Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

  Table of contents
  No headers

  Urinvägsinfektion, UVI

  Urinvägsinfektion är en bakteriell infektion i de nedre urinvägarna, även kallad Blåskatarr eller Cystit. (N.Rodhe)

  Urinvägsinfektion är en mycket vanlig infektion som drabbar främst kvinnor men även män som har besvär med prostatan drabbas. (Setterberg 2011)

  Omkring 50% av alla kvinnor drabbas någon gång av urinvägsinfektion. Vanligast är det hos kvinnor i 20 års åldern samt hos kvinnor som passerat klimakteriet.

   

  Orsak och riskfaktorer:

  Urinvägsinfektion orsakas oftast av att E-Coli bakterier som normalt finns i tarmen tar sig in i urinröret och vidare upp i blåsan. Ca 75% av alla fall orsakas av E-Coli bakterien. (Läkemedelverket)

  Riskfaktorerna för urinvägsinfektion är sexuell aktivitet, användning av kondom med spermiedödande medel eller pessar samt ärftlighet, om mamman haft återkommande urinvägsinfektioner.

  Gravida kvinnor kan lättare få urinvägsinfektion genom att urinvägarna förändras då hormoner leder till minskad muskelspänning i urinblåsan och urinvägarna. (Läkemedelsverket)

   

  Symtom:

  • Täta urinträngningar
  • Sveda vid urinering och värk över blåsan är vanligt förekommande.
  • Urinen kan vara mörkfärgad, grumlig och illaluktande. Även spår av blod kan förekomma då den inflammerade slemhinnan lätt börjar blöda.
  • Lätt feber kan förekomma.

   

  Diagnos:

  Det är viktigt att man söker vård vid misstänkt urinvägsinfektion. (Setterberg 2011).

  Läkaren kan ställa diagnos om man har två av de karaktäristiska symtomen men oftast får man lämna urinprov. (Läkemedelsverket)

  Urinprovet mäts med urinsticka som ger information om det finns bakterier i urinen. Urinprovet kan också skickas på odling för att då se vilken sorts bakterie som orsakar urininfektionen, hur resistent den är samt vilken antibiotika som den är känslig mot. (N.Rodhe)

   

  Behandling:

  Oftast läker en urinvägsinfektion ut av sig själv. Detta beror på att många inte vet att de har en urinvägsinfektion då symtomen kan vara diffusa. Vid svåra och ofta återkommande symtom får man antibiotikabehandling. Symtomen brukar försvinna efter några dagar men det är viktigt att man fortsätter med medicineringen kuren ut annars kan infektionen blossa upp igen. (Setterberg 2011)

  Gravida kvinnor ska alltid söka vård vid misstänkt urinvägsinfektion då det kan leda till njurbäckeninflammation, Pyelonefrit. (N.Rodhe)

  Hos män är urinvägsinfektion mer komplicerad då prostatan ofta samtidigt är infekterad så de får antibiotika som även behandlar vävnaden i prostatan. Behandlingstiden för män är ca två veckor. (Torsten Sandberg)

   

  Referenser:

   

  Rodhe, N (2012). 1177 Vårdguiden, Urinvägsinfektion. Hämtat den 30 november 2014 från :

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Urinvagsinfektion/#section-5

   

  Läkemedelsverket  (2007). Hämtad den 30 november 2014 från :

  http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Nedre-urinvagsinfektion-UVI-hos-kvinnor/

   

  Sandberg, T (2014). Internetmedicin, Urinvägsinfektioner hos män. Hämtat den 30 november 2014 från :

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=455

   

  Setterberg, E (2013)  Medicin 1 & 2. Andra upplagan, Stockholm Liber. Sjukdomar i urinorganen.

  Files (0)

   

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Hej. Jag tycker att du har skrivit en bra och lättläst text. När man var mindre så fick man höra att man inte skulle sitta på något kallt, för då kunde man få blåskatarr. Finns det någon sanning i det? :)// Åsa
  Posted 10:45, 1 Dec 2014
  Hej! Bra och intressant text. Jag undrar vad det är som gör att kvinnor i 20-års åldern och kvinnor som passerat klimakteriet drabbas mer än åldersgruppen däremellan? När man får urinvägsinfektion så har man fått höra att man ska dricka sura drycker som tranbärsdricka, är det något som det finns vetenskapligt belägg för?
  Posted 11:57, 1 Dec 2014
  Tack för fin text! //Sara N
  Posted 20:05, 2 Dec 2014
  Ser nu att referensflrteckningen är felaktigt uppställd enligt de föreskrifter vi har fått ang uppgiften. Man skulle inte länka direkt till en hemsida utan kolla om det fanns skribent på sidan och ange det först. Jag gjorde själv fel från början, men har korrigerat nu.
  Posted 14:41, 11 Dec 2014
  Intressant! Jag blev nyfiken på det du skrev att en orsak till UVI kan vara ärftlighet, om mamman haft återkommande UVI. Skulle vara intressant att veta lite mer om detta, varför det är så? Vad beror det på? Det vore även intressant att veta hur spermiedödande medel kan orsaka UVI? Detta är nämligen något jag aldrig hört talas om innan!
  /Malin edited 15:20, 22 Dec 2014
  Posted 15:12, 22 Dec 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.