Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Urininkontinens

Urininkontinens

  Table of contents
  1. 1. Beskrivning:
     1. 1.1.1.1. Trängningsinkontinens

  Beskrivning:

  Urininkontinens är en ofrivillig tömning av urinblåsan, urinläckage. (Setterberg 2011)Det kan handla om en hel okontrollerad tömning av blåsan eller mindre mängder urin som läcker, ibland bara i droppform. (Setterberg 2011)Detta är ett vanligt förekommande problem och lite mer än en halv miljon svenskar lider av detta (Andersson, 2014). Inkontinens drabbar oftare kvinnor än män i yngre ålder men bland äldre är fördelningen mellan könen lika. (Andersson 2014)Att "kissa på sig" känns för många väldigt pinsamt. (Setterberg 2011)Man är rädd för att inte hinna på toaletten i tid eller att det ska läcka och lukta illa så många isolerar sig från andra eller begränsar sitt liv för att alltid ha en toalett i närheten. 

   

  2 huvudtyper:
  Ansträngningsinkontinens

  Detta är att man inte kan hålla tillbaka kisset när man till exempel hoppar, hostar eller nyser. (Setterberg 2011) Trycket i buken ökar då och man släpper ofrivilligt ifrån sig några droppar kiss (eller mer) utan att man egentligen är kissnödig. Detta beror på en förslappning av bäckenbottenmuskulaturen eller på att ringmusklerna i urinröret inte sluter tätt. (Setterberg 2011) Orsak till denna förslappning är bland annat graviditet och ålder och är vanligast hos kvinnor.(Andersson 2014)

  Trängningsinkontinens

  Trängningsinkontinens är när man plötsligt känner sig kissnödig och inte kan hålla sig. (Andersson 2014) Detta kan bero på att kontrollmekanismerna som ska reglera blåsans tömning är satt ur spel på grund av t ex neurologiska sjukdomar som demens, MS och stroke. Man kan även få en tillfällig trängningsinkontinens på grund av irriterad urinblåsa vid urinvägsinfektion. Fler orsaker till trängning kan vara förstorad livmoder eller prostata, torra och irriterade slemhinnor i underlivet (vilket kan leda till urinvägsinfektion), urinsten eller cysta på en äggstock. (Andersson 2014)

   

  Blandinkontinens

  Du kan även drabbas av en blandning av dessa två sorter. (Andersson 2014)

   

  När ska jag söka hjälp?

  Du bör kontakta en vårdcentral, barnmorska eller kontinensmottagning om du tycker att urinläckaget är besvärande och hindrar dig i din vardag. Om du dessutom har kraftiga trängningar som är nytillkomna, svårighet att tömma blåsan, blod i urinen, en neurologisk sjukdom som MS eller en ryggmärgsskada eller haft cancer i underliv eller blåsa tidigare bör du ringa sjukvårdsrådgivningen eller ta kontakt direkt med en vårdcentral. (Andersson 2014)

   

  En utredning görs för att ta reda på orsakerna till inkontinensen. Bland annat så kan blodprov tas, undersökning av bäckenbottenmuskulaturen göras, urindagbok föras, undersökning av prostatan göras, ultraljudsundersökning m.m. (Andersson 2014)

   

  Behandling 

  • Genom sjukvården kan du oftast få gratis inkontinensskydd. 
  • Bäckenbottenträning hjälper framför allt vid ansträngningskontinens, men kan prövas vid alla former. 
  • Blåsträning går ut på att försöka hålla sig och att inte kissa för säkerhets skull. Träningen görs om man har trängningsinkontinens.
  • Läkemedel: Det finns blåslugnande läkemedel som används ibland vid trängningsinkontinens. De minskar trängningarna och kan göra att man inte behöver kissa lika ofta. Det finns även läkemedel vid ansträngningsinkontinens ifall bäckenbottenträning inte gett effekt inom sex månader. Östrogen
  • Östrogen hjälper inte mot inkontinens i sig men om du har trängningar på grund av irriterade och torra slemhinnor så kan östrogenet bidra till att det blir mindre torrt och irriterat.
  • Operation. Ansträngningsinkontinens kan opereras genom att man stödjer upp urinröret med ett band som hjälper till att hålla tätt vid hosta och belastning. Det är ovanligt med komplikationer men man kan få svårighet att tömma blåsan efteråt.

  ​(Andersson, 2014)

   

  Källor:

  Andersson I, Vårdguiden 1177, Landstinget i Uppsala Län (2014) "Urininkontinens hos män". Hämtad 2 december 2014, Vårdguiden 1177. från: http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta...inens-hos-man/

  Andersson I, Vårdguiden 1177, Landstinget i Uppsala Län (2014) "Urininkontinens hos kvinnor". Hämtad 2 december 2014, Vårdguiden 1177. från: http://www.1177.se/Uppsala-lan/Fakta...ns-hos-kvinnor

  Setterberg E, "Medicin 1 och 2" (2011) Stockholm: Liber AB.

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Väldigt inbjudande artikel att läsa. Den är bra formulerad med lagom mängd text. Det finns en tydlig referenslista och det framgår inte riktigt vad i faktatexten som är hämtad från någon av dessa källor du anger. Skulle källorna föras in i faktainnehållet skulle det göra faktatexten ännu tydligare, då kan man urskilja vad som är dina egna tankar och vad i texten som du hämtat från en annan källa. Annars har jag inte så mycket mer att tillägga än, bra jobbat! /Hillevi edited 14:21, 7 Dec 2014
  Posted 09:41, 7 Dec 2014
  Tack för tydlig och bra info! /Jenny S
  Posted 11:48, 9 Dec 2014
  Tack för feedback. Uppdaterade litegrann.
  Posted 10:07, 11 Dec 2014
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.