Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Prostatacancer

Prostatacancer

  Table of contents
  No headers

   

  Prostatan, eller blåshalskörteln som den också kallas, är en av mannens könskörtlar, den är stor som en valnöt och sitter runt övre delen av urinröret, nedanför urinblåsan (Henriksson & Rasmusson, 2013, s. 267.) Prostatacancer innebär att det bildas en tumör i prostatan, som senare kan sprida sig till andra delar av kroppen såsom lymfkörtlar eller skelett. (Johansson, 2011)

   

  Varje år får mellan 9000 – 10 000 män veta att de har prostatacancer, och varje dag får ca 25 män denna diagnos. Mer än var tionde man i Sverige kommer någon gång under sin livstid att få prostatacancer. Detta innebär att prostatacancer är den vanligaste cancerformen i Sverige, och står för ca en tredjedel av all cancer hos män. Ungefär hälften av de som får prostatacancer är under 70 år, och sjukdomen är mycket ovanlig hos män under 50 år. (Johansson, 2011; Nystrand, 2012; AstraZeneca, 2011)

   

  Orsak och förekomst

  Orsakerna till prostatacancer är oklara, men finns sjukdomen inom släkten är risken större att du drabbas, och just ärftlighet tros vara orsak vid ca 10 % av fallen. Det finns även geografiska skillnader, då prostatacancer är mycket vanligare i t ex USA och Västeuropa än i de asiatiska länderna. Därför tror man att både livsstilen och miljön påverkar uppkomsten av prostatacancer. (Nystrand, 2012; AstraZeneca, 2011)

   

  Symtom

  Ett av de första symtomen på prostatacancer kan vara att du får problem med vattenkastningen, att du har svårt att kissa eller måste kissa ofta. Detta ska, trots att det ger samma symtom, inte förväxlas med godartad prostataförstoring, som är en normal och naturlig del av mannens åldrande. Att förlora aptiten, gå ner i vikt, få ont i ryggen eller blod i urinen är exempel på mer ovanliga symtom. (Nystrand, 2012; AstraZeneca, 2011)

   

  Undersökningar

  •   Läkaren känner på prostatan via ändtarmen, och känns den hårdare och knöligare än vanligt kan det tyda på cancer.
  •   Med ett blodprov undersöker man halten av PSA (prostataspecifikt antigen), som är ett protein som bildas i prostatakörteln, och vid en cancertumör kan denna halt vara högre än vanligt.

   

  Man kan även göra fler undersökningar med hjälp av ultraljud, och diagnosen fastställs sedan genom ett vävnadsprov, en så kallad biopsi. (Setterberg, 2011, s. 459; Johansson, 2011)

   

  Behandlingar

  Vilken behandling som ges beror bland annat på hur långt gången sjukdomen är och om den har spridit sig, men också patientens ålder och allmäntillstånd spelar in. (Johansson, 2011)

   

  •    Vid operation tas prostatakörteln samt de båda sädesblåsorna bort.

  Biverkning: impotens och inkontinensbesvär.

   

  •    Vid både yttre- och inre strålbehandling dödas cancercellerna av radioaktiva strålar.

               Biverkningar: urinträngningar, diarré, men även här kan det leda till impotens. (Setterberg, 2011, s. 459)

   

  •    Eftersom prostatacancer behöver testosteron för att växa är hormonbehandlingar ett effektivt sätt att bromsa cancerns tillväxt genom att hindra produktionen av testosteron.

  Biverkningar: impotens, minskad sexlust, blodvallningar, viktökning, känsla av trötthet och initiativlöshet samt benskörhet.

   

  •    Cellgifterkan ges vid sjukdomens senare stadie för att minska smärtan.

               Biverkningar: håravfall, infektionskänslighet samt domningar i fingrar och fötter. (AstraZeneca, 2011)

   

  All prostatacancer behöver inte behandlas, är sjukdomen i ett tidigt stadie och man inte besväras av några symtom kan man avvakta med behandling.(Johansson, 2011)

   

  Värt att nämna är att du har, enligt Hälso- och sjukvårdslagen, rätt att få ditt fall bedömt av en eller flera andra läkare, innan du bestämmer dig för vilken behandling du vill ha. Det kan t ex vara lämpligt att rådfråga både en urolog och en onkolog, då det ofta är ett stort och svårt beslut att fatta.(AstraZeneca, 2011)

   

   

  Referenser

   

  AstraZeneca. (2011-02-17). Prostatacancer. Hämtad 20 november, 2013, från Cancer.nu: http://cancer.nu/se/Prostatacancer/

   

  Cancerfonden. (2013-05-07). Om prostatacancer. Hämtad 20 november, 2013, från Cancerfonden:

  http://www.cancerfonden.se/sv/Om-Cancerfonden/Fragor-och-svar/Vanliga-fragor-om-prostatacancer/

   

  Henriksson, O. & Rasmusson, M. (2013). Fysiologi: med relevant anatomi. (3., uppdaterade uppl.) Lund: Studentlitteratur

                                 

  Johansson, Jan-Erik. (2011-01-28). Prostatacancer. Hämtad 20 november, 2013, från 1177 Vårdguiden:

  http://www.1177.se/Uppsala-lan/Tema/Cancer/Cancerformer-och-fakta/Cancerformer/Prostatacancer/

   

  Nystrand, Anders. (2012-09-04). Prostatacancer. Hämtad 20 november, 2013, från Cancerfonden:

  http://www.cancerfonden.se/sv/cancer/Cancersjukdomar/Prostatacancer/

   

  Setterberg, E. (2011). Medicin 1 och 2. (1. uppl.) Stockholm: Liber.

   

   

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  Välskrivet och informativt! Tycker om upplägget, bra styckeindelningar som gör det blir lättläst.

  Jag undrar lite över området behandlingar. Förstår att valet av behandling beror på hur långt sjukdomen är gången, om den har spridit sig osv men jag skulle gärna vilja veta vilken behandling man väljer och när? Alltså, om man har långt gången prostatcancer t ex, väljer man då operation eller strålbehandling?/Kristin
  Posted 10:49, 29 Nov 2013
  Informativt och välformulerat om en sjukdom jag inte har sån bra koll på. Visste tex inte att herediteten var så hög som 10%. För övrigt en lättläst text.
  Posted 12:38, 11 Dec 2013
  Mycket bra och informativ text. Med tanke på antalet drabbade så borde även männen bli kallade till årliga undersökningar liksom kvinnor blir till både cellprover och mammografi. Det kanske är så, har du sett några uppgifter om detta?
  Posted 15:40, 17 Dec 2013
  Bra skrivet!! Lätt förståligt och bra väsentligt innehåll. Hade ingen aning om att det var så vanligt med prostata cancer.
  Posted 10:40, 19 Dec 2013
  Bra och faktarik text. Jag lärde mig nu att det finns något som heter godartad prostataförstoring samt att man har rätt att få sitt fall bedömt av flera läkare, att rådfråga både onkolog och urolog är inget som kom till tanken per automatik, bra tips.
  Posted 11:51, 19 Dec 2013
  Tack för fina ord :)

  Dök ner bland mina papper igen och den information jag hittade angående behandling visade att operation endast är möjlig om tumören inte spridit sig utanför prostatan, medan strålbehandling både kunde användas om den var begränsad till prostatan men även om den lyckats sprida sig. Ålder och "om det är värt det" spelar nog stor roll om cancern är långt gången, med tanke på biverkningarna.

  Jag har faktiskt också tänkt på det där med kallelse till årliga undersökningar när det gäller prostatacancer, och jag håller med dig. Jag frågade en nära släkting till mig, som fick besked om att han har prostatacancer för ca ett år sen, och han undersökte sig av en slump, då hans fru ville det. Sedan dess blir han kallad och kollar PSA-värdet var tredje månad. Men utöver det har jag inte läst någonstans om att alla ska kallas, men med tanke på hur vanlig sjukdomen är så borde det vara, även för männen, viktigt att undersökas regelbundet. edited 01:18, 20 Dec 2013
  Posted 00:44, 20 Dec 2013
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.