Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Medicinsk baskurs - Fysisk aktivitet och hälsa > Ordlista > Enzymer

Enzymer

  Table of contents
  No headers

  Här skriver Liselotte om enzymer.

   

  Enzym är ett proteinbaserat ämne som finns inuti matsmältningsorganen och i cellerna. Enzymerna fungerar som katalysatorer,  de bryter ner proteinmolekylen till aminosyremolekyler så att de kan transporteras till cellerna. Utan enzymerna skulle kemiska reaktioner i kroppen gå alldeles för långsamt. Enzymer stödjer många funktioner i kroppen. När du tränar kan enzymnivån stiga både på kort och långsikt.

  Det finåerna är oftast högre efter en träning än innan en träning. Fettsyrenedbrytande enzymer ökar mycket snabbt efter träning, detta underlättar fettsyreanvändningen. Många studier har visat på att det finns ett nära samband mellan långvarig aerobisk träning och aktiviteten av oxidativa enzymer. Atleter med stor utns många olika typer av protein som påverkar kroppen under träning. Som exempel finns Adenylate Kinase ( AK ). Detta enzym kontrollerar energitransporten och balansen i mänskliga celler. AK nivhållighet har muskler som två till fyra gånger har mer aktivitet hos de oxidativa enzymerna än muskler hos kvinnor och män som är otränade. 

  Enzymer behövs för alla funktioner i kroppen. De finns i alla celler och organ i kroppen. En cell kan innehålla upp emot 1000 enzymer. Enzymer delas upp i tre huvudgrupper. Det ärmatenzymer, matsmältningsenzymer och ämnesomsättningsenzymer. Vissa aminosyror räknas också som enzymer.

   

  Metabola processer består ofta av flera steg som påskyndas av enzymer. Ett exempel är nedbrytandet av ATP med hjälp av enzymet ATPase för att frigöra energi. När det genom denna process bildats tillräckligt med slutprodukterna ADP och fosfat påverkar ett annat enzym, längre ner i processen, ATPase genom negativ feedback och minskar på så sätt frigörningen av det första enzymet i processen. Faktorer som påverkar enzymer och deras aktivitet kan vara pH-värdet, temperatur eller andra molekyler i form av kofaktorer (Kenney, Wilmore & Costill, 2012). Kroppen producerar enzymer hela tiden och när de fullgjort sin uppgift så förstörs de. 

   

  Här finns en bra bild som visar matsmältningsenzymer >>

   

  Referenser:

  Allen, J. (2015) Enzym activity in the body during exercise. Hämtad 12 februari 2015, från livestrong.com,  http://www.livestrong.com/article/381750-enzyme-activity-in-the-body-during-exercise

  Henriksson, J, Sundberg, CJ (2008) Fyss-fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och av sjukdomsbehandling.. Allmänna effekter av fysisk aktivitet. Hämtad 16 februari 2015 från www.fyss.se. http://fyss.se/wp-content/uploads/2011/02/1.-Allm%C3%A4nna-effekter-av-fysisk-aktivitet.pdf

  Kenney,W.L., Wilmore,J.H.,Costill,D.L. (2012) Physiology of Sport and Excercise-5th ed.

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
   enzymer bild.jpg
  No description
  8.9 kB07:51, 10 Feb 2015v15lisroActions

  Comments (1)

  Viewing 1 of 1 comments: view all
  Ett äggviteämne som bildas i cellen och som påverkar kemiska processer i andra substanser utan att förändras själv. De flesta enzymers namn slutar på -as.
  Referens: Lindskog B. 1999. Medicinsk Mini ordbok. Nordiska bokhandelns förlag. Stockholm
  Posted 13:47, 20 Feb 2015
  Viewing 1 of 1 comments: view all
  You must login to post a comment.