot artisterna. Dessa kallar för monitorer och kan oftast kontrolleras från samma ställe som resten av ljudet, nämligen mixerbordet men det kan även vara så att man har valt att dela signalkedjan efter DI-boxen och då skickar signalen till två separata mixerbord. Ett för medhörningen på scenen och ett för högtalarna för lyssnarna. I sådant fall så ställs det andra mixerbordet (som styr medhörningen) bredvid scenen för att lättare och smidigare kunna kommunicera med musikerna. (Nicklasson 2006: 16)

   

   

  Problem

   

  Problem som kan uppstå vid större sammanhang mer än teknikstrul är att musikerna inte kan höra sig själva i monitorsystemet eller att det blir rundgång mellan mikrofonen och monitorn. Det finns en väldigt enkel lösning på detta eftersom man idag har utvecklat ett system för att trådlöst kunna få sin hearback i örat genom en In-ear hörlur och trådlös teknik.

   

   

   

  Ett annat problem som kan uppstå är när publiken som står närmast scenen håller på att bli döva av ljudstyrkan samtidigt som de som står en bit bort inte hör något alls. Problemet är något som går att motverka genom att använda en speciell sorts högtalare som kallas Line-array-system. Dessa gör att ljudet sprids bättre och ser till att personerna längre bort får starkare ljud samtidigt som de personer som står nära inte får lika mycket höjningar. (Nicklasson 2006: 133-136)(aes.org)

   

   

  Litteraturlista:

   

  Karlsson, Henrik. (2013-01-25) Liveljudets Grunder. Föreläsning

   

  Nicklasson, H. (2006) Jakten på det perfekta PA-ljudet: (handbok i ljudteknik). 1 uppl. Ljungskile: HN Ljuddesign.

   

  http://sv.wikipedia.org/wiki/PA-utrustning 2013-02-27 23:29

   

  http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=9974 2013-02-28 01:22