Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2013) > Grupp 4 och 5 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Liveinspelning (Grupp 5, David Hallberg)

Liveinspelning (Grupp 5, David Hallberg)

  Table of contents
  No headers

  Liveinspelning

   

  Varför liveinspelning?

  Syftet med en liveinspelning är i första hand att fånga känslan av att vara närvarande vid en konsert. En bra inspelad livekonsert kan ge en annorlunda musikupplevelse jämfört med studioinspelat material, och vissa band är mer berömda för sina liveinspelningar än för sina studioinspelade album. Att spela in en konsert är även ett snabbt och förhållandevis lätt sätt för ett band att spela in en demo. En konsert brukar även vara billigare för ett band att spela in i jämförelse med vad det skulle kosta att spendera tid i en studio för att spela in ett album.(Shambro 2013)

   

  Förberedande av inspelning

  För att få en liveinspelning att låta så bra som möjligt och gå smidigt till krävs bra planering. Att genomföra en platsundersökning av lokalen är ett av de första momenten en inspelningstekniker genomför. Lokalens akustik samt dess eventuella reflekterande ytor måste tas i beaktande. Tillgång till strömförsörjning och utrustning i lokalen är viktigt att ta med i planeringen, samt att lokalisera och åtgärda eventuella säkerhetsrisker.

  (Gottlieb, Hennerich 2008: 1)  

   

  Mikrofontyper och placering av dessa

  Valet av mikrofontyp bedöms utefter vilka instrument som skall spelas in. Vanligtvis används dynamiska kardioda och/eller hyperkardioida mickar vid liveinspelning, medan kondensatormickar är att föredra när det kommer till att spela in akustiska instrument och sång. Angående mickarnas placering så skriver Paul White så här:

  “The biggest enemy of the live recording engineer is separation -- if the band members are close together, everyone will leak into everbody else's mics, and stage monitor speakers will tend to leak into all the mics, as will the drum kit.” (White 2000).

  Det är mycket viktigt att få tillräckligt med avstånd mellan mikrofonerna för att förhindra läckage, men samtidigt så finns det inte hur mycket plats som helst på en normalstor scen så vissa kompromisser måste göras. För att förstärka konsertkänslan kan man även dedikera ett par mikrofoner till att spela in publiken. För detta ändamål fungerar kondensatormickar bäst. En nackdel med denna metoden är att ljudet från publiken kan ta över för mycket och få själva spelningen att låta avlägsen. (Shambro 2013)  

   

  Inspelningsmedium

  Liveinspelningar på professionell nivå är oftast inspelade på multikanalsenheter. Detta gör det lättare att bearbeta mixen i efterhand då separata spår kan isoleras och justeras. Även om det är fullt möjligt att spela in på datorer, så är hårdvaruenheter dedikerade till inspelning att föredra. De är oftast inte lika portabla som en bärbar dator, och är generellt sett dyrare, men de är mer pålitliga och tåliga. (Gottlieb, Hennerich 2008: 6)

  Efter att all utrustning är uppriggad så skall kanalernas input-gain justeras. Sångkanalen brukar få lite generösare headroom än de övriga kanalerna, då det är viktigt att sången inte distar. (Houghton 2011).

   

  Efterbearbetning

  Att mixa en liveinspelning är generellt sett svårare än att mixa en studioinspelning, då det är mycket svårare att rätta till eventuella misstag och missljud. (Gottlieb, Hennerich 2008: 17)

  Tidigare beslut om mickarnas positionering och hur mycket läckage som är acceptabelt kan betraktas som tidiga mixningsbeslut. Långsiktig planering, bra utrustning och duktiga musiker borgar dock nästan alltid för en bra inspelning.

   

  Litteraturlista:

  Gottlieb, Gary. Hennerich, Paul. (2008) Recording on the Go : The Definitive Guide to Live Recording. Course Technology / Cengage Learning

  Elektroniska källor:

  Houghton, Matt. (2011) Recording A Live Show: How To Get A Great-sounding Gig Recording (http://www.soundonsound.com/sos/nov11/articles/recording-live-show.htm)

  Shambro, Joe. (2013) How To Record A Live Concert : Capturing Your Gig On Tape (http://homerecording.about.com/od/recordingtutorials/a/recordinglive.htm)

  White, Paul. (2000) Live Recording : Frequently Asked Questions (http://www.soundonsound.com/sos/feb00/articles/livefaq.htm)

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Daviiiiiiid, nice man! Gillar texten och hur den Àr rak pÄ sak och ger en bra inblick till de komponenterna som hör till live inspelningar. Mycket bra information. Du kanske skulle kunna skriva mer detaljerat men annars tycker jag att texten Àr bra! /Rasmus
  Posted 23:19, 28 Feb 2013
  Daviiiiiiid, nice man! Gillar texten och hur den Àr rak pÄ sak och ger en bra inblick till de komponenterna som hör till live inspelningar. Mycket bra information. Du kanske skulle kunna skriva mer detaljerat men annars tycker jag att texten Àr bra! /Rasmus
  Posted 23:19, 28 Feb 2013
  Vad jag la mÀrke till Àr att i spalten "Genomförande av inspelning" stÄr det inte direkt nÄgonting om hur man genomför en inspelning, utan snarare mer om vad en ljudtekniker bör ta reda pÄ och förbereda innan han börjar sjÀlva inspelningen. SÄ kanske en rubrik som "Förberedande av inspelning" skulle vara mer relevant till den textspalten. Annars en vÀldigt lÀttlÀst och bra uppdelad text med mycket information. Bra David! / AnnaB
  Posted 16:11, 3 Mar 2013
  Bra David! Jag hittade lite ordfel hÀr och dÀr sÄ du kanske skall kolla igenom texten igen, otympligare kanske skall vara "mer otympliga" osv. Men allt som allt sÄ har du skrivit en bra text som Àr rakt pÄ sak.Gött ju!// Jakob
  Posted 19:09, 3 Mar 2013
  Bra skrivet och bra sprÄk som anvÀnds, dock lite okonsekvent kÀllhÀnvisning? GÄr frÄn att ge fullstÀndigt namn plus sidnummer och Ärtal till att bara ge efternamn och Ärtal? Kaoz. Det Àr nog bÀst om du har identisk formalia vid varje hÀnvisning, helst efternamn plus Ärtal och sidnummer.
  /Niklas
  Posted 09:28, 4 Mar 2013
  Kul och intressant artikel! Tycker den Àr komplett och har ingen negativ kritik att komma med.
  Posted 23:35, 4 Mar 2013
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.