Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Naturvetenskap > Kurser > NV1026 - VT14 > Grupp a - Fetma

Grupp a - Fetma

  Fetma utifrån ett evolutionärt, historiskt och globalt perspektiv

  Människans näringsämnesbehov har funnits tidigt i människans utveckling. Våra gener har succesivt anpassats till den föda som funnits tillgänglig genom den naturliga evolutionen, vilken är en långsam process. Enligt Charles Darwins evolutionsteori har vi vårt ursprung från aporna. 
     Under den paleolitiska tiden för ungefär 2,6 miljoner år sedan, ökade andelen animalisk föda med stor variation beroende på klimat, typ av växtlighet och närheten till vatten. Redskap för jakt och fiske tillverkades och man började tillaga kött och fisk över en öppen eld. Människorna levde som jägare och samlare vilket gjorde att ca 65 % av kosten bestod av animaliska livsmedel. Resterande kost kom från insamlad föda. Människan började odla och ha husdjur och man började äta säd och mjölk då jordbruket och bostadsskötsel blev mer utbrett. Detta gjorde att matvanorna förändrades under den yngre stenåldern. Under hela denna tidsepok var kosten oraffinerad, alltså naturlig, och man åt allt och inte bara delar av livsmedlet (Johnson, 2010).

  I samband med den industriella revolutionen på 1800-talet började man istället äta allt mer raffinerade och industriellt framställda livsmedel så som vitt mjöl och socker samt koncentrerade fetter, vilket ledde till ett ökat fettintag. Denna typ av livsmedel är kemiskt behandlad och innehåller tillsatser.
     Konsumtionen av industriellt tillverkad och raffinerade livsmedel har mer än fördubblat vår förtäring av kaloririk kost under det senaste århundradet, samtidigt som mängden säd, frukt, grönsaker och rotfrukter halverats. Många av de industriellt framställda livsmedlen ger för högt kaloriintag och för lågt näringsinnehåll. Våra kroppar klarar inte av denna typ av kost, vilket många gånger bidrar till övervikt och undernäring (Ehdin, Anandala 1999).

  Det är inte förrän i vår tid som fetma har blivit en epidemi och ett globalt hälsoproblem. Om man tittar utifrån ett historiskt perspektiv var det bara enskilda individer som hade möjlighet att äta så mycket att de blev tjocka. Överviktiga kvinnor dyrkades pga. symboliseringen av deras fruktsamhet. Övervikt förknippas fortfarande med välstånd och hälsa  i framförallt Afrika och stillahavsöarna och därför är fetman på stillahavsöarna hög än idag (http://www.forskning.se). En annan orsak är att dessa öar har under en kort tid upplevt drastiska förändringar avseende kostvanor och en livsstil med mindre fysisk aktivitet. Dessa tendenser går även att se i länderna i tredje världen. Det som skett är att den västerländska livsstilen har fått fäste i dessa länder genom att länderna fått en urbanisering och fler ekonomiska resurser (http://www.forte.se). 

  I modern tid, från medeltiden och framåt, har överviktiga personer blivit mer vanligare då det berott på en mer jämnare tillgång av föda och på rikedom hos vissa grupper. I dagens samhälle är det många som har tillgång till mat dygnet runt. Forskningen visar att de lägsta samhällsklasserna i västvärlden lider mest av överviktsproblem då den sämsta maten oftast är billigast. Forskningen säger att det var åren efter andra världskriget som viktökningen började bli synlig. Viktökning och fetma accelererade ordentligt under mitten av 1980-talet. Det var Världshälsoorganisationen, WHO, som sommaren 1997 fastställde att världen har en pågående fetmaepidemi. (http://www.forte.se).

  Idag är det USA som är det land som har störst andel överviktiga. Och med övervikt menar man ett BMI över 30. Om man tittar på vad forskningen visar så ser man att överviktiga har ökat med minst 40 procent sen 1963. Man ser att det är framförallt afroamerikaner, latinamerikaner och polynesier som är mer känsliga för sjukdomar som övervikt och fetma drar med sig. Européer löper mindre risk att få sjukdomar som har med övervikt och fetma att göra, men ökar självfallet vid dessa grupper också.
     Hur kommer det då att USA är det land som har flest överviktiga och det land som har problem med fetma? Stora bidragande orsaker till USAs stora fetmaepidemi och överviktsproblem, och resten av världen också, är bland annat de låga fysiska aktiviteterna. Samhället idag är uppbyggt på en massa bekvämligheter som inte fanns förr i tiden. Bara en sak som bilar och rulltrappor hämmar den naturliga vardagsmotionen. En orsak till den fetma och övervikt som finns är ökningen av snabbmat och intaget av kolhydrater i för stor mängd. Ytterligare en faktor till ökningen är de portionsstorlekarna som har gradvis ökat med åren. Dessa orsaker har slagit igenom i USA men är på väg till oss i Sverige. Om ingenting görs så kommer vi att komma allt närmare USA (Paulin, F. 2005).
      
  Antalet personer som lider av fetma har ökat enormt i Sverige de senaste 20 åren. Det är nu ungefär elva procent av männen, nio procent av kvinnorna och sex procent av tioåringarna som har fetma och detta har blivit ett folkhälsoproblem. Ett folkhälsoproblem innebär att mer än en procent av befolkningen får samma sjukdom (http://www.1177.se).

  Vad kan man då dra för slutsats gällande detta? Jo, under våra förfäders tid kunde människorna vara tvungna till att äta allt de fick tag på. Dels för att överleva och dels för att lägga på sig fettreserver när det kom svältperioder. Människan rörde på sig på ett helt annat sätt förr än vi gör idag. Idag har vi en helt annan livsstil. Vi tar bilen vart vi än ska, sitter framför våra datorer, köper hem halvfabrikat och sitter framför våra TV-apparater och maskineriet tagit över muskelkraftens arbete. Detta skapar problem då våra kroppar är anpassade för ett fysiskt aktivt liv och detta resulterar till varför fetman finns idag. (Petersson, M och Sörbrandt, J. 2002).

   

  Källhänvisningar
  Litterära källor 

  Ehdin Anandala, S. (1999). Den självläkande människan. Bladh by Bladh.

  Johnsson, U. (2010). Näring och hälsa. Lund: Studentlitteratur.

  Paulún, F. (2005). Paulùns fettförbränning. Stockholm: Fitnessförlaget.

  Petersson, M och Sörbrand, J. (2002). Energi för livet. Västerås: ICA Förlaget AB.

   

  Elektroniska källor

  http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Fetma/

  http://www.forte.se/upload/dokument/.../pdf/Fetma.pdf

  http://www.forskning.se/nyheterfakta/teman/fetma/tiofragorochsvar/vemblirfetochvarfor.5.61c03dad1180e26cb8780005258.html

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Hej pÄ Er! Jag har tagit fram lite gammal kurslitteratur frÄn min tid pÄ Bosön samt min tid som hÀlsorÄdgivare. Dock vet jag mer om fetma ur ett fysiologiskt perspektiv. Man kan ju inte direkt skriva massor utifrÄn sitt huvud utan man ska ju kunna referera det ocksÄ. Nu nÀr vi inte har nÄgon förelÀsning idag sÄ satte jag mig lite med detta.
  Posted 14:09, 23 Jan 2014
  Nu har jag skrivit lite. Jag har mest fokuserat pÄ att fÄ ner innehÄllet. Ser att vissa saker kan omformuleras lite bÀttre ;-). En början i alla fall :-).
  Posted 15:40, 23 Jan 2014
  Braa skrivet Maritha! =)
  Posted 18:39, 23 Jan 2014
  Hej! Vad kul Maritha att du Àr utbildad hÀlsorÄdgivare. Jag Àr nÀmligen utbildad hÀlsopedagog, dÀr hÀlsorÄdgivning bland annat ingÄr i yrket. Jag kÀnner igen det dÀr, kunskapen sitter i huvudet. Jag hade dock mycket hellre arbetat med fetma ur ett fysiologiskt perspektiv. DÀremot Àr det alltid kul att fördjupa sig inom ett Àmne som jag vet lika mycket om. Jag tror pÄ det hÀr grupparbete, ser fram emot det. Bra jobbat! :)
  Posted 20:25, 23 Jan 2014
  Skrev lite till som jag hittade. TÀnkte att det Àr bra att skriva ner hÀr direkt det man hittar sÄ kan vi ta bort och redigera sen :-).
  Posted 21:04, 28 Jan 2014
  Vi har vÀldigt mycket fakta! Imorgon gÀller det verkligen att sortera ut det viktigaste och skapa en röd trÄd genom hela arbetet samt se till att vi har besvarat de frÄgor som ska besvaras. Det ser bra ut tjejer! :)
  Posted 14:04, 29 Jan 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.