Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Glutenintolerans

Glutenintolerans

  Table of contents
  No headers

   

  Glutenintolerans (Celiaki)

   

  Vad är glutenintolerans?

  Det är ingen allergi som många tror utan en livslång intolerans mot gluten. Den debuterar i späd ålder men kan bryta ut när som helst (Internetmedicin.se, 2014). Glutenproteinet - som finns i råg, vete och korn - förstör tunntarmens slemhinnor. När glutenintoleranta personer får i sig glutenprotein så reagerar kroppen med att öka antalet T-lymfocyter (försvarsceller) vilket förstör tarmluddet och tarmen får svårt att ta upp näring. (Doktorn.com, 2013).

   

  Vilka drabbas?

  Det man vet är att ca 35 000 svenskar är diagnostiserade men man tror att det finns ett stort mörkertal, ca 200 000.

  Glutenintolerans är vanligare hos kvinnor än hos män och barn löper 10% större risk att få det om någon förälder har det.

  Risken för glutenintolerans kan också öka om du har andra autoimmuna sjukdomar t ex diabetes och reumatism (Doktor.com 2013)

   

  Symtom

  Symtomen kan vara olika, en del märker av det mer andra mindre (1177.se, 2011). Glutenintolerant kan vara svårt att upptäcka eftersom symtomen är så diffus. Trötthet och nedstämdhet är vanliga symtomer hos vuxna men även viktminskning, näringsbrist och värk i skelettet är symtomer som vuxna kan drabbas av. (Doktorn.com, 2013).

  Hos barn kan symtomen vara förstoppning, diarréer, dålig aptit, svullen mage och vikt minskning. (1177.se, 2011)

   

  Diagnos

  För att kunna se om man lider av glutenintolerans så kan läkaren ta ett blodprov. Blodprovet måste tas innan man tar bort gluten ur kosten. Samma gäller om man ska göra en tunntarmsbiopsi som också är ett sätt att ta reda på om man lider av glutenintolerans. När man gör en tunntarmsbiopsi så går man in i tunntarmen och tar prover av tarmluddet för att analysera. (Doktorn.com, 2013)

   

  Behandling

  Det finns ingen medicinsk behandling eftersom glutenintolerans är kronisk sjukdom.(Internetmedicin.se, 2014) Det man får göra är att utesluta gluten i kosten. Till en början får man träffa en dietist eftersom det kan var en stor omställning att börja med glutenfri kost. Om du är förälder till ett barn med glutenintolerans är det viktigt att meddela skolan, förskolan, släkt och vänner om den ändrade kosten.(Doktorn.com, 2013) Den glutenfria kosten är dock vitaminfattig så det kan behövas ett tillskott av B-vitaminer i form av B-6 och B-12. (Internetmedicin.se, 2014)

   

  Att leva med glutenintolerans

  Det går inte att fuska, man måste vara konsekvent och ta bort all gluten ur sin kost. Fuskar man så känner man av det på en gång och kan blir riktigt dålig. Oftast är det inga problem och de flesta behöver inte uppsöka vården något mer efter ändrad kost, det finns även grupper man kan vara med i om man vill utbyta recept och erfarenheter. (Doktorn.com, 2013)

   

   

   

  Referenser

  Files (0)

   

  Comments (9)

  Viewing 9 of 9 comments: view all
  Bra skrivet och lättläst! Vet man varför det är vanligare hos kvinnor? Man har även konstaterat att Celiaki ökar hos barn - det vore intressant att även ta upp teorier kring dessa orsaker./Anki edited 16:56, 20 Nov 2014
  Posted 15:45, 24 Oct 2014
  Lättläst och bra skrivet! Det jag undrar är: hur kan risken öka att få Celiaki om du har reumatism, alltså hur det kan hänga ihop?
  Posted 15:01, 3 Nov 2014
  Tack Anki! Har försökt att hitta svar på din fråga om varför celiaki är vanligare hos kvinnor men hittar inget svar, däremot hittade jag att celiaki hos barn har ökat pga förändringar i spädbarnskosten. Diagnosen celiaki i tidig barnålder minskar om man introducerar glutenhaltig kost gradvis under amning. //Sofia
  Posted 18:12, 4 Nov 2014
  Både reumatism och Celiaki är autoimmuna sjukdomar och vid autoimmuna sjukdomar så angriper kroppens eget immunförsvar egen vävnad, symtomerna blir olika beroende på vilka vävnader som attackeras. Det man har kommit fram till att symtomerna tycks bli bättre hos de flesta autoimmuna sjukdomarna om man äter en glutenfri kost. Hoppas det var svar nog!
  Posted 18:30, 4 Nov 2014
  Bra skrivet och intressant. Du skriver att det är en livslång intolerans. Men kan man få det lindrigare med åren om man "sköter" sig, att man någon gång kan fuska. Eller blir man lika "sjuk" varje gång man får i sig gluten? //Jessica
  Posted 19:05, 4 Nov 2014
  Tack Jessica! Nej du kan inte fuska med gluten, har en vän med celiaki och hon blir jättedålig så fort hon får i sig minsta lilla gluten. Så glutenfri kost resten av livet är det som gäller.
  Posted 09:29, 5 Nov 2014
  Hej bra skrivet! vi utredde våran dotter för gluten men det var laktos som ställde till det. Men hörde att om man har gluten har man ofta laktos oxå att dessa går lite hand i hand.. stämmer det?
  Posted 08:36, 17 Nov 2014
  Bra skrivet! :) Du skrev att kvinnor oftare drabbas av glutenintolerans, vet du varför det är så? /Malin
  Posted 15:47, 28 Nov 2014
  En läkare misstänkte att jag drabbats av glutenintolerans eftersom jag hade extremt dåligt järnvärde och därför otroligt trött trots järntabletter och ett tecken hos vuxna kan ju tydligen va att man inte tar upp järnet i maten. Proverna visade ingen intolerans men han sa att det inte alltid syns? Hur har du uppfattat det när du läst?
  Kortfattat , men du har fått med mycket information. Bra flöde, lättförståeligt/Maria
  Posted 19:12, 3 Dec 2014
  Viewing 9 of 9 comments: view all
  You must login to post a comment.