Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2013) > Grupp 6 och 7 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Komponenter i ett PA system (Grupp 6, Anton Carlson)

Komponenter i ett PA system (Grupp 6, Anton Carlson)

  Table of contents
  No headers

  ”PA står för Public Address, det vill säga en ljudanläggning som används för att påkalla allmänhetens uppmärksamhet.”[i]

   

  I korthet så kan man säga att ett PA-system används av olika själ men som alla vill meddela något. Några exempel på vart man kan hitta PA-system är exempelvis tågstationer, när man vill berätta för resenärerna hur tågen går, i en butik där de spelar musik för att få konsumenterna att gå ett varv till och köpa lite mer men det finns också på konserter och vid framträdanden av olika slag.[ii]

  Det sistnämnda är vad den här artikeln kommer att fokusera på och vad ett PA-system består av.

   

  I ett PA-system så finns det massor med utrustning som kan komma att variera beroende på vad som ska uttryckas och hur stor folkmassan är som ska få budskapet. Exempel på vanlig utrustning är:[iii]          

   

  -       Mikrofoner/ Instrument (Ljudkällor)

  -       Kablar (vanligtvis XLR eller Tele)

  -       Stagebox

  -       Multikabel (Kabelsamlare)

  -       Mixerbord (Kontrollyta)

  -       Processorer och effekter

  -       Equalizers

  -       Delningsfilter (Höga och låga frekvenser)

  -       Slutsteg (Förstärkning)

  -       Högtalare (Återskapar ljudkällan)

   

  Mikrofon är en apparat som fångar upp skillnader i lufttrycket vilket gör att de ljudvågor som vi kan uppfatta omvandlas till elektriska signaler för att kunna färdas genom elektroniken och sedan återges i högtalaren.

  Vad gäller instrument så kan man använda antingen en mikrofon eller en DI-box eller så kallad Line-box för att fånga upp instrumentets ljud och precis som med mikrofonen överföra det via kablar och teknik till högtalaren. De instrument som har inbyggda mikrofoner skickar oftast ut sina signaler genom en telekabel som orsakar problem då standard för att överföra ljud är via en XLR-kabel. Det är därför vi använder oss av DI-box för då kan vi överföra signalen till rätt kabel för att kunna föra signalen vidare i kedjan. Anledningen till att vi väljer att använda XLR är för att den har tre ledningar, en jord, en het och en kall signal. Den heta och kalla signalen överför samma information men en av dessa är fasvänd för att motverka störningar i ljudet.

   

  Alla ljudkällor kopplas in i en stagebox för att kunna spara tid och trassel med kablar. En stagebox är en tjock kabel som transportera flera signaler samtidigt. Det kan jämföras med att man lägger många kablar bredvid varandra och sen sätter ihop dessa med buntband eller tejp.

  För att spara ännu mer tid och trassel så använder man något som kallas för multikabel.[iv] Vilket är i princip samma sak som en stagebox men den är i ett större format. Den transporterar alla signaler till mixerbordet och tar även med sig några signaler tillbaka till scenen.

  Alla signaler som har skickats in i Multikabeln kommer nu fram till mixerbordet där alla kablar delas upp igen för att varje ljudkälla ska få sin egen kanal i mixen så att de kan ställas in oberoende av varandra innan de skickas till högtalarna.

   

  Beroende på vilket mixerbord som används så kan processer och effekter användas i eller utanför bordet för att på något sätt förvränga signalen till antingen det bättre eller det sämre. Till exempel så kan ett reverb användas för att skapa ett fylligare sångljud.

  Från mixerbordet så skickas nu ljudet vidare genom en equalizer som ställs in för att ta bort frekvenser som gör att rummet ger ifrån sig oönskade ljud.

   

  Efter att man har fått bort de oönskade ljuden så delas signalen med ett delningsfilter för att kunna göra det möjligt för högtalarna att återge ett så korrekt ljud som möjligt.  Man skickar alltså an signal med de lägre frekvenserna till en högtalare gjord för dess låga frekvenser. De höga frekvenserna skickas till en annan högtalare som är bra på att återge högre frekvenser.

  De sista två stegen består av ett slutsteg, som förstärker signalen till varje högtalare så pass att det blir tillräckligt starkt, samt högtalaren som återger ljudet från ljudkällan. Högtalaren gör om signalen från elektrisk till akustisk igen.

   

  Det finns två sorters högtalare i allmänhet, de som är aktiva och de som är passiva.

  Att en högtalare är aktiv betyder att den har ett inbyggt slutsteg som höjer den totala ljudstyrkan och därmed gör att vi kan utesluta slutstegen för att få en kortare signalväg. Dock måste dessa matas med elektricitet istället vilket betyder att en extra kabel måste dras till varje högtalare.

   

  Vissa av dessa steg är inte alltid nödvändiga, inte heller är dem alltid tillräckliga. Vid en karaoke kväll på den lokala puben så räcker det med en mikrofon, ett mixerbord, ett par XLR-kablar och en aktiv högtalare medans på en festival så som Peace and Love så räcker inte den utrustning som är uppräknad ens till för-banden.

   

  Man måste alltså alltid anpassa ljudanläggningen till publiken och syftet.

   

  När en musiker eller artist står på scenen kan personen eller personerna knappt höra sig själva genom högtalarna eftersom det är vända åt fel håll, bort från scenen. Man använder sig därför av extra högtalare som är vända mot artisterna. Dessa kallar för monitorer och kan oftast kontrolleras från samma ställe som resten av ljudet, nämligen mixerbordet men det kan även vara så att man har valt att dela signalkedjan innan den når multikabeln och då skickar signalen till två separata mixerbord. Ett för medhörningen på scenen och ett för högtalarna för lyssnarna. I sådant fall så ställs det andra mixerbordet (som styr medhörningen) bredvid scenen för att lättare och smidigare kunna kommunicera med musikerna.[v]

  Något som är negativt med att använda monitorer är att dessa är riktade mot musikern och om denna väljer att förflytta sig på scenen så kommer inte han/hon att höra sin medhörning längre. Det finns sätt att avhjälpa detta om man använder ett in-ear system för hearback-signalen. Artisterna får då varsin radiomottagare som fångar upp signalen från hearbacksystemet och skickar den rakt in i örat på artisten. Nu kommer artisten alltid att höra hearbacken vart hen än går på scenen.[vi]

   

   

  Ett problem som kan uppstå är när publiken som står närmast scenen håller på att bli döva av ljudstyrkan samtidigt som de som står en bit bort inte hör något alls. Problemet är något som går att motverka genom att använda en speciell sorts högtalare som kallas Line-array-system. Dessa gör att ljudet sprids bättre och ser till att personerna längre bort får starkare ljud samtidigt som de personer som står nära inte får lika högt ljud.[vii] [viii]

   

   

     [ii] Karlsson, Henrik. (2013-01-25) Liveljudets Grunder. Föreläsning

   

  [iii] Karlsson, Henrik. (2013-01-25) Liveljudets Grunder. Föreläsning

   

  [iv] Karlsson, Henrik. (2013-01-25) Liveljudets Grunder. Föreläsning

   

  [v] Nicklasson, H. (2006) Jakten på det perfekta PA-ljudet: (handbok i ljudteknik). 1 uppl. Ljungskile: HN Ljuddesign, s.16

   

  [vi] Walter Jens. (2011) Boken om liveljud. Göteborg: B Hansens Media, s.175

   

  [vii] Nicklasson, H. (2006) Jakten på det perfekta PA-ljudet: (handbok i ljudteknik). 1 uppl. Ljungskile: HN Ljuddesign, s.133-136

   

   

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Bra skrivet! Men du har missat nÄgra mellanslag hÀr och dÀr, vilket ser ut att bara vara smÄ slarvfel, te.x "De sista tvÄ stegen bestÄr av ettslutsteg..." och sen smÄmissar i stavningen sÄ som an istÀllet för en. SÄg Àven nÄgon sÀrskrivning, som kan vara schysst att fixa till!
  Texten flyter mestadels, men jag tror du skulle tjÀna pÄ att anvÀnda nÄgra fler kommatecken för att undvika allt för lÄnga meningar. Sen om man ska vara lite petig sÄ heter det starkt ljud, sÄ det kan nog vara bra att Àndra! Annars mycket bra skrivet! /Carro
  Posted 08:55, 1 Mar 2013
  Mycket bra Anton! Du har tagit (vad jag se) alla relevanta komponenter i ett PA-system! Mycket bra! HÄller med om den ovanstÄende kritiken frÄn Carro, men annars har jag nog inget speciellt att tillÀgga: du har bra referenser och texten flyter pÄ bra.
  Posted 13:16, 3 Mar 2013
  Bra artikel, bra och enkla beskrivningar av saker och ting! Det som man kan klaga lite pÄ Àr vÀl just "högt ljud", men bra annars!
  Posted 16:29, 7 Mar 2013
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.