Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Depression

Depression

  Table of contents
  No headers

  Depression

   

  Det är normalt att vara ledsen ibland, det är vi alla. Vi går igenom olika perioder i livet som kan påverka en mer eller mindre. Om man är ledsen och nedstämd en längre tid så kan man ha drabbats av depression. 

   

  Orsak

   

  En depression är när det blir obalans i hjärnans signalsubstanser. Sömnen påverkas och känslolivet likaså att kunna ta intiativ till saker. Det kan utlösas pågrund av olika saker tex att en närstående har gått bort eller att man är stressad och att det övergår till en depression men det behöver inte alltid finnas en förklaring till vad som orsakade depressionen. Det finns årstidsbundna depressioner, som tex orsakas av att det blir mörkare ute. Det är många som drabbas av depression. Häften av alla kvinnor och 25% av alla män drabbas någon gång.  (1177 Vårdguiden, 2014)

   

  Symptom

   

  Trött, nedstämd, orkeslös i mer än två veckor samt svårt att äta. Man kan känna skam och tänka mer på döden. Att man inte orkar göra något och att ingenting känns meningsfullt längre. Man kanske inte orkar varken duscha eller kliva ur sängen. Man isolerar sig för att man inte orkar träffa vänner. Självförtroendet är ofta dåligt. Man kan få sömnsvårigheter samt minskad sexlust. Diagnosen ställs genom att läkaren ställer frågor angående nuvarande situation och om man då har varit nedstämd i minst två veckors tid samt känner sig orolig, trött och att det inte finns någon lust till saker man tidigare kanske gjort så får man diagnosen. (1177 Vårdguiden, 2014) 

   

  Behandling

   

  Det finns både läkemedelsbehandling att få samt olika psykolog behandlingar tex KBT (Kognitiv beteendeterapi) som har god effekt på depressioner. Det finns olika nätbaserade terapimetoder att få hjälp ut av där man följer olika program som är utformade för just depression. Vissa får kombination av både psykologkontakt samt läkemedel. (Depression.se, 2012)

   

   

   

  Referenslista

   

   

  1177 Vårdguiden. (2014)Depression. Hämtad 24 nov från 1177 Vårguiden

  http://www.1177.se/Vastmanland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Depression

   

  Psykologiguiden.(2014)Depression. Hämtad 24 nov från 

  http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?ID=136&Depression

   

  Depression.se. (2012)Behandlingar. Hämtad 24 nov från Depression.se

  http://depression.se/behandlingar/

  Files (0)

   

  Comments (4)

  Viewing 4 of 4 comments: view all
  Hej! Väldigt intressant läsning och det var lättförståeligt. :) Jag vet att man tidigare använde elbehandling vid depression. Är det en behandlingsmetod som fortfarande används? // Åsa
  Posted 17:48, 25 Nov 2014
  Hej! Lättläst och bra skrivet! :) Undrar hur ställs diagnosen depression? Hur vet man om det bara är en period av nedstämdhet eller en depression? tänker de måste vara svårt för läkaren också att urskilja? /Malin
  Posted 15:45, 28 Nov 2014
  Hejsan.
  Jag tycker att det känns som att du har fått med det mesta vad gäller fakta. Vissa delar hade kunnat utvecklats lite mer, som informationen om olika behandlingsmetoder. Jag reagerade också på att vissa meningar kändes väldigt långa och kanske lite konstigt formulerade.
  Annars tycker jag att texten är lätt att förstå och det känns bra att du har använt dig av flera källor som backar upp din information!
  / Sara J
  Posted 18:20, 28 Nov 2014
  Hej! Håller med Sara J att informationen hade kunnat fyllts ut med lite mer information.
  /mvh Sara N
  Posted 12:19, 2 Dec 2014
  Viewing 4 of 4 comments: view all
  You must login to post a comment.