Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion

  Table of contents
  No headers

  Det är vanligt förekommande med urinvägsinfektioner (UVI). Anledningen till dessa infektioner beror på att bakterier trängt in i urinvägarna och vidare upp i urinblåsan. Vanligaste bakterien som orsakar detta är E.colibakterien (Escherchia), vilken finns i tarmarna och i ändtarmsöppningen. Det är vanligast att kvinnor får urinvägsinfektion på grund av att männens långa urinrör ger ett bättre skydd än kvinnornas korta. Män med prostatabesvär kan lätt få infektioner i urinvägarna på grund av att de får svårigheter att tömma urinblåsan, vilket ökar risken för bakterier att växa till och att det blir en urinvägsinfektion (Rodhe 2012, Setterberg 2013).

  Urinvägsinfektionerna namnges efter var de är lokaliserade: urinrörskatarr, blåskatarr och njurbäckeninfektion (Setterberg 2013, s 382). Vid blåskatarr så kallad cystit så är infektionen begränsad till urinröret, detta är den vanligaste formen av urinvägsinfektion. Vid njurbäckeninflammation så kallad pyelonefrit, så sitter infektionen i njurarna och njurbäckenet. Det är en allvarligare infektion än blåskatarr (Rodhe, 2012).
   

  Symtom
  De vanligaste symtomen vid blåskatarr är sveda och värk när man kissar och att man behöver gå ofta på toaletten. Man kan även få värk i magen, där urinblåsan sitter. Urinen luktar ofta illa och blir grumlig, det kan även bli lite blod i urinen på grund av att den inflammerade slemhinnan lätt börjar blöda. Vid njurbäckeninfektion känner man sig oftast ordentligt sjuk, får ont i ryggen, feber, frossa och illamående, men man kan även få endast sveda och värk när man kissar plus att man behöver kissa ofta (Rodhe 2012, Setterberg 2013).

   

  Söka vård
  För det mesta läker blåskatarr hos kvinnor av sig själv utan behandling, men vid stora besvär eller om besvären inte ger med sig efter tre dagar ska man söka vård.
  Enligt Rodhe, 2012 och Setterberg, 2013, bör man söka vård vid följande:

  ·         Om urinen är grumlig och luktar illa.

  ·         Om man behöver gå på toaletten och kissa ofta.

  ·         Om det svider eller gör ont när man kissar.

  ·         Om det gör ont i magen kring där urinblåsan sitter.

  ·         Om man är gravid ska man alltid kontakta en mödravårdscentral eller vårdcentral om man misstänker att man har blåskatarr.

  ·         Män som misstänker att de har blåskatarr bör söka vård eftersom det kan vara problem med prostatakörteln.

  ·         Om man har blod i urinen.

  ·         Om man har tror sig ha fått urinvägsinfektion plus att man får värk i ländryggen och har feber, ska man söka vård direkt på vårdcentralen eller akutmottagning.

  ·         Vid så kallade ”tysta” urinvägsinfektioner, vilket är vanligt bland äldre personer, de får då lite diffusa symtom, men det är ändå viktigt att söka vård i dessa fall.

   

  Behandling

  Man får lämna urinprov och odling görs på detta för att se om det finns bakterier i urinen. Det bästa är att ta morgonurinen, det vill säga man bör ha hållit urinen i blåsan minst fyra timmar innan. Konstateras det att man har urinvägsinfektion så får man bakteriedödande eller bakteriehämmande läkemedel. Det är väldigt viktigt att man slutför sin kur även om man tycker att symtomen försvinner inom ett par dagar, avslutar man kuren för tidigt så kan bakterierna bli resistenta emot läkemedlet det vill säga läkemedlet kommer inte ha någon verkan nästa gång man tar det (Setterberg, 2013).

   

  Förebyggande åtgärder

  Genom att göra följande kan man försöka undvika att få urinvägsinfektioner: noga sköta underlivshygienen, kvinnor bör torka sig vid toalettbesök framifrån och bakåt för att undvika att tarmbakterier förs mot urinrörsöppningen, helst undvika tvål och bara tvätta sig med vatten, kissa direkt efter samlag och efter bad, tömma blåsan ordentligt vid toalettbesök och dricka mycket. Vid symtom på urinvägsinfektion har det i vissa fall visat sig hjälpa att dricka citrondricka och tranbärsjuice eftersom dessa drycker skapar en sur miljö vilket till exempel  E.colibakterierna inte trivs i (Setterberg, 2013).

   

  Nya rön

  Enligt uppgifter hämtade ifrån Karolinska Institutets Pressrum 2013-11-20 (Brauner, 2013):

  ”Östrogen nytt vapen mot urinvägsinfektion i klimakteriet

  ”[PRESSMEDDELANDE 2013-06-20] Östrogen stimulerar tillverkningen av kroppens eget antibiotikum och stärker slemhinnan i urinvägarna, enligt en ny studie från Karolinska Institutet. Resultaten från studien, som publiceras i tidskriften Science Translational Medicine, visar att östrogenbehandling hjälper kvinnor i klimakteriet att bekämpa återkommande urinvägsinfektioner.”

  ”- Kvinnor i klimakteriet har låga östrogennivåer och därför också låga nivåer av antimikrobiella peptider och dessutom skadad slemhinnan i urinvägarna. Det gör att bakterierna kan föröka sig och tränga in i den djupare vävnaden, där de kan gömma sig till dess de orsakar en ny urinvägsinfektion. Genom att lokalbehandla postmenopausala kvinnor med östrogen stärker man slemhinnan och ökar det egna försvaret mot infektioner, säger Annelie Brauner vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, ansvarig för studien.”

   

  Referenser

  Brauner A, Estrogen Supports Urothelial Defense Mechanisms, Science Translational Medicine. Karolinska Institutets Pressrum, Pressrelease 20 Juni 2013. Uppgifter hämtade 2013-11-20 från:  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?a=165346&d=2637&l=sv&newsdep=2637


  Rodhe N, senast uppdaterad: 2012-11-20. Uppgifter hämtade 2013-11-20 från 1177 Vårdguiden: http://www.1177.se/Gavleborg/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Urinvagsinfektion/


  Setterberg E, Medicin 1 och 2, 2011 Elsie Setterberg och Liber AB, Andra tryckningen 2013: Repro 8 AB, Stockholm.

  Files (0)

   

  Comments (3)

  Viewing 3 of 3 comments: view all
  Jag har alltid under min uppväxt fått höra att man inte ska sitta på kallt underlag eftersom det är det man får urinvägsinfektion utav. Det skulle vara intressant att veta om detta endast är en myt eller om det faktiskt finns underlag på att det kanske är negativ faktor.
  Jag har även läst att det finns en ärftlighets faktor när det gäller UVI, att man har en större chans att få det om det är går i släkten, kanske något att tillägga i texten? :)

  Jag tycker att texten ger en väldigt bra och bred överblick på UVI, lättläst med relevant information!

  LÄNK: http://www.lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Att-anvanda-lakemedel/Sjukdom-och-behandling/Behandlingsrekommendationer---listan/Nedre-urinvagsinfektion-UVI-hos-kvinnor/ edited 11:13, 23 Nov 2013
  Posted 11:10, 23 Nov 2013
  Bra skrivet, lättläst och intressant. Har själv haft UVI vid ett tillfälle och det var inte alls roligt. Fick då höra av sköterskan som konstaterade detta att det inte alls behöver bero på dålig underlivshygien utan även kan vara utlöst av tex stress. Vet dock inte om detta stämmer, vore intressant att veta om det stämmer eller inte. Om hon bara hittade på eller har underlag för det hon sa.
  Diffusa symtom hos äldre vid tyst UVI, vilka kan dessa vara?
  Annars som sagt, jättebra skrivet.
  Posted 09:46, 11 Dec 2013
  Tack för bra kommentarer, jag ska ta till mig dem och ev göra lite justeringar. Jag hade först med lite information kring det ni funderade över, men tog sedan bort det, för jag fick inte till det riktigt, men jag ska nog göra ett nytt försök, för det kan vara intressant att få med det.
  Posted 10:46, 16 Dec 2013
  Viewing 3 of 3 comments: view all
  You must login to post a comment.