Search:
DU Wiki > Ämnen - Subjects > Medicinsk vetenskap > Tidigare kurser inom Medicinsk vetenskap > Anatomi, fysiologi och sjukdomslära, ht 2013 > Sjukdomar > Malignt Melanom

Malignt Melanom

  Table of contents
  No headers

  Hudcancer - Malignt Melanom

   

  Hudtumörer är vanliga åkommor, fettknutor och födelsemärken är exempel på godartade hudtumörer och de sprider sig inte. Det som kallas hudcancer är elakartade hudtumörer. UV-strålning är den största orsaken till hudcancer, både vanligt solande och solarisolande är skadligt. (Setterberg, 2011) Det finns tre olika typer av hudcancer, malignt melanom, basalcellscancer och skivepitelcancer. Hudcancer är bland den vanligaste formen av cancer i Sverige. Den förekommer i alla åldrar men är inte så vanlig hos barn. Skivepitelcancern är vanligare hos män än kvinnor och det är den typen av cancern som ökar mest. (Edqvist, 2012)

  Sjukdomstecken

  Malignt Melanom är den mest allvarliga hudcancerform,(Setterberg, 2011) det sitter i de pigmenterade cellerna, födelsemärkerna länst ner i överhuden de sk. melanocyterna. Oftast får kvinnorna det på underbenen och männen på bålen. Det man kan vara uppmärksam på är om de börjar ändra form, färg, växa eller börja klia. (Edqvist, 2012) Malignt Melanom växer snabbt och kan utveckla metastaser. (Setterberg, 2011)

  Basalcellscancer  har tre olika varianter i utseende och kallas även basaliom. (Setterberg, 2011) Den är den vanligaste och den mest godartade hudcancer. (Setterberg, 2011) Utseendet kan vara som en glänsande knuta med ytliga blodkärl, eller som ett sår som inte läker ihop helt och är återkommande, den tredje varianten kan se ut som ett rött eksem med skrovlig eller fjällande yta. De förekommer oftast i ansiktet men även på bålen. (Edqvist, 2012) Basaliom sprider sig inte men kan blir större och skada vävnader i området. (Setterberg, 2011)

  Skivepitelcancer är den nästvanligaste formeln (Setterberg, 2011) den uppkommer oftast där solen kommer åt exempelvis i ansiktet, hjässan, ytterörat och händer. Skivepitelcancer sitter i överhudens mellanskikt eller från ett djupare hudlager. Oftast visar det sig som en rodnad eller en fjällande fläck, då ligger det i hudens yttersta lager och har inte spritt sig ner i huden. Sprider den ner sig i läderhuden blir det som en röd knuta som kan fjälla eller ha en sårig yta. (Edqvist, 2012) Skivepitelcancer växer långsamt och sprider sig sällan men kan spida sig till lymfkärlssystemet. (Setterberg, 2011)

  Behandlingar

  De säkraste och i de flesta fall opererar man bort hudförändringen. Oftast räcker det för de tre hudcancerarterna men om malignt melanom och skivepitelcancer har hunnit sprida sig kan även strålbehandling och cytostatika bli aktuellt. Basalcellscancer behandlas ibland även med strålbehandling eller fryses bort med flytande kväve. (Edqvist, 2012)

  Prognos

  Basalcellscancer ger väldigt sällan metastaser vilket nästan alla blir botade från, men de kan återkomma på samma ställe.

  Skivepitelcancer botas till 95% med en operation, men sjukdomen kan återkomma men då på ett nytt ställe.

  Malignt melanom botas till 80-85% och prognosen för den här sjukdomen har blivit bättre på senare tid. Man söker hjälp fortare än tidigare och det är den cancern som ger metastaser. (Edqvist, 2012)

  Orsaker

  Orsaker till hudcancer är solens utravioletta strålning, solning i solarium, ärftlighet och om man har väldigt många och stora födelsemärken ska man ha uppskikt på dem. (Edqvist, 2012)

   

   

  Referenslista

  Setterberg, E. (2011). Medicin 1 & 2, Stockholm: Liber AB.

  Edqvist, L. (2012), Hudcancer, Hämtad den 9 december 2013 från www.cancerfonden.se

  Files (0)

   

  Comments (6)

  Viewing 6 of 6 comments: view all
  väljer detta, sandra tröjbom
  Posted 11:46, 7 Oct 2013
  ok Ullis :)
  Posted 11:46, 7 Oct 2013
  Intressant läsning eftersom jag är en riktig soldyrkare. Att så hög % blir botade är verkligen glädjande. Skulle vilja veta lite mera om riskgrupper. Är det så att rödhåriga löper större risk för denna sjukdom och att människor med mycket pigment mindre? Är det bara en myt?
  Posted 16:50, 19 Nov 2013
  Hudcancer anser jag tas väldigt lättsamt på i dagens samhälle, inte själva sjukdomen i sig utan att vi inte tänker på att skydda våran hud.
  Jag menar bara att sola solarium ökar chansen med 20% enligt DN.SE, jag tycker att det är jätte bra att Sverige satt 18 års gräns för att sola solarium. När jag var ca 17 solade jag flera gånger i veckan, jag hade ingen aning om riskerna eftersom det inte fanns någon information om att det ens var farligt. På sommaren ser man människor indrypta i olja för att solen ska ta extra mycket på våran redan känsliga hud. Jag tycker att det ska stå mer information så att folk faktiskt förstår att det är viktigt att smörja in sig med sollotion för att minska chanserna rejält för att få hudcancer.

  Jag fick förresten googla på vad cystatika var för något då jag aldrig hört talas om det. Fick inte upp någon information utan fick istället upp om jag menade cytostatika, vilket betyder cellgifter så berätta gärna vad det betyder ifall jag uppfattat det fel eller om det kanske betyder samma sak! :) edited 10:33, 23 Nov 2013
  Posted 10:32, 23 Nov 2013
  Jag har läst att malignt melanom är den snabbast växande cancerformen i Sverige. Skrämmande! Det ska visst ta 20-30 år för sjukdomen att utvecklas, det rimmar ju kanske bra med att sjukdomen inte är så vanlig bland barn, plus att det var så modernt/populärt att vara jättebrunbränd på 80-talet... Jag hade länge en relation med en person ifrån ett medelhavsland med väldigt tålig hy. Han skyddade sig aldrig, eftersom han aldrig brände sig? Men han är full av missprydande pigmentsfläckar ändå idag, och hans far gick bort i malignt melanom för några år sedan. Även fadern hade tålig hy. Så, bara för att man blir lätt brun och sällan bränner sig, så är det nog läge att anamma försiktighet! Då jag jobbar inom vård, ser jag ofta, ofta patienter som är oroliga över sina prickar/fläckar. Och även bland dem skiljer sig hudtyp och hårfärg, jag har inte ens reflekterat över att merparten skulle vara ljushyllta/rödhåriga även om dessa ska vara känsligare.

  Det är glädjande att läsa i din text att så många botas idag. Kanske hade det varit passande att tillägga att gällande råd är att solskydd ska ha hög faktor och inte läggas på för tunt, samt att man rekommenderas hålla sig i skuggan under solens starkaste timmar för att skydda sig bäst. Jag blir också nyfiken på om din sista mening gällande personer med många födelsemärken, gäller de som fått flera märken med ålder/ökad solning eller om det även gäller de som har dessa märken redan från barndom/ungdom? Innebär hy med många födelsemärken, automatiskt solkänslig hy? Även om man lätt blir brun? Eller är det främst ljushyllta personer som får många födelsemärken?
  Posted 23:58, 27 Nov 2013
  h13ankli: När jag läste information om hudcancer så tyckte jag att det framgick att rödhåriga och ljushyade skulle vara extra försiktiga i solen.

  h13ellkl: Tack för att du uppmärksammade mig på det, jag har ändrat till cytostatika nu :)

  h13llnyg: Min sista mening är de som har många födelsemärken sen ungdomen, om det innebär att man är automatiskt solkänslig vet jag inte, inget som framgick i min läsning. Vet tyvärr inte heller om det är ljushyade personer som har många födelsemärken.

  /Ullis
  Posted 11:35, 9 Dec 2013
  Viewing 6 of 6 comments: view all
  You must login to post a comment.