Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Eksem

Eksem

  Table of contents
  No headers

   

  ORSAK

  Eksem är ett gemensamt namn för icke smittsamma hudinflammationer som uppstår på huden när dess yttre skydd har försvagats (Setterberg, 2013). Eksem är en vanlig hudåkomma, de flesta människor kommer någon gång under sin livstid drabbas av eksem. Hos små barn är det mycket vanligt förekommande, dock brukar besvären upphöra med åldern (1177 Vårdguiden, 2014). Även äldre människor har lätt för att drabbas av eksem. En bidragande orsak till detta är att människans hud blir skörare med åldern och lättare ådrar sig inflammationer.

  Eksem kan uppkomma av olika bidragande faktorer, dessa kan variera kraftigt från fall till fall. Vanligt förekommande orsaker är bland annat torr hud, hormonella rubbningar och hudsvamp. Även kontakt med allergener kan resultera i eksem. Det finns också en ärftlig faktor att ta hänsyn till.

  De vanligaste formerna av eksem är:

  • Atopisk dermatit. Debuterar oftast hos barn under de första levnadsåren, man räknar med att cirka 15 % av alla barn i Sverige drabbas av atopisk eksem. Trots att det är associerat med barn förekommer sjukdomen även bland vuxna. Eksemet sätter sig ofta i blöjområdet, på kinderna eller i arm- och knäveck. Kallas därför  i folkmun för böjveckseksem.
  • Seborroiskt eksem. Är även känt som mjälleksem. Ett återkommande eksem som drabbar områden med riklig förekomst av talgkörtlar. Blossar därför gärna upp i ansikte, hårbotten, bröstkorg, armhålor och ljumskar. Mjälleksem drabbar upp till 5 % av befolkningen i Sverige och är vanligare bland män än kvinnor.
  • Kontakteksem. Dessa kan vara både allergiska eksem som uppstår vid kontakt med allergiframkallande ämnen och icke-allergiska eksem som blossar upp när huden utsätts för uttorkning och olika traumatiserande ämnen exempelvis starka rengöringsmedel. Nickel är ett av de vanligaste orsakerna till allergiska kontakteksem i Sverige (Internetmedicin, 2014)(1177 Vårdguiden, 2014).

  Eksem kan förvärras hos drabbade av ett flertal orsaker bland annat:

  • Bakterier
  • Kontakt med vissa kemikalier
  • Stress
  • Sömnbesvär
  • Infektioner
  • Användande av för varma kläder
  • Kyla

   

  SYMPTOM

  Eksemets symptom varierar och ser olika ut beroende på vad det är för slags eksem man har och dess uppkomst. Vanligt är man utvecklar en rodnad på det drabbade området med tillhörande svullnad och klåda. I många fall fjällar huden och det kan även bildas vätskefyllda blåsor. Det förekommer också att det bildas sprickor i huden i eksemdrabbade områden. Många av symptomen leder i många fall till att den drabbade personen kliar sönder huden vilket resulterar i sårskorpor. I de fall problemen är återkommande är det inte ovanligt att huden blir grov och skrovlig.

   

  DIAGNOS

  Vid diagnosticering av eksem får man i första hand genomgå en läkarundersökning på en vårdcentral. I samband med detta får man svara på en rad frågor angående eventuella allergier, livsstil, matvanor och så vidare. I vissa fall kan man få remiss till sjukhus för vidare undersökning. Det förekommer också att man får genomgå ett epikutantest, även kallat lapptest, för att fastställa eventuella överkänsligheter (1177 Vårdguiden, 2014) .

   

  BEHANDLING

  Vid behandling av eksem är det viktigt att först ta reda på den bakomliggande orsaken till dess uppkomst. Man fokuserar därefter på att dämpa eventuella symptom, ofta med mjukgörande salva för att återställa hudbarriären. Kortison förekommer också som behandling mot inflammationen på det eksemdrabbade området. I de fall eksemet orsakar stora besvär eller varar länge kan behandling av specialist krävas (Setterberg, 2013).

   

  REFERENSLISTA

  Tryckta referenser

  Setterberg, E. (2013). Medicin 1 och 2. Stockholm, Liber AB

  Webbsidor

  1177 Vårdguiden. (2014). Eksem. Hämtad 25 oktober, 2014, från 1177 Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Skane/Fakta-och-r...kdomar/Eksem1/

  Roupe, G. (2014). Kontakteksem. Hämtad 26 oktober, 2014, från Internetmedicin:

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=861

  Roupe, G. (2014). Seborroiskt eksem (mjälleksem). Hämtad 26 oktober, 2014, från Internetmedicin:

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=888

  Roupe, G. (2014). Atopiskt eksem. Hämtad 26 oktober, 2014, från Internetmedicin:

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=840

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Bra skrivet! Det jag undrar över är detta lapptest, är det samma sak som pricktest? Hade varit bra om du utvecklat det lite mer ;) / Karin
  Posted 16:00, 29 Oct 2014
  Bra skrivet tycker jag. Lider själv av kontakteksem och det kan bli rätt jobbig men finns mycket som är nickelfri i dagsläget. Det jag undrar över varför det är så vanligt hos barn? Huden hos en vuxen har väl blivit mer utsatt än hos ett barn? Kan det kanske vara så att ärftligheten spelar en roll? Är nyfiken :) /Franka
  Posted 19:17, 29 Oct 2014
  Hej intressant läsning =) Min son fick utslag över hela kroppen när han var 5mån. efter mycket funderande och smörjande så var det en sköterska som utbrast det där är mjölkeksem. Vi tog bort mjölkproteinet och eksemen försvann. så det jag saknar på din uppsats är lite ang födoämnen som orsak =)
  Posted 08:51, 17 Nov 2014
  Hej! Lättläst och lätt att förstå. Jag tänkte höra om det finns nått som heter stress eksem? Har hört folk som sagt att de har fått eksem p g a stress, kan det vara så eller kan det bero på hormonerna? //Sofia
  Posted 09:14, 20 Nov 2014
  Hej, bra skrivet och lättförståeligt! Undrar, kan man självbehandla sig vid misstänkt eksem eller behöver man alltid gå till läkare först för att få diagnosen eksem? Kanske personalen på apoteket kan hjälpa till vid val av salva osv? /Malin
  Posted 15:42, 28 Nov 2014
  Hej, Bra skrivet och lättläst. Min äldsta dotter har atopiskt dermatit sedan 4 månaders ålder med uppehåll mellan 9-12 års ålder. Hon är nu 15 år. Hon utvecklade eksem pga av pälsdjursallergi som senare utökades till överkänslighet mot bla solljus, pollen, nyklippt gräs mm. Hon har nu kortisonbehandling för att dämpa inflammationen i huden. Yngsta dottern har ägg- och pälsdjursallergi.
  Posted 23:16, 3 Dec 2014
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.