Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Naturvetenskap > Kurser > NV1026 - VT14 > Grupp f - Allergier

Grupp f - Allergier

  Table of contents
  No headers

  Allergi

  Det fysiologiska perspektivet:

  Vad är allergi?

  Ordet allergi är grekiska och betyder ”förändrat reaktionssätt”. Allergi är en överreaktion hos immunförsvaret mot ofarliga ämnen i omgivningen. Den vanligaste typen av allergi kallas för IgE-förmedlad allergi och uppkommer genom att antikroppar bildas mot proteiner som förekommer exempelvis i pollen, födoämnen eller hos sekret från husdjur. De ämnen allergikern reagerar mot kallas allergener. En överkänslig person kan få samma symptom som en allergiker men skillnaden är att en allergikers immunsystem är påverkat.

  Vanligast är pollenallergi, pälsdjursallergi, kvalsterallergi och födoämnesallergi. 

  Vid födoämnesallergi reagerar man mot proteiner ("äggviteämnen") i maten och kan uppstå av nötter, jordnötter, fisk, ägg, komjölk och många andra livsmedel. Luftburna allergener orsakars av pollen t.ex. björk, gräs, gråbo.

  Många allergiker kan reagera mot fler än ett allergen, t.ex. kan en person med pollenallergi även vara allergiska mot ett eller flera livsmedel, och beskrivs då som, korsallergi. Det beror på att proteinen i allergenet är besläktade och har en likartad struktur. Immunförsvaret har då svårt att skilja dessa proteiner och personen får allergisymptom

  Allergi har blivit en av våra vanligaste folksjukdomar, omkring 15-20% av Sveriges befolkning har allergi. Allergiker måste ofta göra stora ändringar i sina vardagsrutiner, eftersom de kan ha svårt att vistas i vissa miljöer. (www.1177.se , http://www.allergiguiden.com/http://www.allergi.biz/)

   

  Hur påverkar pollenallergi kroppen? Vilka delar av kroppen är inlandade?

  När man är allergisk mot pollen har immunförsvaret bildat antikroppar mot ämnet och kroppen reagerar när pollen fastnar på slemhinnorna i ögonen och näsan. Antikropparna sitter runt de celler som bildar histamin och andra retande ämnen. Vid en allergisk reaktion fastnar pollenämnet på antikropparna och får cellerna att släppa ut de retande ämnena, vilket leder till snuva, klåda, röda och rinnande ögon, nysningar, trötthet, huvudvärk eller i svåra fall astma, som är de vanligaste symptomen för pollenallergi. Flera av symptomen för pollenallergi kan lätt förväxlas med förkylningssymptom. Förutom att pollenallergi är starkt säsongsanknuten kan man för att hålla isär symptomen för pollenallergi och förkylning vara uppmärksam på symptom som halsont, tjock gul snuva och feber vilket är typiskt för just förkylning.  (https://www.1177.se)

   

  Hur kan du behandla pollenallergi?

  Pollenallergi kan ibland lindras genom att du själv agerar på vissa sätt. Exempelvis kan du under den värsta pollensäsongen undvika ex. blommande björkar eller liknande. Duscha gärna håret innan läggdags så att det pollen som fastnat under dagen försvinner. Ha också fönstren stängda och vädra inte sängkläder utomhus. Torka inte heller din tvätt ute. Ta gärna del av pollenrapporterna. Ibland hjälper det att skölja och rensa näsan. Du kan då göra egna koksaltdroppar genom att lösa salt i ljummet vatten. Detta finns även att köpa i dropp-eller sprayform på apoteket. Där kan du även köpa mjukgörande nässpray med sesamolja i som kan hjälpa. 

  Vid pollenallergi behövs dessutom ofta mediciner som förhindrar eller dämpar inflammationen som uppstår till följd av allergin i slemhinnorna. Medicinerna kan delas in i olika grupper;

  Antihistamin stoppar det histamin som frigörs från mastceller på slemhinnan, det som ter sig som rinnsnuva, nysningar och klåda. Histaminet kan då inte orsaka allergiska besvär i organen med slemhinnor, ex näsan. Antihistamin finns som nässpray, tabletter, flytande form och ögondroppar.

  Kortison (nasala steroider) dämpar inflammationen som uppstår i slemhinnan. Kortison finns för näsan som nässpray eller pulverform. Kortison finns också i tablettform eller i spruta och kallas då systematiska steroider då de verkar i hela kroppen och förhindrar en allergisk reaktion genom att dämpa inflammationen.

  Kromoner fungerar ungefär som antihistamin, dvs de hindrar mastcellerna på slemhinnan att frigöra histamin. Finns som nässpray och ögondroppar, men har man astma finns det också som pulver och i flytande form.

  Allergivaccination är en metod som används i förebyggande syfte där man vänjer kroppen vid ett ämne genom att man får äta tabletter eller ta sprutor regelbundet under flera år för att sakta bygga upp immunförsvaret mot ämnena. Denna typ av vaccination är dock bara aktuell om man prövat alla andra behandlingar och det inte fungerar.

  Beroende på om du har lätta, måttliga eller allvarliga besvär av din pollenallergi krävs olika behandling. Har du lätta till måttliga besvär finns de mediciner du behöver på apoteket och kan du börja med exempelvis tabletter och nässpray. Har du däremot svåra besvär kan du exempelvis få kortisonbehandling ordinerat av läkare och det är då viktigt att du sköter din medicinering för att lindra dina besvär. Ofta behöver du kombinera flera olika mediciner, exempelvis nässpray och ögondroppar. Viktigt att veta är att vanliga näsdroppar, ex Nezeril, inte hjälper mot pollenallergibesvär.  (http://www.1177.se, http://www.astmaoallergiforbundet.se)

  Hur påverkar komjölksallergi kroppen?

  En person som är allergisk mot komjölk är allergisk mot proteinet som finns i mjölken. Detta kan förväxlas med laktosintolerans där allergin är mot mjölksockret och inte proteinet. Vid komjölksallergi har kroppens immunförsvar bildat IgE- antikroppar, allergiantikroppar, mot proteinet.  Allergener är ett protein som stimulerar kroppen att bilda antikroppar. Vanligtvis uppkommer den allergiska reaktionen inom 30 minuter. Ett spädbarn kan utveckla en allergi mot komjölk genom att den får i sig komjölksprotein genom bröstmjölken, och kan få en allergisk reaktion senare när den äter eller dricker komjölk. Symptomen vid komjölksallergi kan ta sig olika uttryck beroende på bland annat den drabbades ålder och hur de kommer i kontakt med komjölken. Symptomen för komjölksallergi hos spädbarn kan variera beroende på om barnet får i sig mjölkprotein genom bröstmjölken eller genom modersmjölkersättning. Gemensamma reaktioner för de båda källorna är nässelutslag, eksem, kolik, ont i magen eller blod i avföringen. För småbarn och skolbarn tillkommer ytterligare symptom vid komjölksallergi så som kräkningar,  diarré, förstoppning, dålig sömn, röda kliande ögon, snuva/hosta eller problem med andningen.  (https://www.1177.se)

  Hur kan du behandla komjölksallergi?

  Har du komjölkallergi måste du helt undvika mjölk och mjölkprodukter så som mjölk, ost och grädde. Detta gäller såväl mjölk från kor som från getter och får. Dessutom måste du undvika livsmedel som innehåller mjölkprotein från ko, get och får. Därmed behöver du få i dig exempelvis kalk, protein, fett, zink och vitaminer på annat sätt. Då det är många livsmedel som innehåller eller kan bära spår av komjölksprotein behöver man ofta ta hjälp av en dietist för att veta att man får i sig en balanserad kost. Ofta behövs kalktillskott då de mjölkproteinfria alternativen, exempelvis havre-och sojaprodukter, inte innehåller tillräckligt. Barn som har denna allergi behöver tillväxtkontrolleras. Ca en gång om året brukar man under kontrollerade former undersöka om allergin kvarstår. (http://1177.se, http://www.slv.se)

   

   

  Källförteckning

  http://www.1177.se Hämtad 140130

  http://www.allergiguiden.com/ Hämtad 140130

  http://www.allergi.biz/ Hämtad 140207

  http://www.astmaoallergiforbundet.se Hämtad 140130, 140131

  http://www.slv.se Hämtad 140130

   

   

  Files (0)

   

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Hej tjejer! Jag flyttade om lite i dokumentet när jag skrev, hoppas det är okej!
  Posted 14:11, 31 Jan 2014
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.