Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Ljud- & Musikproduktion > Arkiv > Liveljud och liveinspelning (2013) > Grupp 10 och 11 - startinstruktioner och liveljudsartiklar > Komponenter i PA-system (Grupp 9 Anders Eriksson)

Komponenter i PA-system (Grupp 9 Anders Eriksson)

  Inledning

   

  PA står för Public adress och är benämningen på ett ljudsystem som är till för att rikta sig mot allmänheten eller åskådare. Detta system består, i sin simplaste form, av en ljudkälla som tas upp av exempelvis en mikrofon och signalen omvandlas sedan till ljudvågor som skapas av exempelvis en högtalare. PA-system har många komponenter, såsom b la mikrofoner, högtalare, monitorer, kablar och förstärkare.

  The two main requirements of a successful public adress or loud speaking system are, first, that it shall reproduce the sounds, such as speech and music, faithfully; and second, that this faithful reproduction shall be loud enough and sufficiently well distributed for all of the audience to hear it comfortably.” 1

   

  Signalkedjor

   

  Signalkedjan i ett PA-system börjar med akustisk energi i form av ljudvågor som tas upp av en mikrofon och omvandlas till en elektrisk signal, och går sedan via en kabel till exempelvis en stagebox, eller via trådlös teknik. I vissa fall konverterar stageboxen signalen till en digital signal som transporteras via fiberkablar eller Cat-5-kablar, och i andra fall splittas signalen.

  Den går därefter vanligen till en mixerbord, där signalen omformas av ljudteknikern med hjälp av effekter, filter, volymreglage och allt annat som mixerbordet har att erbjuda.

  Efter detta kan signalen antingen gå direkt till högtalare om det är ett aktivt högtalarsystem (där slutsteget är inbyggt), eller (om högtalarsystemet är passivt) till ett slutstegsrack, och därefter vidare ut till högtalarna. 2

   

  Monitorer för artister under musikkonsert

   

  För att ha en lyckad konsert krävs det att musikerna på scen är fullt medvetna om ljudet de producerar. Därför framförs de flesta konserter med monitorer riktade mot musikern, snarare än mot publiken. På senare tid börjar dock in ear-monitorer bli allt mer populära.

  Detta sköts genom att en separat mix skapas i mixerbordet, en såkallad aux, som skickas till monitorsystemet istället för högtalarna (utljudet). Auxar kan även användas för att skicka iväg separata mixar varstans i konsertområdet, som tillexempel ett separat rum. Oftast är en mer noggrann mix viktigare när den skickas till in ear-monitorer istället för en såkallad wedge (monitor oftast placerad på golvet framför musikern).

  In ear-monitorer har olika fördelar och nackdelar. En klar fördel är att risken för rundgång minskar kraftigt, eftersom ljudet från in ear-monitoren inte når någon mikrofon. Nackdelen är att mixens detaljrikhet blir viktigare då den når musikern direkt, utan att bli blandad med annat ljud som finns i lokalen eller konsertområdet.3

   

  Högtalare för front of house-ljud under musikkonsert

   

  Högtalare riktade mot publiken kan delas upp i tre kategorier: backline, fullrange-högtalare och subwoofers.

   

  • Backline

   

  För avsikt att reproducera ljudet av ett enskilt instrument, till exempel en gitarr. Detta sköts då genom en gitarrförstärkare som är placerad på scenen.

   

  • Fullrange-högtalare

   

  Högtalare ämnade för att återge hela frekvensspektrumet. Även om dessa högtalare kallas fullrange är deras låga register oftast begränsade. Oftast kallade toppar då det traditionellt sett placeras ovanpå subwoofers.

   

  • Subwoofers

   

  Ämnade för att återge låga frekvensspektrumet. Eftersom låga frekvensers diffraktionsegenskaper gör att de blir svåra att rikta, verkar ofta subwoofers i mono.4

   

  Källförteckning:

   

  1Green, I. W., & Maxfield, J. P. (1923). Public address systems. Trans. AIEE,42, 64. s.1 http://www3.alcatel-lucent.com/bstj/vol02-1923/articles/bstj2-2-113.pdf Hämtad 2013-03-04

  2Evans, Bill (2010) Live Sound Fundamentals. Course Technology / Cengage Learning: Boston, USA.  s.7-10

  3Evans, Bill (2010) Live Sound Fundamentals. Course Technology / Cengage Learning: Boston, USA. s.83-85

  Files (0)

   

  Comments (2)

  Viewing 2 of 2 comments: view all
  Översiktligt genomgående av hur ett PA-system fungerar, och i korthet hur komponenterna fungerar. Bra skrivet, och bra referering till källorna.
  Posted 22:35, 5 Mar 2013
  Kort men kvalitativ artikel. Enkelt att förstå, intressant pedagogisk synvinkel. Mycket lärorikt! /Oscar & Pär
  Posted 01:17, 6 Mar 2013
  Viewing 2 of 2 comments: view all
  You must login to post a comment.