Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2013) > Grupp 2 och 3 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Liveteknikerns uppgifter och ljudkvalité (Grupp 3 Douglas Rink)

Liveteknikerns uppgifter och ljudkvalité (Grupp 3 Douglas Rink)

  Table of contents
  No headers

   

  Liveteknikerns uppgifter

  Att vara en livetekniker on the road kan vara tufft beroende på budget, enligt boken "The Ultimate live sound operator´s handbook 2n edition"(Gibson, Bill s9)så spelar turnéns budget stor roll. Finns de en större budget så är fler personer inblandade och därefter delas in i olika arbetsuppgifter vilket gör att ljudteknikern kan koncentrera sig bättre på att göra sin grej. Men finns de inte så mycket pengar att röra sig med så förväntas teknikern göra allt som de exempel på olika uppgifter (Gibson, Bill s 9).

  ·         Scentekniker

  ·         Assisterande scentekniker

  ·         FOH Mixer

  ·         Monitor Mixer

  ·         Elektriker

  ·         Ljus bords tekniker

  ·         Ljustekniker

  ·         Ljudtekniker

  ·         Firma Chef

  ·         CD försäljning

  ·         Public service

  ·         Mat

  ·         Transport

   

  Planering inom dessa sammanhang är väldigt viktigt (Gibson, Bill s 9-14). Ljudteknikern måste veta något om eventet. Om de finns en stabpersonal som har kontakt med arrangören på eventet så måste ljudteknikern få information från stabpersonalen, om de inte finns någon stabarbetare så ta kontakt med arrangören själv för att kolla vilka tider man kan ankomma, rigga, rigga ner och åka hem. Ljudtekniken borde också besöka stället där eventet skall genomföras  för att se hur de ser ut för att kunna planera mer därefter som t.ex. ström, uppriggning av ljud och ljus.

   Om de skulle vara en clubb/krog spelning ta alltid kontakt med clubb ägaren /krögaren för att prata om när man kan lasta ut, rigga, rigga ner och lasta in.

   

  Att vara en organiserad ljudtekniker är guld värt i boken (Gibson, Bill s13-14)" så är de väldigt viktigt att markera ut alla lådor och sedan göra en skiss på hur allt ska lastas så allt får plats och slippa åka fler vändor en vad som egentligen behövs. Om de är många band som spelar samma kväll är de alltid skönt att ha en stage plot som visar/står hur musikerna vill ha de (Gibson Bill s16).

   

  Ljudkvalité

  Ljudkvalité är mycket tycke och smak, men de kan också bero på olika faktorer  som te.x. högtalare, mix, tycke och smak, musikernas erfarenhet, riggning, mickar, effecter och rum,  m.m. För att få den ultimata ljudkvalitén så bör alla faktorer rymmas.  Skillnaden mellan att hantera en mix I ett litet rum och ett större rum, bl.a. står de att de är lätt för en oerfaren ljudtekniker att lägga ett stort reverb på allt om det är ett mindre rum, men baksidorna med de är att större delen av trovärdigheten försvinner och de blir mindre intimt och torrare ljud (Gibson Bill s 378). Av egna erfarenheter så kan trummor i minde rum ofta överrösta alla andra, vilket gör att man inte behöver ta ut så mycket i utljudet, de står även i "The Ultimate live sound operator´s handbook 2n edition(s378)". När de gäller större rum som t.ex. arenor blir de mera omfattande. En mix måste omfatta.

  ·         Frekvensomfång - EQ högt till lågt, topp till botten

  ·         Volymen - storlek

  ·         Djup - Reverb och delay

  ·         Panorering - Vänster till höger, LCR (Left, Center, Right), surround

  När de kommer till större rum så tillkommer de ofta naturligt reverb vilket gör att man slipper lägga på extra effekter. Musikerna ska helst arbeta bra tillsammans för att arrangemanget ska bli väl strukturerat (Gibson Bill s 378).

   

  Ljudkvallite kan även ha och göra med ljudrycksnivå en bra ljudtrycksnivå ger en bra upplevelse för publiken. Ljudtrycksnivån från högtalaren blir svagare med 6 dB för varige fördubblat avstånd (Huber David Miles, Runstein, Robert E. s 60). Om de är ett litet rum är de lättare att hantera och få en jämnare ljudtrycksnivå. I större rum som t.ex. arenor är de därför bra att ställa extra högtalare och lägga till en fördröjning på dem så att de inte blir några konstigheter med uppfattningen om vart ljudet kommer ifrån och på så sätt så hör de som är längre bak i publiken samma som de som är längre fram, i större sammanhang används ofta line array system. Line array är väldigt riktade högtalare och tappar bara 3 dB med dubbla avståndet de ger också en jämnare ljudtrycksnivå till publiken (Jakten på de perfekta PA-Ljudet  Nicklason Hans s 136).

   

  Douglas Rink Grupp 3

   

  Litteraturkällor

  Gibson Bill,(2011)The Ultimate live sound operator´s handbook 2n edition(s 9-14, s 16, s 378), Milwaukee (Wisconsin)Hal Leonard Books, An Inprint of Hal Leonard Books.  

  Huber Miles David, Runstein(2010) . E Robert, Modern Recording Techniques 7 th Edidion(s 60) Oxford USA: Focal Press.

  Nicklasson Hans (2006) Jakten på de perfekta PA-ljudet: Handbook i ljudteknik (s 135) 1 uppl. Ljungskile: HN Ljuddesign 

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.