Search:
DU Wiki > Ă„mnen - Subjects > Naturvetenskap > Kurser > NV1026 > Symtom vid stress

Symtom vid stress

  Table of contents
  No headers

  Symtom vid stress

  Det finns många olika tecken vid stress. Ett första tecken vid stress kan vara att du får återkommande huvudvärk och magont. Ett annat första tecken vid stress kan också vara att du sover dåligt. Tydliga tecken på stress även så kallade "varningssignaler" är exempelvis om du har svårare att koncentrera dig, glömmer bort saker, får ont i huvudet,  ont imagen eller hjärtklappning. Du struntar i vad som händer runt omkring dig, reagerar på ett nytt sätt vid vardagliga situationer samt känner dig trött fast du har sovit bra. (1)

  Om du är stressad

  Det första du bör göra är att erkänna för dig själv att du är stressad. Därefter måste du ta reda på vad det är som gör dig stressad. Skriv sedan ned detta och fundera sedan vad du kan göra för att förhindra stressen. (1)

  Det är även viktigt att du lyssnar på kroppen och tar det på allvar. Är du stressad bör du försöka hitta en bättre balans i livet. Har det däremot gått så långt att du har fått hjärtklappning, sömnproblem eller någon av "varningssignalerna ovan" bör du söka läkarvård. Söker du tidig läkarvård finns det större chans att du blir frisk tidigare. (2)

  Det finns dock mycket man kan göra själv för att förhindra stress. Om man sover dåligt är det bra om man försöker komma tillbaka till de normala sovrutinerna. Är du fysiskt aktiv så kan detta  göra att man lättare kan hantera stress. Det är också bra om man försöker träna på att varva ner. Det gäller att ha en bra balans på de krav som man har på sig och det man känner att man klarar av. (3)

   

  (1) http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-o...besvar/Stress/

  (2)http://www.stressad.se/behandling+av+stress/

  (3)http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-o...ess/#section-3

   

  Tecken på för mycket stress

  Eftersom stress påverkar så många delar av kroppen och eftersom symtomen på för mycket stress är olika mellan olika personer, kan det visa sig på flera sätt. Till exempel kan man

  • få sömnproblem
  • känna stor trötthet som inte går att vila bort
  • känna sig rastlös, ha svårt att koppla av och varva ner
  • känna sig irriterad, rädd, nedstämd eller få ångest
  • få sämre minne och svårt att koncentrera sig
  • få hjärtklappning, högt blodtryck eller känna att det är svårt att andas ordentligt
  • få problem med magen, till exempel magkatarr eller förstoppning
  • få huvudvärk eller känna sig stel, spänd och få ont i kroppen.

  http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-o...ess/#section-3

  Files (0)

   

  Comments (0)

  You must login to post a comment.