Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Psoriasis

Psoriasis

  Table of contents
  No headers

  Psoriasis

   

  Sjukdomen Psoriasis ger huden röda hudfläckar som fjällar och som i vissa fall kan klia. Psoriasis är orsaken av en inflammation i överhuden. I vissa perioder kan man vara helt symptomfri eller endast ha små besvär och under andra perioder ha väldigt svåra besvär. Hårbotten, knän, armbågar och underben är de ställen på kroppen som oftast är drabbade.

  Psoriasis är inte smittosamt (1177 Vårdguiden).

   

  Psoriasis är lika vanligt hos kvinnor som hos män. I Sverige har ca 2-3 % av befolkningen Psoriasis, det vill säga ungefär 250 000 personer. Vanligast att Psoriasis bryter ut är mellan 16-22 år och 57-60 års åldern men sjukdomen kan bryta ut när som helst. Vad som orsakar Psoriasis är fortfarande okänt. Ökad risk för att få Psoriasis finns om någon i släkten är drabbad, men det krävs en utlösande faktor för att sjukdomen skall bryta ut. Det kan bero på bland annat stress, läkemedel eller en infektion. Det gäller vare sig någon i släkten är drabbad eller inte (Mallbris, L., & Wilson Claréus, B. (2010).

   

  Vad händer i kroppen?

  Hornlagret är överhudens yttersta lager, som består av förhornade döda celler som hela tiden skavs bort och ersätts med nya celler som bildas i det underliggande tillväxtlagret. Processen från ny cell tills den vandrar till ytan, förhornas och skavs bort tar ungefär en månad hos en frisk människa. Hos någon med Psoriasis går processen för snabbt, cellerna når ytan efter bara några dagar. Då bildar de klumpar som ser ut som gråvita fjäll (Setterberg, E. (2013). Orsaken är en inflammation i överhuden och i yttersta delarna av läderhuden, som även gör att blodcirkulationen ökar så att huden blir varm och får en rodnad.

   

  Det skiljer sig mycket från person till person hur stora besvär man får. När sjukdomen bryter ut för första gången kan det ofta vara psykiskt påfrestande, om det exempelvis drabbar ett känsligt/synligt område på kroppen.

   

  Olika typer av Psoriasis.

  • Plack-psoriasis är den vanligaste formen. Kännetecknas med 3-10 cm fjällande utslag. Kan drabba hela kroppen och är mycket ofta symmetriskt och utslagen kan klia.

  • Guttat psoriasis. Droppformade prickar på huden, kan vara över hela kroppen som ofta bryter ut i samband med halsfluss.

  • Invers psoriasis. Rodnande utslag som har en glansig yta i hudvecken. (navel, armveck, under brösten och ljumskarna)

  • Nagelpsoriasis. Gropar i naglarnas ovansidor och i vissa fall lossnar nageln längst ut.

   

  Psoriasisartrit är en ledsjukdom som drabbar 1/5 av alla som har Psoriasis.

   

  Behandlingar

  Psoriasis går inte att bota men det finns ett flertal olika behandlingar som kan lindra besvären.

   

  • Bad och bastu är två enklare behandlingar som gör att flagor lossnar från hornlagret, det tunnas ut och ger en dämpande effekt på inflammationen i huden.

  • Receptbelagda krämer eller salvor som innehåller kortison eller d-vitamin har också en dämpande effekt.

  • Om behandlingar direkt på huden inte fungerar finns det tabletter som ger lindring men då är risken för biverkningar större.

  • Sprutor – biologiska läkemedel är en rätt så ny behandlingsform och samtidigt dyr. Men den har gett bra resultat. Dock är en biverkning att patienterna blir känsligare för infektioner.

  • Ljusbehandling är ett bra komplement till bad, krämer och salvor. I UVB ljus i kabiner behandlas man i 20-30 sekunder till en början, i slutet av behandlingen ungefär 4 minuter. En serie behandlingar är 25 tillfällen uppdelat på 3-4 gånger i veckan och max två gånger om året på grund av den ökade risken för hudcancer.

  • Buckybehandling är en mjukröntgen för behandling av Psoriasis i hårbotten. Den svaga röntgenstrålningen påverkar bara det yttersta hudlagret. Kan även behandla andra svåra ytor till exempel öron och underlivet.

  • Klimatvård innebär att patienten vistas ca 3 veckor i ett mycket varmt och soligt klimat då naturligt solljus dämpar inflammationen i huden (1177 Vårdguiden).

   

   

  Referenslista

  Mallbris, L., & Wilson Claréus, B. (2010). Psoriasis. Mölndal: Lindgren & Sönder AB, 7-8

   

  Setterberg, E. (2013). Medicin 1 och 2. Stockholm: Liber AB, 97-102

   

  1177 Vårdguiden. (2014-03-10) Psoriasis. Hämtad 20 oktober, 2014, från 1177 Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och...mar/Psoriasis/

  Files (0)

   

  Comments (7)

  Viewing 7 of 7 comments: view all
  Hej för att få psoriasis måste man fått genen från båda föräldrarna. Har man bara fått en så bär man den vidare. Min mamma och bror har psoriasis och min faster men inga andra i släkten. Kul att du tagit upp lite nya behandlingsmetoder, min mamma har sprutor och är symtomfri.
  Posted 06:58, 23 Oct 2014
  Bra skrivet och lättläst. Jag undrar om du vet vid vilken ålder psoriasisartrit brukar bryta ut, min son har Invers psoriasis? Har det någon påverkan vilken sorts psoriasis man har till att utveckla psoriasisartrit?//Monika
  Posted 23:00, 3 Nov 2014
  Hej Emelie! Intressant att läsa om psoriasis! Jag saknar dock lite information om varför de nybildade cellerna stiger upp till hornlagret så otroligt snabbt. Är det på grund av att celldelningen sker i en alldeles för stor omfattning, eller finns det någon annan orsak? /Katarina
  Posted 11:37, 7 Nov 2014
  Hej Emelie! Intressant! Det jag undrar över är om psoriasisartriten är som en följdsjukdom till psoriasis. Om det är inflammationen i huden som påverkar leden på något vis eller hänger det ihop på annat sätt? /Jenny S
  Posted 14:47, 7 Nov 2014
  Hej Emelie. Bra skrivet och väldigt lättläst. Det jag saknar är de ökade riskerna för tex hjärt-kärlsjukdomar och mag-tarm sjukdomar vid psoriasis. Jag har haft behandling med sprutor men det var inget för mig så nu har jag tabletter istället. Funkar skapligt bra. /Maria B
  Posted 21:53, 30 Nov 2014
  Intressant och lättläst! Du skulle kunna byta ut rubriken, "Psoriasis" mot "Vad är psoriasis?", detta för att slippa dubbla rubriker. Jag skulle även vilja veta varför det är vanligast att sjukdomen debuterar vid just de åldersintervaller du angivit - eftersom du även skriver att den kan bryta ut när som helst? Är det helt enkelt bara verklig statistik som visar på dessa intervaller? /Anki
  Posted 22:50, 9 Dec 2014
  Hej! Intressant läsning. Du skriver att Psoriasis smittar, så då undrar jag hur? / Sara sj
  Posted 11:51, 10 Dec 2014
  Viewing 7 of 7 comments: view all
  You must login to post a comment.