Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2014 > Sjukdomar > Benskörhet

Benskörhet

  Table of contents
  No headers

  Benskörhet

   

  Vad är benskörhet?

  Benskörhet även kallad osteoporos finns som tre olika typer. Det finns typ 1, typ 2, och sekundär osteoporos. Osteoporos innebär att benvävnaden blir porös. I och med att benvävnaden är porös, blir skelettet skört.

  Det finns två specialiserade sorter av benceller. Osteoblaster som bildar ben, och Osteoklaster som bryter ner ben. I normala fall har de ett gott samarbete med varandra.När balansen rubbas är det för att det finns fler osteoklaster som bryter ned ben än vad det finns osteoblaster som bygger nytt ben. Benvävnaden börjar att brytas ned. Om man inte har tillräckligt med kalcium i kroppen, förvärras processen.

  Om kroppen lider brist på kalcium, då tas det ifrån skelettet istället. Det är osteoklastcellerna som tar kalcium och skickar ut det i blodet (Williams, 2002).

  Varför får man benskörhet?

  Typ 1. Denna typ av osteoporos drabbar framförallt ryggraden. Denna grupp drabbas av benskörhet efter klimakteriet då östrogenhalten minskat. Brist på östrogen leder till en förminskad produktion utav hormonet kalcitonin. Bristen på kalcitonin gör att det blir en förminskad produktion av D-vitamin. När man har brist på D-vitamin, får man en förminskad upptagningsförmåga utav kalcium.

  Typ 2. I denna typ av osteoporos drabbas inte bara ryggraden. Hela kroppen drabbas. Typ 2 visar sig mest i armar och ben. Denna typ kommer gradvis med åldern. Kroppen får en sämre förmåga att ta upp näringsämnen som vitamin D, kalcium och magnesium (även andra näringsämnen).

  Sekundär osteoporos orsakas av andra hälsoproblem (Williams, 2002).  De sjukdomar som kan ge osteoporos är de som hindrar eller ändrar näringsupptaget. Exempelvis: Tarmsjukdomar, Diabetes, Reumatiska sjukdomar, Njursjukdomar, Leversjukdomar (Stenlund, 1999).

  Hur vanligt är benskörhet?

  Benskörhet är vanligt. Var tredje kvinna över 70 år drabbas. Var sjätte man över 70 år drabbas

  ( 1177 Vårdguiden).

  Vilka besvär kan man få?

  Man har oftast inga besvär. Att man har drabbats av benskörhet märker man genom att få ett benbrott i kroppen. Benbrotten uppkommer efter små ansträngningar eller belastningar. En diagnos ställs efter att man har gjort en bentäthetsmätning (1177 Vårdguiden).

  Vilken behandling finns det?

  Det är bra att röra på sig och att äta rätt kost. Motion stärker skelettet och ökar muskelstyrkan. Det är viktigt att inte ha brist på kalcium och D-vitamin i kroppen. De mediciner man får, gör att risken för benbrott minskar. Den läkemedelsgruppen kallas, Bisfosfonater. De minskar nedbrytningen av benvävnaden (1177 Vårdguiden).

   

  Referenslista

  Stenlund, Berndt.(1999) Det sköra benet. Fakta om folksjukdomen Osteoporos. Förlagshuset

  Gothia AB.

  Williams, Xandria (2002) Stärk ditt skelett. Förebygg benskörhet med rätt kost och träning. Valentin förlag

  1177 Vårdguiden Benskörhet 2014-03-27. Hämtad 2014-11-03 från 1177 Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Dalarna/Fakta-och...ar/Benskorhet/

  Files (1)

  FileSizeDateAttached by 
  Benskörhet.docx
  No description
  12.52 kB13:03, 5 Nov 2014h14emmigActions

  Comments (5)

  Viewing 5 of 5 comments: view all
  Bra skrivet! Jag undrar hur det går till vid en bentäthetsmätning. Är det prover som tas eller någon slags röntgen? Om jag inte har någon av de sjukdomarna som kan ge osteoporos och ändå råkar ut för ett benbrott pga en belastning, kollas detta ändå upp via en bentäthetsmätning?
  Lite "otäckt" att man oftast inte får några besvär. Där ser man ännu en gång hur viktigt det är med rätt kost och motion.
  Posted 15:20, 5 Nov 2014
  Tack, kul att du tycker det :) En bentäthetsmätning gör man genom en metod som heter DEXA-metoden. Man röntgar bentätheten. Det finns också blodprover man kan ta som mäter halten av kalcium. Men blodprover är inte helt tillförlitliga då en brist på kalcium inte behöver vara på grund av benskörhet. Nej det är inget som kollas upp om man inte själv ber om det och tror att man är i riskzonen.
  Posted 13:37, 6 Nov 2014
  Hej! Nu hoppas jag att jag kommer ihåg vilken som är vilken av osteoklast och osteoblast :). Inte mycket att kritisera, bara att om du hade skiljt på styckena med fet text eller ett radavstånd hade det vart enklare att läsa, annars bara bra skrivet och lätt att förstå. Sofie
  Posted 11:17, 9 Dec 2014
  Bra skrivet och enkelt förklarat! Nu förstår jag hur det hänger ihop med östrogen, D-vit och kalcium. Svårt att veta om man får i sig tillräckligt genom kosten, eller om man ska äta tillskott. Jag tar extra D-vit tabletter på vintern iaf.
  /Jenny S
  Posted 11:37, 9 Dec 2014
  Bra skrivet! Även långvarig anorexia kan ge benskörhet. / Mathilda
  Posted 20:41, 21 Dec 2014
  Viewing 5 of 5 comments: view all
  You must login to post a comment.